Να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε υγειονομικό γκέτο!

12 Φεβρουαρίου 202109:11

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατο σημείωμά μας είχε επισημανθεί πως “από τον αρχικό φόβο του πρώτου lockdown όπου οι Ειδικοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με τους πολιτικούς να είναι σε δευτερο πλάνο φθάσαμε στο δεύτερο lockdown όπου αυτή τη φορά δεν έπεισαν οι ειδικοί τους “πολλούς”, ή οι “πολλοί” εξοικειώθηκαν με τον φόβο καθώς έχουν ν’αντιμετωπίσουν τις φοβίες του μέλλοντος!”

Τώρα βρισκόμαστε σ’ένα κλιμακούμενο lockdown που κατ’αρχήν είναι πολύ δύσκολο να (επι)τηρηθεί αλλά και τεχνικά να εφαρμοσθεί.

Η μετατροπή μιας ολόκληρης Χώρας σε “στρατόπεδο παραμονής” και “εγκλεισμού” εν μέσω οικονομικής δυσπραξίας, κοινωνικής αποστασιοποίησης, πολιτικής αστάθειας και και παρατεταμένης ανασφάλειας δεν φαίνεται ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα! Η υγειονομική διαχείριση δεν επιτυγχάνεται μόνον με πολιτικές αποφάσεις και περιοριστικά μέτρα αλλά απαιτεί και μία αναπροσαρμογή της στρατηγικής και των επιμέρους τακτικών αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σε αυτή τη φάση, είναι πλέον εμφανές ότι το Covdi19 δεν αφορά μόνον ηλικιωμένους ή ευπαθείς αλλά επεκτείνεται και σε μικρότερες ηλικίες γεγονός που δημιουργεί νέες επιπλοκές.

Σύμφωνα με την έκθεση Τσιόδρα η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ανέρχεται πλέον στο 70% και εντοπίζεται μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, όπως στο “Σωτηρία”, τον “Ευαγγελισμό” και το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”.Αύξηση της τάξης του 11% υπάρχει και στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών, γεγονός το οποίο επιβάλλει την επιστροφή των Δημοτικών στην τηλεκπαίδευση.

Στην Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, τα παιδιά έως 12 ετών παιδιά είναι το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων και ένα στα οκτώ κρούσματα είναι κάτω των 17 ετών.Μιλώντας για τα σχολεία τόνισε πως έχουμε 2 εκατ. μετακινήσεις το πρωί και άλλες δυο εκατ. το μεσημέρι όταν είναι ανοιχτά όλα τα σχολεία. «Σύμφωνα με στοιχεία που έχω μπροστά μου από τον ΕΟΔΥ, από 0 έως 12 ετών παιδιά ήταν από 8,5 έως 11% δηλαδή συν πλην το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων. Ένα στα οκτώ κρούσματα που είχαμε πρόσφατα είναι κάτω των 17 ετών. Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός και πιο επικίνδυνος. Το πρόβλημα στην χώρα δημιουργήθηκε κάπου τέλη Ιανουαρίου όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων».

Η παραμικρή μεταβολή στην επιδημιολογική εικόνα της Χώρας, μπορεί να ανατρέψει πλήρως τους οικονομικούς σχεδιασμούς καθώς είναι απρόβλεπτος ο ρυθμός μεταδοτικότητας και οι συνέπειες από τη νόσηση κατά τόπους. Έχουμε ήδη μία οικονομία που πλήττεται με 3 δις απώλειες μηνιαίως και με το λιανεμπόριο να βλέπει 1,5 δις απώλειες ενώ ο τουριστικός κλάδος έχασε περισσότερα από δεκαπέντε δισ. (σημειώνεται πως το 2019 οι εισπράξεις από τον κλάδο είχαν φτάσει τα 18,2 δισ.), αλλά παράλληλα και μεγάλο μέρος της δυναμικής που είχε κερδίσει την τελευταία εξαετία, με συνεχόμενα ρεκόρ τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα.

Η όποια επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα κριθεί από την εξέλιξη των υγειονομικών δεικτών που σε μεγάλο μέρος βασίζονται και στο πότε θα είναι διαθέσιμο εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, το πώς θα είναι οι βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές κι αν θα ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα με τις ΗΠΑ, αλλά και την κατάσταση που θα βρίσκονται οι μεγάλοι ανταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού, με σημαντικότερους την Ιταλία και την Ισπανία. Να μην ξεχνάμε βεβαίως και τα 400 δις ευρώ χρέους και όλο το επαχθές φορτίο των Μνημονίων, με το 5ο να καραδοκεί.

