Οδηγίες εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας από τον ΕΟΔΥ

25 Φεβρουαρίου 202007:35

Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας με δύο τρόπους ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:

1. Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ

2. Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια

3. Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

• σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος

• σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος

• σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης

Οδηγίες εφαρμογής

• επιλογή του σωστού μεγέθους

• εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας

• εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)

• πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης

• ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα
αυτιά

• αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή

• αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!

• απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα

• εφαρμογή της υγιεινής των χεριών

• αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)

• αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας

Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής.

Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

COVID-19 Οδηγίες για ταξιδιώτες 23 Φεβρουαρίου 2020

|

23.02.2020

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV). Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2020 αναφέρθηκαν συνολικά 78833 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από το νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV), συμπεριλαμβανομένων 2463 θανάτων. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Κίνα (76955). Επίσης, 17 επαγγελματίες υγείας επιβεβαιώθηκαν με λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV). Ο νέος κορωνοϊός (2019-nCoV) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV) μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη και με πνευμονία. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα που αναφέρθηκαν αρχικά στην πόλη Wuhan είτε εργάζονταν είτε επισκέπτονταν συχνά την αγορά θαλασσινών όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνταν πουλερικά, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί.

 

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων COVID-19, 31 Δεκεμβρίου 2019 έως 23 Φεβρουαρίου 2020 στην Ασία

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Επίσης, κρούσματα αναφέρθηκαν στις χώρες : Ταϊλάνδη (35), Ταϊβάν (26), Βιετνάμ (16), Σιγκαπούρη (89), Μαλαισία (22), Ιαπωνία (132)/ Ιαπωνία κρουαζιερόπλοιο (634), Νότια Κορέα (602), Νεπάλ (1), Σρι Λάνκα (1), Καμπότζη (1), Ινδία (3), Φιλιππίνες (3), Μακάο (10), Hong Kong (70), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (13), Ισραήλ (1), Λίβανος (1), Ρωσία (2), Γαλλία (12), Γερμανία (16), Φιλανδία (1), Ιταλία (79), Ισπανία (2), Ηνωμένο Βασίλειο (9), Σουηδία (1), Βέλγιο (1), ΗΠΑ (35), Καναδά (9), Αυστραλία (22), Αίγυπτος (1), Ιράν (28). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων COVID-19, 31 Δεκεμβρίου 2019 έως 23 Φεβρουαρίου 2020

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, – https://www.ecdc.europa.eu/en/areas-presumed-ongoing-community-transmission-2019-ncov– αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

 

Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

 

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

 

Μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
  • Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

 

 

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν. Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Β. Κικίλιας: Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασιστούν τα μέτρα θωράκισης της χώρας από τον κοροναϊό και σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά το πέρας της, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα, ζητώντας από όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό».

Στη σύσκεψη, που συγκλήθηκε εκτάκτως και οδήγησε σε αλλαγή του προγράμματος του πρωθυπουργού, μετείχαν εκτός από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γγ πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στο τραπέζι της διευρυμένης σύσκεψης βρέθηκαν η θωράκιση της χώρας και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα και θάνατοι στη γειτονική Ιταλία.

«Ενημέρωσα, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, τον πρωθυπουργό για τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναιού, τις εξελίξες τις γεωγραφικές επιδημιολογικές σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες», δήλωσε, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας. «Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται γιατί έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα όλα τα ύποπτα περιστατικά», πρόσθεσε.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με τον ιό μίας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί». «Υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλίας και όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας. Όμως η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, έχει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έχει την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων, της οποίας προΐσταται ο καθηγητής ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος το απόγευμα από το υπουργείο θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά, σωστά και θεσμικά τους πολίτες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το τηρήσουμε όλοι αυτό με θρησκευτική ευλάβεια», υπογράμμισε ο υπουργός..

Αρθρογράφος