Ο Ιλχάν Αχμέτ έκανε πάλι την δουλειά: Αποζημιώσεις deminimis για τα καπνά της Ροδόπης

2 Φεβρουαρίου 202322:56

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι καπνοπαραγωγοί της χώρας με έκπληξη είδαν να εξαιρούνται από τις ενισχύσεις de minimis όλες οι παραγωγικές περιοχές της χώρας πλην της Ροδόπης.

Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ): Ερώτηση προς ΥπΑΑΤ για αποζημιώσεις αγροτών που πλήττονται από την νεκρωτική ίωση

Οι εξαγγελίες του υπουργείου, έκαναν λόγο για έναν νέο κύκλο αποζημιώσεων στο επιτραπέζιο σταφύλι, τον καπνός, τα φασόλια και τα σπαράγγια, ωστόσο, αν και δεν γίνεται αναφορά στα ποσά ενίσχυσης, διευκρινίζεται ότι αυτές θα περιοριστούν σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιανουαρίου, η ομάδα εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων προωθεί μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στο Υπουργείο Οικονομικών, οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζιων σταφυλιών ΠΕ Καβάλας.

Απάντηση για την ασθένεια των καπνών από τον ΥΠΑΑΤ στον Ιλχάν Αχμέτ

Οι πρώτες αντιδράσεις από το νέο πλαίσιο αποζημιώσεων μέσω κρατικών ενισχύσεων (de minimis) που ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, έρχονται από την Καπνική, η οποία αξιολογεί ως άδικο τον περιορισμό της ενίσχυσης στον καπνό μόνο για την περιφέρεια Ροδόπης, αποκλείοντας τους καπνοπαραγωγούς στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της χώρας ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Παρατίθεται αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αιφνιδιαστήκαμε οι καπνοπαραγωγοί της χώρας με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση της ομάδας εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με επικεφαλής τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεωργαντά, τον Πρόεδρο ΕΛΓΑ Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό παρά Πρωθυπουργό Τριαντόπουλο, οι οποίοι αποφάνθηκαν για την αποζημίωση πολλών καλλιεργειών μεταξύ αυτών και του καπνού ΜΟΝΟΝ της Π.Ε ΡΟΔΟΠΗΣ.

Και πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΑΠΝΙΚΗΣ που εκπροσωπεί όλους τους καπνοπαραγωγούς της χώρας, μαζί με την εκπροσώπηση της Κομοτηνής , είχαμε την πλήρη επιβεβαίωση του Υπουργού ότι όλοι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν από απώλεια εισοδήματος μέσω του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης de minimis που είχανε στην καπνοπαραγωγή και πλήρη κάλυψη από την γκάφα του Υπουργείου που αφορούσε την επιστρεπτέα προκαταβολή που έδωσε πανηγυρίζοντας και αργότερα την εισέπραξε εντόκως.

Στη χώρα μας υπάρχουν 25 ομάδες παραγωγών καπνού , στην ενίσχυση εντάχθηκε ΜΟΝΟ η Ροδόπη , βεβαίως συμφωνούμε αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι υπόλοιποι παραγωγοί της χώρας εξαιρέθηκαν από την απίστευτη αχαρακτήριστη και παράξενη επιτροπή στο μεγαλείο της

Και ρωτάμε 1) εάν ισχύουν τα όσα υποσχέθηκε ο Γεωργαντάς σε όλους τους καπνοπαραγωγούς της χώρας η μας βλέπει σαν μειονότητα και μας απορρίπτει ?

Και 2) Θα πρέπει ό τι δικαιούμαστε να το ζητάμε μέσω βουλευτή Ροδόπης ?

Ας ξεκαθαρίσει την θέση του για την πρωτοφανή συμπεριφορά του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΠΝ/ΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΚΗΣ

ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΩΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ενεργοποιείται το πόρισμα της Διακομματικής για την στήριξη της καπνοκαλλιέργειας

Από το πολιτικό γραφείο του κ. Ιλχάν Αχμέτ απεστάλη δήλωση του Ιλχάν Αχμέτ για νέα επιτυχία με καταβολή αποζημίωσης de minimis σε καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης για απώλειες εσοδείας 2022 από νεκρωτική ίωση.

“Αγαπητοί μου συμπολίτες. Έχω δηλώσει πολλές φορές σε αυτά τα χρόνια που με τιμάτε με την ψήφο σας και με εκλέγετε βουλευτή Ροδόπης, ότι χαμένος είναι ΜΟΝΟ Ο ΑΓΏΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΊΝΕΤΑΙ ΠΟΤΈ! Έτσι, είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Ροδόπη κέρδισε και νέα αποζημίωση για τις απώλειες στα καπνά από τη νεκρωτική ίωση εσοδείας 2022. Η αποζημίωση θα καταβληθεί από το χρηματοδοτικό εργαλείο των de minimis. Την δέσμευση γι αυτήν την αποζημίωση που μου είχε δώσει στην Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου, τον οποίο και ευχαριστώ. Η αποζημίωση προορίζεται έως σήμερα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ για τη Ροδόπη , σε σημείο που η Καπνική Ελλάδος με σημερινή της ανακοίνωση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα δίνει ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΡΟΔΌΠΗ. Εγώ ασφαλώς δεν έχω θέμα με κανέναν άλλο νομό της χώρας, αλλά πρωτίστως αγωνίζομαι για το νομό μου, τη Ροδόπη και παλεύω για τους αγρότες μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω και πάλι ότι θα συνεχίσω να είμαι πάντα στην πρωτοπορία για τα συμφέροντα της Ροδόπης. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε. Θα τιμώ πάντα αυτό το συμβόλαιο με τον ΛΑΟ μας.”

Αρθρογράφος