Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κομοτηνή πρόκρινε το μοντέλο Εκπαίδευση – Ανάπτυξη για τη Θράκη – -Ιδιαίτερη αναφορά στον Ευριπίδη Στυλιανίδη (audio)

29 Ιουνίου 201908:39

Την εκπαιδευτική στρατηγική για τη Ροδόπη και τη Θράκη, όπως αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, την περίοδο που στο υπουργείο Παιδείας προΐστατο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης,  πρόκρινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, χθες το απόγευμα.

Η ιδιαίτερη αναφορά, λοιπόν, στο πρόσωπό του, από τον πρόεδρο του κόμματος χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «φυσική», αφού ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής δράσης του Θρακιώτη πολιτικού είναι ταυτισμένο, ακριβώς με αυτήν τη στρατηγική, που έχει ως σημείο αναφοράς «τη σοβαρότερη επένδυση, διακομματικά και διαχρονικά που έκανε η ελληνική πολιτεία στην περιοχή», το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαιροποίησε τη συγκεκριμένη συνθήκη, σχεδόν από την αρχή της ομιλίας του:

«Αποτελεί δέσμευσή μου -και είναι κάτι που έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Ευριπίδη- η στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ως έναν πυλώνα αριστείας καινοτομίας και εξωστρέφειας, ως μια δύναμη σταθερότητας για την τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τη δήλωσή του αυτή, επαναφέρει στο προσκήνιο την κοινή παραδοχή ότι η μοναδική δύναμη που στήριξε τη Θράκη όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα, τα χρόνια της κρίσης, πνευματικά, οικονομικά και αναπτυξιακά, ήταν το Πανεπιστήμιό της και αναγνωρίζει την ιδιαίτερη συμβολή του και σε δημογραφικό επίπεδο, σε μια περίοδο που η τουρκική παρεμβατικότητα ξεπερνά κάθε όριο στην περιοχή μας.

Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την αντίθεσή του με την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης για την ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα -απόφαση που αποτελεί ευθεία βολή, κατά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου- και ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση της Νομικής Σχολής Θράκης.

«Είμαι ένας άνθρωπος που δε διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους έστω κι αν αυτό μερικές φορές με κάνει δυσάρεστο. Τοποθετήθηκα δημόσια και το επαναλαμβάνω και τώρα εδώ σε σας κατά της ίδρυσης τέταρτης νομικής σχολής. Το έκανα αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος αυτής της επιλογής. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να τάζεις καινούρια πράγματα επιδόματα, μισθούς, συντάξεις, όμως κρίνω απολύτως απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω η νομική σχολή της Κομοτηνής η οποία διακρίνεται σε επιστημονικό επίπεδο και στην οποία σπουδάζουν τόσα άξια νέα παιδιά», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι αντί της ίδρυσης μιας τέταρτης Νομικής Σχολής «θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο εάν μπορούσαμε να βρούμε καλές δουλειές για τους απόφοιτους των τριών νομικών σχολών που ήδη έχουμε και να ξέρουν τα νέα παιδιά τα οποία σπουδάζουν ότι την επόμενη μέρα το πτυχίο τους θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα: θα συνδέεται με την αγορά εργασίας και θα είναι ένα διαβατήριο για μία σταθερή και καλή επαγγελματική πορεία», αναδεικνύοντας την εκπαίδευση σε βασικό μοχλό «ρωμαλέας ανάπτυξης» για την περιοχή, αλλά και γενικότερα για τη χώρα, η οποία αποτελεί για τη ΝΔ βασικό μέλημα, «την επόμενη μέρα».

Αρθρογράφος