Ο Έβρος δεν πέφτει – Διακοπή εργασιών στο ΚΥΤ Φυλακίου

19 Ιανουαρίου 202214:00

Σύμφωνα με δημοσίευμα του  Evros News “ο ξεσηκωμός και οι δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων, με τις δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ήδη οι πρώτες εξελίξεις στην έναρξη κατασκευής της νέας δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Ορεστιάδας, η Πολεοδομία δηλαδή, ανακάλεσε την άδεια που είχε δοθεί στις 14 Ιανουαρίου, την Πράξη Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας με τίτλο «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ» με ιδιοκτήτη την Μισθώτρια Εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε .στην εκτός σχεδίου περιοχή Φυλακίου Δ.Ε. Κυπρίνου, Δήμου Ορεστιάδας.

Περισσότερα στο  Evros News

“Ο Έβρος δεν πέφτει”

Πολίτες από διάφορα μέρη του Έβρου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν χθες, Τρίτη, το μεσημέρι στο χωριό Φυλάκιο μετά από κάλεσμα φορέων και πολιτών, από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στην επέκταση νέων μεταναστευτικών δομών στην περιοχή.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας κατευθύνθηκαν πεζή στο χώρο φιλοξενίας του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ, για να εκφράσουν ειρηνικά και χωρίς βία, όπως ορισμένοι εκ των διοργανωτών τους είχαν παροτρύνει.

Στον επίλογο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του χωριού Χ. Τυρμπάκης, αφού τους ευχαρίστησε για την τήρηση της τάξης, τόνισε ότι από αύριο ξεκινά μια άλλη μέρα, με τους 29 κοινοτάρχες να συγκεντρώνονται στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μια ομάδα συγκεντρωμένων δημιούργησε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επεισόδια. Ακολούθησε πετροπόλεμος από ομάδα συγκεντρωμένων προς τους άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι απάντησαν με την ρίψη χημικών.

Οι πρόεδροι 29 Κοινοτήτων αποφασίζουν τις δράσεις τους για το ΚΥΤ Φυλακίου

Επιτροπή που αποτελείται από τους 29 προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ορεστιάδας, πρόκειται να συνεδριάσει επίσημα την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουάριου στις 7 το απόγευμα, για να δρομολογήσει τις κινητοποιήσεις που πρόκειται να γίνουν σχετικά με το ζήτημα των μεταναστευτικών δομών στο Φυλάκιο Έβρου.

Αυτό ανακοίνωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Χρήστος Τυρμπάκης, τονίζοντας πως “με νηφαλιότητα και τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα θα συγκεντρωθούμε ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την μορφή των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων”.

Ο κ. Τυρμπάκης αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από μερίδα πολιτών και φορέων αύριο Τρίτη στις 2 το μεσημέρι, ευχαριστώντας τον κόσμο για την διάθεση συμπαράστασης, συνιστώντας με ηρεμία και χωρίς βία να πραγματοποιήσουν την συγκέντρωση έξω από το ΚΥΤ Φυλακίου. Παράλληλα μετέφερε την λύπη του, που οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά, επισημαίνοντας ότι αν κάτι δεν αλλάξει σε δυο με τρεις ημέρες θα είναι αργά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αφού οι ροές των μεταναστών έχουν πέσει στο 70 με 80 % όπως οι υπουργοί αναφέρουν, αυτό το φράγμα προορίζεται για να αποσυμφορήσει όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και λόγω του δημογραφικού που αντιμετωπίζουμε θα μεταφερθούν σε μας. Σε λίγο καιρό θα είμαστε μειονότητα. Είμαστε ήδη. Σε λίγο καιρό θα έχουμε άλλες σημαίες μπορεί να χρειαζόμαστε διαβατήριο για να έρθουμε και να προσευχόμαστε και σε άλλους θεούς.Το λέω με πόνο ψυχής», κατέληξε.

 

Αρθρογράφος