«Ναοί σε σχήμα ουρανού: ένα οδοιπορικό στην εκκλησιαστική ζωή της Ροδόπης»

21 Νοεμβρίου 201311:42

Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Ροδόπης και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφικού και αρχειακού υλικού για την εκκλησιαστική ζωή στον Νομό Ροδόπης.
Πρόκειται για σπάνιο υλικό που αποτελεί μέρος του ευρύτερου αρχείου της Γενικής Διοίκησης Θράκης και στη συνέχεια της Νομαρχίας Ροδόπης, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Νομό Ροδόπης και σήμερα τελεί υπό ταξινόμηση. Από αυτό το αρχείο προέκυψε το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται στην έκθεση και αποτυπώνει το χτίσιμο πολλών ναών σε χωριά και οικισμούς του Νομού Ροδόπης κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Υπάρχουν, ακόμη, σπάνια έγγραφα, που εκτείνονται χρονικά από το 1930 μέχρι το 1992 και αναφέρονται στην εκκλησιαστική ζωή της περιοχής. Μοναδικές φωτογραφίες, που απεικονίζουν τους ναούς του τόπου μας, καθώς χτίζονται ή επισκευάζονται με την αγαστή συνεργασία κλήρου και λαού, και πολύτιμα έγγραφα, που αποτυπώνουν όλες τις εκφάνσεις της εκκλησιαστικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυναν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμονας, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Νομό Ροδόπης, κ. Παναγιώτης Κροκίδας και η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, κ. Νατάσα Λιβεριάδου.
Η έκθεση φιλοξενείται στην Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Οι ώρες επίσκεψης για το κοινό είναι 10.00π.μ. με 13.00μ.μ. και 18.00μ.μ. με 20.00μ.μ.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr