Νέες προοπτικές στην Ελληνογερμανική οικονομική συνεργασία

15 Απριλίου 201922:44

‘Αρθρο του Δρα Αθανάσιου Κελέμη

Γενικού Διευθυντή & Μέλους Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

 

Σε νέα φάση δυναμικής ανάπτυξης εισέρχεται η ελληνογερμανική οικονομική συνεργασία μετά και την τελευταία επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου ‘Ανγκελας Μέρκελ, στην Αθήνα, αλλά και τις εντεινόμενες επαφές πολιτειακών, οικονομικών κι επιχειρηματικών παραγόντων των δύο χωρών. Ήδη, πριν λίγο διάστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επαφές με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ και εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, ενώ ανάλογο κύκλο επαφών διενήργησε ο κ. Μητσοτάκης και στο Μόναχο.

Στην αναβάθμιση των ελληνογερμανικών σχέσεων προσβλέπει, εξάλλου, και ο κ. Norbert Barthle, ο νέος Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ο οποίος ήδη επιχειρεί να διευρύνει τα πεδία συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Οι Γερμανοί επενδυτές έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, ο νέος κύκλος ιδιωτικοποιήσεων, η ανάδειξη της χώρας σε σημείο αναφοράς της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και η επικείμενη νέα δέσμη μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που απαιτούνται και σταδιακά δρομολογούνται για τη θωράκιση της οικονομίας, δημιουργούν δυναμικότερες προοπτικές ανάπτυξης επιχειρηματικών δράσεων στην Ελλάδα.

Η Γερμανία, όντας η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, πέρα από τη μεγάλη της συμβολή στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα, έχει όλα τα περιθώρια να καταστεί πόλος μεταλαμπάδευσης τεχνογνωσίας για επιχειρήσεις και εν γένει οικονομικά δρώντες. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνέργειες, που μπορούν να αναπτυχθούν, θεωρούνται βασικές για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και των εγχώριων επιχειρήσεων σε μια νέα φάση, με κύρια χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ήδη καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, στηρίζοντας παραγωγούς ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, ώστε να βρουν διεξόδους προς τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι, οι εξαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 18% μεταξύ 2014 και 2018. Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη γερμανική αγορά, είτε σε τρίτες αγορές, όπου η Γερμανία έχει δυναμική παρουσία μέσω του Παγκόσμιου Δικτύου Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, με 140 γραφεία σε 92 χώρες, στο οποίο ανήκει και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Από την πλευρά του, την τελευταία τριετία, ο φορέας μας υλοποίησε περίπου 900 επιχειρηματικές συναντήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της αγροτικής οικονομίας. Μόνο πέρυσι διοργανώσαμε περισσότερες από 80 εκδηλώσεις και δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 6.068 ενδιαφερόμενοι, ενώ πραγματοποιήσαμε 5 επιχειρηματικές αποστολές από και προς Γερμανία και συνεχίσαμε με τη διοργάνωση 4 ελληνικών επιχειρηματικών αποστολών σε μεγαλουπόλεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, με στόχο την προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στους μεγάλους καταναλωτικούς πληθυσμούς απομακρυσμένων αγορών. Ανάλογες είναι και οι πρωτοβουλίες μας σε ό,τι αφορά την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων στις μεγαλύτερες Διεθνείς Γερμανικές Εκθέσεις, αλλά και σε εκθέσεις άλλων εθνικών αγορών, που διοργανώνονται από Γερμανικούς Εκθεσιακούς Οργανισμούς και για τις οποίες το Επιμελητήριο είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και Κύπρο. Την περασμένη χρονιά, 488 εκθέτες και 9.975 επισκέπτες από την Ελλάδα και την Κύπρο δήλωσαν «παρών» σε γερμανικές εκθέσεις και πολλές από αυτές τις εταιρείες άνοιξαν νέους δρόμους για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Παράλληλα, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα της Γερμανίας και της Ελλάδας, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συμβάλλει στη μείωση της νεανικής ανεργίας και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με μια σειρά προγραμμάτων, που εξασφαλίζουν επιμόρφωση, εξειδίκευση και εργασία και στηρίζονται στο γερμανικό μοντέλο της διττής εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια, τα πιλοτικά έργα που εκπόνησε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας και σε συνεργασία και με άλλους εταίρους, όπως: τον ΟΑΕΔ, τη Dekra Akademie, την TUI, τον ΟΣΕ και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), έδωσαν ώθηση για την περαιτέρω θέσπιση των δομικών στοιχείων της διττής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Με «όχημα», λοιπόν, την εξωστρέφεια και την άμεση σύνδεση της θεωρητικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, που προσφέρει η διττή εκπαίδευση, θα μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να εισέλθουν σε μια επιτυχή πορεία και μέσω αυτών η ελληνική οικονομία να εκπέμψει ένα ισχυρό αναπτυξιακό στίγμα, μεταφέροντας στις ξένες αγορές, όπως και στους διεθνείς επενδυτές, το μήνυμα ότι η χώρα γύρισε σελίδα.

 

Αρθρογράφος