Νίκος Τσαλικίδης: Είμαστε εδώ να κάνουμε μια γόνιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση

6 Ιουλίου 202411:15

Με αφορμή τις πρόσφατες  δηλώσεις και αναρτήσεις του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Ταπατζά, ο οποίος, συνοδευόμενος βέβαια από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Κτηνοτροφίας, κ. Ριτβάν Χατζή Μεμέτ, στο έργο ταμιευτήρων στον ποταμό Κομψάτο(έργο που συμβασιοποιήθηκε τον Σεπτ του 2023) ο οποίος μάλιστα ανέφερε και δήλωνε ρητώς (ήτοι από τις 29 Απριλίου 2024 )τα εξής :

«Ξεκίνησε η επισκευή των αρδευτικών καναλιών που κατασκευάστηκαν το 1957. Υπέστησαν σοβαρές ζημιές το 2018 και δεν έχουν επισκευαστεί. Η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση ήταν αναίσθητη στο πρόβλημα και οι αγρότες μας αφέθηκαν στη μοίρα τους. Με τις πρωτοβουλίες μας έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την επισκευή των καναλιών που εξυπηρετούν 3.500 στρέμματα γης στα χωριά Ίασμο, Γαλήνη και Μωσαϊκό.»( το άρθρο δημοσιεύτηκε επίσης και στην Εφημερίδα Γκιουντέμ)

 Θα ήθελα να δηλώσω τα εξής :

Έχοντας λάβει το πλήρες ιστορικό του έργου,έπειτα από αίτημα μου στην αρμόδια υπηρεσία, διαπιστώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, την διαστρεβλώνουν αλλά και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αμαυρώνουν τα έργα της προηγούμενης περιφερειακής διοίκηση με αβάσιμες κατηγορίες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια : Ερωτάταται ο κ Ταπατζας και κ Ριτβάν Χατζή Μεμέτ:

  1. **Τι ενέργειες έκαναν για το συγκεκριμένο έργο και πότε ακριβώς ξεκίνησαν αυτές οι ενέργειες;
  2. **Ποιες είναι οι ακριβείς δράσεις που ανέλαβε η παρούσα περιφερειακή διοίκηση για την επισκευή των αρδευτικών καναλιών και ποια ήταν η συνεισφορά της προηγούμενης διοίκησης;**
  3. **Ζητώ επιπλέον να ανακαλέσουν δημοσίως οι ΑντιπεριφερειάρχεςΡιτβάν Χατζή Μεμέτ και κ. Ταπατζάς τις αναληθείς δηλώσεις τους και να αποκαταστήσουν την αλήθεια σχετικά με το ιστορικό του έργου.**
  4. **Ποια είναι η θέση του Περιφερειάρχη επί του θέματος και πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την ακριβή και δίκαιη ενημέρωση του κοινού για τα έργα της περιφέρειας;**

Επίσης, επισημαίνω την ανάγκη για προσεκτική και υπεύθυνη διατύπωση των δημοσίων δηλώσεων από θεσμικούς παράγοντες. Οι θέσεις που κατά καιρούς κατέχουμε απαιτούν ακρίβεια και υπευθυνότητα, καθώς εκπροσωπούμε θεσμούς και όχι προσωπικά συμφέροντα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν απαιτώ να αναγράφεται συνεχώς το όνομα μου για λόγους προβολής ή το όνομα της προηγούμενης διοίκησης σε όλα τα έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη θητεία μας αλλά θα ήθελα να αναγράφονται πλήρως τα χρονικά ιστορικά στα έργα που εμείς δρομολογήσαμε και φυσικά είναι θεμιτή η αναφορά σε εμάς .

Άλλωστε, χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή και μάλιστα ήμασταν παρόντες στα εγκαίνια της γέφυρας στα Αρριανά, ένα έργο βέβαια που αποπερατώθηκε χρονικά πριν την ανάληψη της νέας περιφερειακής διοίκησης.

Θα βρεθώ,λοιπόν στη δυσάρεστη θέση να επιστήσω και εγώ την προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις που κάνει η νέα περιφερειακή αρχή και ιδιαίτερα οι Αντιπεριφερειάρχες και να υπογραμμίσω την ανάγκη για διασαφηνισμούς και σωστή απόδοση των λεγόμενων τους.Σε κάθε άλλη περίπτωση, κάποιες μετέωρες δηλώσεις αλλά και δηλώσεις όπως οι παραπάνω που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ανυπόστατες και αναληθείς,βλάπτουν την αξιοπιστία της περιφέρειας και των εκπροσώπων της και σε καμία περίπτωση δεν τιμάν και τους ίδιους .

Επίσης ,θα μπορούσαμε να πούμε ότι στα έργα όπως το Μαρώνεια-Δίκελα,η γέφυρα κόσμιου, η αθλητική γιορτή Μπάσκετ, οι διαγραμμίσεις και καθαρισμοί , έγινε επίσης προσπάθεια οικειοποίησης τους αφού δεν γράφονται επακριβώς ούτε τα χρονικά των έργων. Η επανάληψη όμως του ίδιου μοτίβου απόκρυψης ,μας προκαλεί και μας κάνει να αναλογιζόμαστε έντονα μήπως μέσω των δελτίων τύπου όλα αυτά τα έργα προσπαθεί να τα ιδιοποιηθεί σκοπίμως αλλά και εκ του αποτελέσματος μέσω των δελτίων τύπου η νέα διοίκηση ;.

Στην πολιτική βέβαια και στην τοπική αυτοδιοίκηση τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν εξυπακούεται . Ο κόσμος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε δρομολογήθηκε και τι ούτε από ποια διοίκηση . Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί αλλά και να σεβόμαστε τους ανθρώπους που κατείχαν τη θέση πριν από εμάς ,διακατεχόμενοι από πολιτικό πολιτισμό αλλά και σεβασμό στα ίδια τα πρόσωπα .

 Αυτός είναι και ο λόγος που αυτούς τους μήνες έδωσα αρκετό χρόνο στην νέα διοίκηση να κάνει κινήσεις χωρίς να κάνω κριτική  κάθε φορά που διατυπώνεται κάτι, σεβόμενος την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων ,παρατηρώντας ωστόσο όλα τα πεπραγμένα επισταμένως . Τώρα όμως η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει και είμαστε εδώ να κάνουμε μια γόνιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση .

 

 

Νίκος Τσαλικίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης

Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση

Αρθρογράφος