Ο ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης πάει Ευρώπη!

19 Μαΐου 201908:32

Παρουσίαση υλοποίησης του προγράμματος : Οργάνωση και Ενίσχυση Δράσεων κοινωνικής Στήριξης ΑμεΑ και Ευπαθών Κοινωνικών και Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Μακεδονίας και Θράκης με διακριτικό τίτλο : «Στηρίζω»

O σύλλογος Δ.Α.Δ.Α.Α για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους κατέθεσε πρόταση με τίτλο «Αν θές να με καταλάβεις … ζήσε με» στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης η οποία, αφού πέρασε από εξέταση και έλεγχο των υπηρεσιών του Υπουργείου εγκρίθηκε και υλοποιήθηκε στο διήμερο 11 & 12 Μαίου 2019 στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα την πρώτη μέρα στα γραφεία του Συλλόγου και την δεύτερη ημέρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Η εκδήλωση αυτή ήταν λίγο διαφορετική από όλες τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης που έχει πραγματοποιήσει ο σύλλογός μας. Εισήγαγε μία ομάδα γονέων και μία ομάδα εκπαιδευτών στην έννοια της προσωποκεντρικής προσέγγισης για την επίλυση των προβλημάτων των ατόμων με αυτισμό. Η αποδοχή της προσέγγισης αυτής με την έννοια της ενσυναίσθησης να κυριαρχεί, ήταν καθολική τόσο από τους γονείς όσο και από τους δασκάλους, με την υπεύθυνη εκπαίδευσης ψυχοπαιδαγωγό κα Όλγα Παϊζη να μυεί με τρόπο μοναδικό όλους εμάς σε έναν «άλλον» τρόπο επικοινωνίας με τα παιδιά μας, πιο βιωματικό και ενεργό.

Τόσο η ομάδα των γονέων όσο και των εκπαιδευτών δέχτηκαν ερεθίσματα διαφορετικής αντιμετώπισης των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων,  μιας και διευκολύνει την καθημερινότητά μας και θα μας ωθήσει σε μία πιο βαθιά και αληθινή ψυχική σχέση με τα παιδιά. Κύριο στοιχείο που αναδείχτηκε είναι η καθολική αποδοχή του άλλου, με την διαφορετικότητά του, η προσπάθεια προσέγγισης των δύσκολων στιγμών με ενσυναίσθηση δηλαδή με την έννοια του να μπορώ να μπώ ως γονιός ή ως δάσκαλος στα «παπούτσια» του άλλου και να προσπαθήσω να νιώσω γιατί έχει συγκεκριμένες συμπεριφορές γιατί είναι η μόνη προϋπόθεση για να τον βοηθήσουμε να τις αλλάξει αν φυσικά το επιθυμεί. Έκλεισε με μία εκδήλωση μουσικοθεραπείας με τον Δάσκαλο Χρήστο Χατζόπουλο και δύο παιδιά του φάσματος που οι γονείς τους είναι μέλη του συλλόγου μας,  που έδειξαν την δύναμη ψυχής που αποκτάς μέσα από την μουσική και ότι τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο αρκεί να υπάρχει διάθεση για δουλειά και προσπάθεια.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες πρέπει να γίνουν και με μεγαλύτερη και εις βάθος ένταση και με περισσότερο χρόνο και συμφωνήθηκε ότι ένας στόχος είναι να οργανώσουμε κάτι παραπλήσιο στο κοντινό μέλλον στο οποίό θα συμμετέχουν όλο και περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτές μιας και θα τους βοηθήσει στο έργο τους.

Συμμετοχή σε Ευρωπαικά προγράμματα

Ο σύλλογος μέσα από την υλοποίηση και ενός ευρωπαϊκού προγράμματος στα πλαίσια του ERASMUS+ KA2, με την συμμετοχή 7 φορέων από 6 διαφορετικές χώρες ενισχύει  την απόκτηση γνώσης σε πρακτικά θέματα που μπορούν να βελτιώσουν την ζωή παιδιών και οικογενειών αισθητά. Συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα αυτό δημιουργούνται τρείς οδηγοί , ο πρώτος για άτομα στο φάσμα του αυτισμού , ο δεύτερος και ο τρίτος σχετικά με τους διευκολυντές (facilitators) των ατόμων αυτών. Σκοπός των οδηγών αυτών είναι οι μεταβάσεις των ατόμων από τις πιο απλές όπως από το σπίτι στο σχολείο ή αλλαγή σχολείου και βαθμίδας, έως τις μεγαλύτερες όπως  το πέρασμα από το σχολείο στο πανεπιστήμιο, σε πιο αυτόνομο τρόπο ζωής κ.ο.κ. Ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να μπαίνει στο www.autismholistic.eu και να κατεβάζει τους οδηγούς για να τους χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά του είτε είναι άτομο στο φάσμα είτε η οικογένειά του, ή εκπαιδευτής . Και αυτό το πρόγραμμα βασίζεται στην προσωποκεντρική προσέγγιση και στην ουσία δίνει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορεί μία ομάδα γύρω από το άτομο του φάσματος να λειτουργήσει ενισχυτικά και διευκολυντικά για να πετύχει το άτομο αυτό τους στόχους του κυρίως μέσα από την περίοδο της μετάβασης από τον έναν στόχο στον άλλον που είναι η πιο κρίσιμη.

Εκτός αυτού ο σύλλογος Δ.Α.Δ.Α.Α τους τελευταίους μήνες συμμετείχε σε κατάθεση προτάσεων στα πλαίσια του ERASMUS+ όπως το “Musicfulness” που είναι μία πρόταση που έχει κατατεθεί στην Ισπανία και συμμετέχουν φορείς από Ισπανία, Ιταλία και εμείς,  με στόχο την μουσικοθεραπεία και πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει τόσο τα άτομα του φάσματος όσο και τις γυναίκες που βοηθούν αυτά τα άτομα (μητέρα, αδερφή, σύζυγος).

Άλλη μία προσπάθεια που γίνεται είναι στον τομέα της αθλησης που έχει κατατεθεί πρόταση συμμετοχής παιδιών του συλλόγου σε ένα δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί το 2020 στην Ιταλία και έχει σχέση με διοργάνωση αγώνων ΑμεΑ Κολύμβησης .

Τέλος συμμετέχουμε σε άλλη μία πρόταση που κατετέθη στην Ρουμανία για την δημιουργία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών ενός δικτύου για τον αυτισμό κυρίως σε Βαλκανικό επίπεδο.

Κοινή συνιστώσα όλων αυτών των προσπαθειών είναι να φέρουμε γνώση στον σύλλογο, γνώση στην πόλη μας και κυρίως γνώση στα άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειες τους, ώστε να απομακρύνουμε την έννοια της απόγνωσης και την μοναξιάς και να δημιουργήσουμε μία κοινότητα που θα αλληλο-υποστηρίζεται και θα προσπαθεί καθημερινά να βελτιώνει τους όρους ζωής της με την έννοια της συλλογικότητας στο επίκεντρο.

Αρθρογράφος