Ο Χ. Ζεϋμπέκ ψευδόμενος εκπροσωπεί το παρακράτος της Θράκης στην Βουλή – Το ξέρει ο Αλ. Χαρίτσης;

10 Ιουλίου 202407:41

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με έκπληξη διαβάζουμε στον τουρκόφωνο μειονοτικό τύπο, ότι ο Εγκάθετος βουλευτής της Νέας Αριστεράς κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση στη Βουλή με τίτλο «Χρήση των μειονοτικών αυλών σχολείων, ιδιοκτησίας βακουφίων, στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην περιοχή της Ξάνθης».

Ο βουλευτής Ζεϊμπέκ ανέφερε ότι, μετά από προφορική υπόδειξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, απαγορεύθηκε η χρήση του προαύλιου χώρου του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου στην τελετή χατίμ που έγινε σε σχολεία του δήμου Μύκης του Ν.Ξάνθης στις 5/5/2024 και 7/7/2024 .

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκόφωνου μειονοτικού τύπου ο Εγκάθετος Χουσεΐν Ζεϋμπέκ αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής:

Όπως είναι γνωστό, τα μειονοτικά σχολεία που λειτουργούν στην περιοχή της Δυτικής Θράκης υπόκεινται σε ένα συγκεκριμένο θεσμικό καθεστώς. Καθιερώθηκε με τα εκπαιδευτικά πρωτόκολλα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και σύμφωνα με τον νόμο 3647/2008 τα σχολεία ανήκουν σε ιδρύματα και η αποκλειστική χρήση τους ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας. Ο έλεγχος και η διαχείριση των εν λόγω ακινήτων διενεργείται από το εξουσιοδοτημένο αιρετό Σχολικό Συμβούλιο και μόνο οι έλεγχοι αυτών από το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η χρήση του προαύλιου χώρου του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου απαγορεύτηκε στην τελετή χατίμ που έγινε στο χωριό Εχίνος στις 07-07-2024, μετά από αυθαίρετη και προφορική οδηγία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, χωρίς να βασίζεται σε οποιοδήποτε γραπτό έγγραφο Το ίδιο περιστατικό έλαβε χώρα στην Μύκη στις 05-05-2024. Σύμφωνα με δήλωση του Εντεταλμένου Διευθυντή Εκπαίδευσης, με προφορική εντολή του Γενικού Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έκλεισε τον προαύλιο χώρο του εν λόγω σχολείου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων από δικούς του μαθητές. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι αυλές των σχολείων είναι κλειστές για όλες τις δραστηριότητες εκτός από τις τελετές Χατίμ.

Οι εκδηλώσεις αυτές δημιούργησαν ανησυχία και μεγάλη ταλαιπωρία στους κατοίκους της περιοχής Τα προηγούμενα χρόνια όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιούνταν στον χώρο του σχολικού κήπου χωρίς προβλήματα.

Με βάση όλα τα παραπάνω ποια είναι η ερώτηση προς τον αξιότιμο υπουργό;

•Που οφείλεται η απόφαση απαγόρευσης των εν λόγω δραστηριοτήτων στον προαύλιο χώρο του σχολείου; Γιατί δεν επετράπη σε μαθητές, κατοίκους και συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χώρο; Ποια είναι η βάση για αυτήν την απόφαση;

•Τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει το Υπουργείο για να μην επαναληφθούν τέτοια δυσάρεστα γεγονότα;

•Υπάρχει αλλαγή στη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων; Διότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, όλη η διοικητική διαχείριση των σχολείων των οποίων οι περιουσίες ανήκουν σε ιδρύματα διενεργείται από το αιρετό διοικητικό συμβούλιο. Μπορεί ο κ. Υπουργός να μας εξηγήσει τα σχέδιά του για τα μειονοτικά σχολεία και αν θα υπάρξουν αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς;

Σχόλιο Komotinipress:

  • Ο μετεγγραφείς εκ του ΣΥΡΙΖΑ Εγκάθετος Βουλευτής της Νέας Αριστεράς κ. Χ. Ζεϋμπέκ, στήνει ένα ψευδές αφήγημα μετατρέποντάς το σε κοινοβουλευτική ερώτηση προκειμένου να μεταφέρει εντός βουλής το αίτημα της παρακρατικής τουρκοδίαιτης δομής της παραθρησκευτικής τουρκοδίαιτης ψευδομουφτείας στην Ξάνθη.
  • Επιπλέον αντανακλά την πίεση που δέχεται ο τοπικός μηχανισμός του παρακράτους στην Θράκη από την κεντρική διοίκηση του Προξενείου προκειμένου να αντιμετωπίσει την εφαρμογή των νόμων της Πολιτείας και του Κράτους που εμφανώς στρέφονται κατά της εκνόμου δράσεως του Προξενείου και των μηχανισμών του.
  • Προσπαθεί να εκβιάσει του κρατικούς λειτουργούς που εφαρμόζουν τους νόμους του Κράτους!
  • Ο Εγκάθετος Χουσεΐν Ζεϋμπέκ αποτελεί προέκταση της ριζοσπαστικής λογικής του ετέρου Εγκαθέτου πρώην Δημάρχου Μύκης κ. Ριτβάν Δεληχουσεΐν όπως την παρουσιάσαμε στο ρεπορτάζ του Komotinipress.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αθήνα, 10.07.2024

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Θέμα: «Για την ομαλή διεξαγωγή εκδηλώσεων στα Μειονοτικά σχολεία του Νομού Ξάνθης»

Όπως είναι γνωστό τα Μειονοτικά σχολεία που λειτουργούν στη Θράκη, υπάγονται σε ένα συγκεκριμένο θεσμικό καθεστώς. Έχουν συσταθεί με εκπαιδευτικά πρωτόκολλα Τουρκίας – Ελλάδας, και όπως προβλέπεται και από τον νόμο 3647/2008, η ιδιοκτησία των σχολείων ανήκει στα βακούφια και η χρήση των σχολείων ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος και η διαχείρισή τους ασκείται από την αρμόδια αιρετή Σχολική Εφορεία, και μόνο η εποπτεία τους έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας.

Με αυτά τα δεδομένα αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απόφαση, κατόπιν εντολής της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, να απαγορευτούν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και να χρησιμοποιηθεί μόνο ο αύλειος χώρος του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Εχίνου Ξάνθης, στις 07-07-2024, από τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου, ενώ αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και την 05-05-2024, στο σχολείο της Μύκης. Και τότε, η εν λόγω Διευθύντρια, επικαλούμενη – κατά δήλωσή της – προφορική εντολή του Γενικού Περιφερειακού Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, είχε απαγορεύσει την διεξαγωγή εκδηλώσεων από τους ίδιους τους μαθητές του εν λόγω σχολείου.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, έρχονται να προκαλέσουν ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, ακριβώς διότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν κανονικά στον αύλειο χώρο των σχολείων, χωρίς να προκύψει ουδέποτε το παραμικρό θέμα.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

– Ποιοι ήταν οι λόγοι που απαγορεύτηκε η διεξαγωγή των εν λόγω εκδηλώσεων στους αύλειους χώρους των σχολείων; Γιατί δεν επετράπη σε μαθητές και κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν σε αυτές; Που βασίστηκε αυτή η απόφαση;
– Πως το Υπουργείο θα μεριμνήσει ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα;
– Μήπως υπάρχει αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των Μειονοτικών σχολείων; Διότι μέχρι σήμερα η ιδιοκτησία ήταν της κάθε βακουφικής επιτροπής και η διαχείριση των οικονομικών και η επίλυση των προβλημάτων γινόταν από την εκλεγμένη σχολική επιτροπή. Παρακαλούμε, κύριε Υπουργέ, ξεκαθαρίστε τι ακριβώς σχεδιάζετε να κάνετε με τα Μειονοτικά σχολεία.

Ο ερωτών Βουλευτής
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Ποιός επιτρέπει στο παρακράτος του Προξενείου να χρησιμοποιεί σχολικούς χώρους;

Κήρυγμα Kuran Kursu στον Εχίνο: “Να σπάσουμε τις κλειδαριές και να καταλάβουμε τα σχολεία”

Ο Δήμαρχος Μύκης και ο Μουράτ Ομέρογλου ανενόχλητοι στοχοποιούν κρατική λειτουργό!

Ο Δήμαρχος Μύκης απειλεί κρατικούς λειτουργούς με την ανοχή δύο βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Αρθρογράφος