Ο διεφθαρμένος ισλαμιστής Mehmet Görmez επισκέπτεται το τουρκικό παρακράτος της Θράκης

14 Ιουνίου 202414:12

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες ο πρώην Πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Mehmet Görmez θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Ξάνθη και την Κομοτηνή. Πιο συγκεκριμένα:

  • α) την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα παραχωρήσει διάλεξη στην έδρα της παρακρατικής ΤΕΝΚ – GTGB στις 19.00 το βράδυ
  • β) το Σάββατο 15 Ιουνίου θα πράξει το ίδιο στους χώρους της ΣΕΜ στην Ξάνθη ενώ
  • γ) θα επισκεφθεί τα Πομακοχώρια του Κενταύρου και του Εχίνου και
  • δ) την Κυριακή 16 Ιουνίου, θα ιερουργήσει τελώντας την προσευχή του Eid al-Adha στο τέμενος Çınar της Ξάνθης

Ο Μεχμέτ Γκορμέζ, ένας Τούρκος κληρικός θεωρείται από τους στενούς συνεργάτες του Ρ.Τ Ερντογάν, έθεσε τα βασικά θεμέλια λειτουργίας της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), μια κυβερνητική υπηρεσία που διαχειρίζεται περισσότερα από 85.000 τζαμιά, στην οποία και προΐστατο για μία 10 ετία (2010-2020) αποχαιρέτησε τη θέση του που κατείχε από το 2010.

Ο πρώην επικεφαλής της Diyanet, Μεχμέτ Γκορμέζ, εξασφάλισε την ισχυρή υποστήριξη του Ερντογάν αφού ενεπλάκη σε διαμάχες σχετικά με τον πλούσιο τρόπο ζωής του, ο οποίος περιελάμβανε τη χρήση ενός φανταχτερού γερμανικού αυτοκινήτου αξίας 1 εκατομμυρίου τουρκικών λιρών (435.000 $) που αγοράστηκε πρόσφατα, μετά από έντονη κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης και το κοινό. Ο Μεχμέτ Γκορμέζ φέρεται να είναι το θύμα της προσωπικής διαμάχης με τον Υπουργό πολιτισμού και Τουρισμού Νουμάν Κουρτουλούς.

Ο Μεχμέτ Γκορμέζ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην “διάσωση” του καθεστώτος Ταγίπ Ερντογάν κατά το “πραξικόπημα” της 15ης Ιουλίου Μεχμέτ Γκορμέζ, αποστρατεύεται τιμητικά αναλάμβοντας την διεύθυνση ισλαμι(στι)κού φορέα που παρέχει εκπαίδευση στα αραβικά, στα τουρκικά και στα αγγλικά στους σπουδαστές του, ως (παρα)ερντογανικό αντίβαρο στις δομές που διαθέτει η Κοινότητα Γκιουλέν.

Στην Θράκη είναι γνωστός ο κ. Μεχμέτ Γκορμέζ και για τις σχέσεις του με τους τοπικούς παραθρησκευτικούς παρακρατικούς ψευδομουφτήδες (αφού ο ίδιος τους χρηματοδοτούσε) αλλά και για τις επαφές του με τοπικα στελέχη. Τελευταία επίσκεψη σητν περιοχή είχε πραγματοποιήσει τον Ιούνιο του 2015 με την επίσημη ιδιότητά του ως επικεφαλής της DIYANET.

Να τονίσουμε ότι σήμερα η Diyanet έχει γίνει ένα από τα καλύτερα χρηματοδοτούμενα ιδρύματα στην Τουρκία. Στη διεύθυνση διατέθηκαν 12,3 δισεκατομμύρια λίρες για το 2021 και 13,1 για το 2022, υπερβαίνοντας τον προϋπολογισμό ορισμένων υπουργείων.

Αντί Επιλόγου

Οι ψευδομουφτήδες και η DIAYNET “ξεπλένουν” μαύρο χρήμα στην Θράκη;

Αρθρογράφος