Ο “Ράφτης του Παναμά”, ο “Επίμονος Μάγειρας” και η Ροδόπη

18 Δεκεμβρίου 202013:34

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατο σημείωμά μας, αναφορικά με την υπόθεση της “ροδιακής κατασκοπείας” είχαμε διατυπώσει μία σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση των “γιαλαντζί κατασκόπων”   όχι τόσο ως προς την ουσία του αδικήματος που φέρεται να έχουν διαπράξει αλλά ως προς την χρονική στιγμή και την μεθοδολογία της δημοσιοποίησής τους και βεβαίως από τον βεβιασμένο χειρισμό της όλης υπόθεσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή 18/12/2020, αναμενόταν να περαιωθεί η προανάκριση με την υποβολή και των έγγραφων εξηγήσεων του 35χρονου υπαλλήλου του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο, Sebahattin Bayram, στους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής και Ρόδου, που χειρίζονται την δικογραφία. Εξηγήσεις είχε δώσει μόνο ο 52χρονος, που παραιτήθηκε του δικαιώματός του για την παρουσία δικηγόρου, ενώ ο 35χρονος έλαβε, όπως προβλέπει η δικονομία, προθεσμία.Ο ίδιος δεν είχε αναφέρει τίποτε για την εμπλοκή του στην υπόθεση και δεν έδωσε εξηγήσεις έστω και προφορικά. Η δικογραφία εις βάρος τους, δεν είχε περαιωθεί και δεν είχε υποβληθεί στην Εισαγγελία ακόμη για την άσκηση δίωξης. Σημειώνεται ότι δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτοφώρου αδικήματος αλλά προσήχθησαν.Δεν υφίστατο, δηλαδή δικονομικά η δυνατότητα για την κράτησή τους, αν και τους αποδίδονται οι κατηγορίες της παράβασης του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Ωστόσο η όλη υπόθεση πρέπει να αναλυθεί ως προς την νομική, διπλωματική, κοινωνική και πολιτική διάστασή της, αλλά και να αποτελέσει το έναυσμα για προβληματισμό σε ό,τι αφορά στα θέματα εθνικής ασφαλείας στην Χώρα μας.

Ως προς την νομική διάσταση της υπόθεσης, σήμερα, Παρασκευή 18/12/2020 , συνελήφθη απο αστυνομικούς της Υποδιέθυνσης Ασφαλείας Ρόδου σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο, κατηγορούμενος για κατασκοπεία.Την 11:10 ώρα οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.Από την Aνακρίτρια Ρόδου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθει την Δευτέρα.Η ιδια διαδικασία κινήθηκε και για τον 52χρονο ναυτικό, ο οποίος εντοπίστηκε στο χωριό του στην περιοχή της Κομοτηνής, και συνελήφθη, σε εκτέλεση σχετικού εντάλματος και αναμένεται να μεταφερθεί στη Ρόδο για τα περαιτέρω.

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει μια νέα έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο 52χρονος και ο 35χρονος, κατέγραφαν τις δραστηριότητες αλλά και τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ Ασκηση ποινικών διώξεων και σύλληψη των δύο κατασκόπων!

Διευρευνώντας τις πρώϊμες διπλωματικές αντιδράσεις, αξία έχει ότι για πρώτη φορά δίνεται δημοσιότητα στον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου ενώ χρήζει προσοχής η αντίδραση Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Έλληνα Κυβερνητικό Εκπρόσωπο “να εκφράζει τα συγχαρητήριά του σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που κάνουν τη δουλειά τους” και την Άγκυρα να τηρεί σιγή ιχθύος με εξαίρεση την ειδησεογραφική κάλυψη κι ένα άρθρο γνώμης Fatih Cekirge στην Hurriyet που κάνει λόγο για «την πιο αστεία υπόθεση κατασκοπείας στον κόσμο» σε μια προσπάθεια να την υποβαθμίσει και να κερδίσει χρόνο.

Αναμένεται εξάλλου να διαπιστωθεί εάν ο Τούρκος πρόξενος θα αιτηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου να αποδοθούν στο προξενείο ένας υπολογιστής και ένα τηλέφωνο, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου, όπως έπραξε με επιστολή του στις αρχές. Η κίνηση αυτή έχει την δική της σημασία στο βαθμό που τη νομική υπεράσπιση του 35χρονου μεταφραστή θα την αναλάβει δικηγόρος του Προξενείου

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΕ  Κάλυψη από το τουρκικό ΥΠΕΞ για τον 35χρονο υπάλληλο του προξενείου

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Ο ελληνικός τύπος, στερούμενος πρωτογενούς πληροφόρησης, υπέπεσε στο σφάλμα των κατευθυνομένων διαρροών και διέπραξε το ατόπημα του διασυρμού προσώπων (εμπλεκομένων και οικείων τους)  με την αυθαίρετη χρήση υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνοντας αφορμή για να διατυπωθούν εικοτολογίες και να διατυπωθούν αυθαίρετα συμπεράσματα, σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί με κάποιο τρόπο το όλο θέμα στην επικαιρότητα, προσφέροντας ταυτοχρόνως “κακές υπηρεσίες” στις “δημόσιες υπηρεσίες που κάνουν καλά την δουλειά τους”.

Επίσης, προκειμένου να ανατραπεί η εντύπωση ότι πρόκειται για “γιαλαντζί κατασκόπους” καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να παρουσιασθεί ένα αναλώσιμο “τσιράκι” του τουρκικού παρασυστήματος αναβαθμιζόμενο από μεταφραστή σε “υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο” κι έναν απαίδευτο κι επηρμένο μάγειρα σε “μέγα κατάσκοπο” των οποίων η δράση αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική παρέχοντας στην ΜΙΤ πληροφορίες υψηλού επιπέδου.

