Νέο δίκτυο φυσικού αερίου 3.000 χλμ. σε όλη τη χώρα

9 Μαρτίου 202009:00

Ένα γιγαντιαίο  πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία, ξεκινά η ΔΕΠΑ μέσω των τριών θυγατρικών της, σκάβοντας περίπου 3.000 χιλιόμετρα νέου δικτύου, το οποίο θα φτάσει σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το 2024.

Υπολογίζεται ότι η επέκτασή του θα συμπεριλάβει περίπου 40 πόλεις σε όλη τη χώρα, με την ανάπτυξη 1.800 χιλιομέτρων δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης έως το τέλος του 2023, σχέδιο που θα υλοποιήσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ). Στο φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης θα πρέπει να προστεθούν και οι υποδομές μέσα στις μεγάλες πόλεις της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, τρεις περιοχές που η ευθύνη της διαχείρισης των δικτύων ανήκει στην ΕΔΑ Αττικής και αντίστοιχα στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, οι οποίες θα προσθέσουν 690 και 470 νέα χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου αντίστοιχα.

«Ξεκινάμε ένα κολοσσιαίο έργο, το οποίο σκοπεύουμε να αναπτύξουμε στην τετραετία με 50.000 συνδέσεις από 1.000 που είναι σήμερα», εξηγεί στο «business stories» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας. Η εταιρεία, η οποία έχει τεθεί υπό την ομπρέλα της ΔΕΠΑ Υποδομών που βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με τον σχεδιασμό αυτό ξεκινά ένα εκτεταμένο σχέδιο ανάπτυξης σε όλη την ελληνική επικράτεια, το οποίο μέχρι σήμερα περιελάμβανε μόνο βιομηχανικούς πελάτες και κάποια πιλοτικά προγράμματα οικιακών συνδέσεων.

Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί ένα μεικτό σύστημα μεταφοράς αερίου: μέσω αγωγού (από το υφιστάμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ ή από τον αγωγό ΤΑΡ όταν τεθεί σε λειτουργία) και εναλλακτικά όπου δεν υπάρχει δίκτυο, μέσω έξι σταθμών CNG για την τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών με χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (π.χ. Ορεστιάδα, Βέροια, Γιαννιτσά, Γρεβενά κ.α.), το οποίο θα μεταφέρεται με βυτία και σε υγροποιημένη μορφή με την ανάπτυξη 11 σταθμών LNG (Πάτρα, Πρέβεζα, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα κ.α.).

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Τσάκας, η Ηπειρος και ακολούθως η Πελοπόννησος θα είναι οι πρώτες που θα τροφοδοτηθούν με LNG, ενώ θα είναι και οι πρώτες πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενες περιοχές για τις οποίες δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ. Οι πόροι θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Συνολικά τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κατασκευή των υποδομών διανομής της ΔΕΔΑ προέρχονται κατά 50% περίπου από το ΕΣΠΑ μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το υπόλοιπο 50% μέσω ιδίων κεφαλαίων. Οπως σημειώνει η διοίκηση της ΔΕΔΑ, πέραν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον σχεδιασμό θα ενισχύσουν και δάνεια από εμπορικές τράπεζες, οι οποίες ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η εταιρεία θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση και για τον λιγνίτη στις περιοχές που θα σβήσουν τα λιγνιτικά φουγάρα της ΔΕΗ για να μη διαταραχθούν οι τηλεθερμάνσεις. Οπως αναφέρει ο κ. Τσάκας, η ΔΕΔΑ θα καλύψει το κενό για όσο διάστημα χρειαστεί μετά το 2023, καθώς και για την περίοδο μετά το 2028 (ίσως και νωρίτερα), όταν θα αλλάξει καύσιμο η Πτολεμαΐδα 5. «Περιμένουμε τον τελικό σχεδιασμό και τις οδηγίες από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση ώστε στις περιοχές αυτές (π.χ. Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο κ.α.) να συνδέσουμε κεντρικά τις τηλεθερμάνσεις χωρίς να αναπτύξουμε δίκτυο εντός των πόλεων», λέει.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Φλώρινας, επειδή το χρονοδιάγραμμα της τηλεθέρμανσης έχει μείνει πίσω με ευθύνη του προηγούμενου ανάδοχου, θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός ή θα σταματήσει το έργο και θα προχωρήσει η ΔΕΔΑ στην ανάπτυξη δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μέσα στην πόλη. Με δεδομένο ότι η Ε.Ε. επιτρέπει τη συγχρηματοδότηση δικτύων μέχρι τα τέλη του 2023, ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός.

Για τη συνέχιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων προβλέπεται να συνδεθεί το φυσικό αέριο με τα καζάνια της τηλεθέρμανσης και αντί για λιγνίτη να καίνε φυσικό αέριο. Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΔΑ από την έξοδο του TAP που θα δημιουργήσει ο ΔΕΣΦΑ, θα αναπτύξει όλο το χαλύβδινο δίκτυο μέσης πίεσης που θερμαίνει τα νοικοκυριά με τις τηλεθερμάνσεις.

Ο σχεδιασμός ανά περιφέρεια

Με βάση τον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ, για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα, Καρπενήσι) προβλέπεται η ανάπτυξη 327 χιλιομέτρων μέσης και χαμηλής πίεσης έως το τέλος της πενταετίας, με την πρόβλεψη ότι θα συνδεθούν πάνω από 13.000 οικιακοί πελάτες. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια) 339 χιλιόμετρα, με εκτίμηση σύνδεσης περί τα 9.000 νοικοκυριά, ενώ εκκρεμεί η μελέτη κόστους-οφέλους για Εδεσσα, Νάουσα, Σκύδρα, Αλμωπία που επίσης έχουν μπει στον σχεδιασμό.

Στα 495 χιλιόμετρα προγραμματίζεται αντίστοιχα η ανάπτυξη του δικτύου στην Περιφέρεια
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα), με πρόβλεψη σύνδεσης για 12.537 οικιακούς χρήστες, στα 208 χιλιόμετρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος) για 9.178 συνδέσεις νοικοκυριών, σε 52 χιλιόμετρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Τρίπολη, Κόρινθο, Αργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Σπάρτη) με πρόβλεψη για 2.771 οικιακούς πελάτες. Επιπλέον, σε 308 χιλιόμετρα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Γρεβενά, Αργος Ορεστικό, Μανιάκοι, Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη) με εκτίμηση για περίπου 2.500 οικιακές συνδέσεις και σε 149 χιλιόμετρα στην Περιφέρεια Ηπείρου (Γιάννενα, Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα) για 2.873 νοικοκυριά. Πιο άμεσα, λόγω της ωρίμανσης των έργων, θα τρέξουν τα δίκτυα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, για τις οποίες οι δημοπρατήσεις έργων ανάπτυξης θα γίνουν τον Μάρτιο, με στόχο να υπάρχουν ανάδοχοι έως τον Σεπτέμβριο.

Με πιο αργό βηματισμό προβλέπεται να προχωρήσει η επέκταση του φυσικού αερίου στα νησιά, πρόγραμμα που σύμφωνα με τη ΔΕΔΑ συνδέεται και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και με το μέγεθος της τοπικής αγοράς. Η Κρήτη, λόγω της ανάπτυξης από το ΔΕΣΦΑ σταθμού LNG, μπορεί να αποτελέσει την αρχή αυτού του σχεδιασμού, καθώς στα άλλα νησιά δεν υπάρχουν ώριμες υποδομές.

 
 
newmoney-gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr