Ο Κυρ. Μητσοτάκης “άδειασε” Μηταράκη, ΥΕΘΑ, ΠΡΟΠΟ – Σκέψεις για την επόμενη μέρα…

2 Μαρτίου 202111:03

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε παλαιότερο κείμενό μας είχαμε επισημάνει ότι “Ο Πρωθυπουργός πρέπει ν’αντιληφθεί ότι με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, η ΝΔ χάνει στις επόμενες εκλογές την ΠΑΜΘ από εκείνους που θα αναδειχθούν ως “εθνοσωτήρες” στην κρίση που οι ίδιοι καλλιέργησαν” και αναφερόμασταν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο του “ξεπουλήματος” του Έβρου.

Στο μεσοδιάστημα είχαμε τον εμμονικό κ. Νότη Μηταράκη να διατυμπανίζει ότι έχει την κυβερνητική στήριξη και διυπουργική συμπαράσταση στο θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου ενώ η επίσκεψή του στον Έβρο κατέληξε με την γνωστή προτροπή αποπομπής του από τους συγκεντρωμένους πολίτες στην πλατεία της Ορεστιάδας.

Η αυταρχική έως αλαζονική του στάση εύλογα δημιούργησε απορίες για το ποιά πτέρυγα της ΝΔ εκφράζει ο Χιώτης υπουργός συμπαρασύροντας και τον τοπικό μηχανισμό κόμματος και κυβέρνησης στην εκπόνηση σχεδίων που βρίσκουν σύσσωμο τον Θρακιώτικο Λαό αντίθετο κι έτοιμο να υπερασπισθεί την πατρώα γη.

Εναλλακτικά σχέδια εκπονούνται βεβαίως αλλά φαίνεται ότι τελικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αντελήφθη (με τους Εβρίτες να αντιδρούν) πως το σχέδιο Μηταράκη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Η παρούσα διεθνο-πολιτική συγκυρία με φόντο την κορύφωση του “τρίτου πανδημικού κύματος” δεν ευνοεί την διατήρηση ενός ακόμη μετώπου και μάλιστα με πολυσύνθετα χαρακτηριστικά όπως αυτό της “Νέας Μάχης του Έβρου οπότε έσπευσε το Πρωθυπουργικό Γραφείο άρον άρον να κλείσει το θέμα προσωρινώς με έναν άκομψο τρόπο: κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κ. Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε μια “από το πουθενά και στο άσχετο” ερώτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Χρηστάκου για το DNews και το Mega δήλωσε χαρακτηριστικά “Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην επεκταθεί κα να μην αυξηθεί η χωρητικότητα της δομής στον Έβρο, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και φυσικά με τα συναρμόδια υπουργεία”.

Μετά όλοι έτρεχαν να (ανα)καλύψουν τί ακριβώς συμβαίνει και τότε ήρθε η από κοινού ανακοίνωση των 3 Υπουργείων με την οποία μετατίθεται εντέχνως το όλο ζήτημα σε μία νέα φάση κάτω από την γενική ιδέα ότι “Δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο & την Θράκη”.

Ταυτόχρονα το Πρωθυπουργικό Γραφείο ενημέρωσε και τους τοπικούς βουλευτές οι οποίοι αντέδρασαν αντιστρόφως ανάλογα με την συμβολή τους στην αποτροπή των σχεδίων Μηταράκη: Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος αρκέσθηκε σε μία βίντεο-ανάρτηση των 32 δευτερολέπτων με την δήλωση της κ. Αρ. Πελώνη,ο κ. Αν. Δημοσχάκης συνέταξε μία ανάρτηση-σεντόνι και ο κ. Σταύρος Κελέτσης προχώρησε σε διθυραμβικές δηλώσεις και βίντεο-κολάζ κάνοντας λόγο για δικαίωση των διαχρονικών θέσεών του….

Μέχρι στιγμής, πάντως, στους ιστοτόπους και τις διαδικτυακές σελίδες των συναρμοδίων υπουργείων (ΥΕΘΑ, ΠΡΟΠΟ, Ασύλου) δεν έχει αναρτηθεί η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης απο το Πρωθυπουργικό Γραφείο και φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έστω και αργά συνειδητοποίησε το τί ακριβώς συμβαίνει.

Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για υπαναχώρηση, υποχώρηση, αναδίπλωση ή αναθεώρηση σχεδίων για το ΚΥΤ Φυλακίου. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για εναλλακτικές προτάσεις και διασπορά δομών σε Φυλάκιο, Προβατών, Φέρες αλλά όλα αυτά αναμένεται να αξιολογηθούν από την τοπική κοινωνία που οφείλει να ανασυνταχθεί και να λειτουργήσει ενωτικά.

Το σίγουρο πάντως είναι ένα: Ο ΕΒΡΟΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ

Υ.Γ.: ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΘΕΣΕΙ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ

Αρθρογράφος