Το χειρότερο είναι ότι η αθηνοκεντρική δημοσιογραφία προσπάθησε κατόπιν ενδεχομένως υποδείξεων να στοχοποιήσει άτομα στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης ενώ δεν πρέπει να θεωρηθεί άσχετη και η έμμεση συσχέτιση της όλης υπόθεσης με τον ΝΥΝ Δήμαρχο Ιάσμου και την υπόθεση της Προύσσας λέγοντας όμως “μισές αλήθειες” διαπράττοντας και την απρέπεια της δημοσιοποίησης φωτογραφιών της οικογένειας του κ. Οντέρ Μουμίν, παραβιάζοντας προσωπικά δεδομένα μελών της οικογενείας του!

Αναζητώντας τις τοπικές πολιτικές προεκτάσεις , φαίνεται ότι ο συλληφθείς υπάλληλος δεν συνδέεται με τον Οντέρ Μουμίν αλλά με τον Καδή Ισμέτ μέσω δικηγόρου – δημοτικού συμβούλου κ. Ιμάμ Τζανέρ με τον οποίον διατηρούν μακροχρόνια φιλική σχέση και φαίνεται να συνεργάζονται σε υποθέσεις λαθρομεταναστών όπου ο τριαντάχρονος προσέφερε υπηρεσίες μεταφραστού. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο κ. Ιμάμ Τζανέρ εκδίκαζε υποθέσεις σε Ρόδο, Χίο και Μυτιλήνη όπου ενδεχεται να υπήρχε εμπλοκή και άλλων μηχανισμών τουλάχιστον από το 2017.

Η διερεύνηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύει μία ιδιαίτερη σχέση του 35χρονου εγκαλουμένου για κατασκοπεία με τον προαναφερθέντα δικηγόρο δίνοντας έτσι και μία άλλη πολιτικοκοινωνική διάσταση σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας επίσης κι έναν αλληλοτροφοδοτούμενο μηχανισμό που βασίζεται σε σχέσεις εθνοτικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές.

Πηγές από την Ρόδο, “τοποθετούν” τον κ. Ιμάμ Τζανέρ όπως και άλλους φίλους του 35χρονου από την Ροδόπη σε κοινωνικές εκδηλώσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις και τόπους αναψυχής χωρίς βεβαίως αυτό σε καμία περίπτωση να ποινικοποιείται ή να σημαίνει κάτι.

Στον προσεκτικό παρατηρητή, όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν εσωτερικές ενδομειονοτικές συνιστώσες με εξωχώριες διασυνδέσεις και ανακυκλήσεις προσώπων που σίγουρα δεν είναι τυχαίες.

Στα της Ροδόπης, ο αδερφός του 35χρονου, χαρακτηρίζεται ως μετριοπαθής, είναι εργαζόμενος σε βενζινάδικο, ήταν υποψήφιος τοπικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Οντέρ Μουμίν και όχι δημοτικός σύμβουλος όπως εσφαλμένα γράφουν οι δημοσιογράφοι των Αθηνών, που μάλλον δεν γνωρίζουν ούτε καν την γεωγραφία της Θράκης. Οι σχέσεις των δύο αδελφών , σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Komotinipress, είναι ξεκάθαρα τυπικές και οικογενειακές, εκτός κι αν προσποιούνται τόσο καλά…

Ο πατέρας τους φαίνεται ότι ήταν καθοδηγούμενος από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και είχε στραφεί κατά του Μπιλάλ Καραχαλήλ,σημερινό Μουφτή Ξανθης ο οποίος προσφάτως στοχοποιήθηκε ξανά από την Άγκυρα που εκμεταλλεύθηκε το κενό ασφάλειας που είχε δημουργήσει το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τώρα, σχετικά με τον ” 52χρονο μάγειρα που ρωτούσε επίμονα”και παρίστανε για τέσσερις μήνες τον κατάσκοπο, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα “οι μυστικές υπηρεσίες και οι αστυνομικές Αρχές έφτασαν στα ίχνη των κατασκόπων ύστερα από πληροφορία έλληνα στρατιωτικού που πραγματοποιούσε ταξίδι με το προαναφερθέν πλοίο και θεώρησε κάποιες από τις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο μάγειρος ως ιδιαίτερα ύποπτες” ενώ σύμφωνα με άλλα “η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 όταν αστυνομικοί της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου διαπίστωσαν ότι ο 54χρονος εκινείτο ύποπτα στο Καστελλόριζο, εθεάθη να μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο δίπλα σε πολεμικά πλοία, οχήματα και εξοπλισμό και τέθηκε σε παρακολούθηση” . Σημειώνεται ότι ο “επιμονος μάγειρας”είχε εργαστεί στα πλοία της εταιρείας πριν ακόμα αυτή αναλάβει δρομολόγια στα Δωδεκάνησα και όταν εξυπηρετούσε τη γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη αλλά ενδέχεται να μην είχε στρατολογηθεί ακόμη.

Το ζήτημα είναι εάν η παραπάνω υπόθεση αναδεικνύει την πρόθεση για την εφαρμογή ενός Σχεδίου Εθνικής Ασφαλείας με πλήρη αναδιάρθρωση των μηχανισμών κι υπηρεσιών που τον συνθέτουν ή θα αποτελέσει ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό.

Σε όλα αυτά εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2020, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΟΤΑΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ, ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ!

Όπως θα έλεγε και ο Ντέιβιντ (Τζον Μουρ) Κόρνγουελ , ο γνωστός μας Τζων Λε Καρέ ας συνεχίσουμε να “Πολεμούμε τους πολέμους που κληρονομούμε”

 

Αρθρογράφος