Είχαμε επισημάνει παλαιότερα και τις επιπτώσεις που είχει στην Εθνική Ασφάλεια ο Covid19.Όσο κι αν , για ευνόητους λόγους, τα σχετικά στοιχεία παραμένουν απόρρητα, ωστόσο τα στοιχεία που βλέπουν την δημοσιότητα είναι ανησυχητικά: Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) διέταξε ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων για πλημμελή εφαρμογή των μέτρων και των κανόνων προστασίας του προσωπικού της σε Αθήνα, Καβάλα και Κομοτηνή. Προ 15νθημέρου είχε κλείσει και η Λέσχη Αξιωματικών στην Κομοτηνή λόγω κρουσμάτων στο προσωπικό της. Φωνές διαμαρτυρίας ακούσθηκαν και από Δοκίμους της Σχολής Αστυφυλάκων Το πρόβλημα δεν είναι ο εντοπισμός κρουσμάτων, αλλά η αντίληψη της Διοίκησης που θέλει να μετακυλήσει την ευθύνη για την απουσία του κεντρικού σχεδιασμού στους.. ασθενείς…

Στα πλαίσια της διπλωματίας του κορονοιού και της γεωπολιτικής των εμβολίων είναι ξεκάθαρο ότι επικρατεί επίσης η ασυνεννοησία και η “διεθνής διαπλοκή” με την σύγκρουση mega οικονομικών συμφερόντων, διακρατικών συμφωνιών, αντιπαραθέσεων που δημιουργεί διασπαστικές περιδινήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και στα επιμέρους γεωπολιτικά υποσυστήματα.

Ένας νέος πόλεμος Ανατολής-Δύσης με εμφανή την επέλαση Ρώσων και Κινέζων αρχίζει να διαφαίνεται με την αγορά των εμβολίων αλλά -κυρίως- με την υπεροχή που θα διεκδικήσουν οι εμβολιασθέντες σε σχέση με τους ανεμβολίαστους…. Αυτή η νέα πραγματικότητα θα διαμορφώσει , ίσως, και τον τουριστικό χάρτη (κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα που στοχεύει στις αγορές των Βαλκανίων όπου τα ρωσικά -κινεζικά εμβόλια υπερτερούν αλλά και την αντίληψη για την πανδημία με κύρια θεματική ενότητα την αντιμετώπιση του ιού.. Ένας άγνωστος ιός που πρέπει να αντιμετωπισθεί με άγνωστα συστατικά, έκδοχα, φάρμακα….

Το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ κινήθηκε προς τον σωστή κατεύθυνση με την προοπτική δημιουργίας κάποιου ενιαίου υγειονομικού πιστοποιητικού για διμερή χρήση που όμως φαντάζει ουτοπικό στην παρούσα φάση.

Μία προσεκτική ματιά στον πίνακα με την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα κι εκτιμήσεις…

ΧΩΡΑ

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

ΝΟΣΗΛΕΙΑ

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΜΒΟΛΙΑ

Αλβανία

89.776/33.897 εν.

492

1.517

27%

 

Βουλγαρία

224.849/22 236 εν.

3 230

9.420

 

66 163

Βοσνία-Ερζεγ

124.696

567 Σερ.Δημ

4.853

13,26%

 

Ελλάδα

168872

1661

6.056

2,61%

482.416

Κοσ-Μετόχι

54.891/7008 εν.

 

1.534

15,08%

 

Μαυροβούνιο

63.633/8.437. εν.

 

869

28,32%

 

Πρ.ΠΓΔΜ/Β.Μ.

96.152/6064 εν.

 

2.966

15,37%

 

Ρουμανία

732.732/108.000

7.089

, 19.200

9,23%

620.000

Σερβία

411.855

3815

4.183

15,94%‎.

636.119

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό των δομών που έχουν σχέση με την υγειονομική και πολιτική προστασία, να δημιουργήσει ολιγομελή και αποτελεσματική ομάδα task force με άμεσο δίκτυο πληροφόρησης και , κυρίως, να αφουγκρασθεί τον παλμό και τις ανησυχίες της Ελληνικής Κοινωνίας μακριά από τα golden boys του Μαξίμου….

Η λύση δεν είναι να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και να βλέπουμε στημένες συνεντεύξεις

Πάμε παρακάτω ΟΛΟΙ μαζί…

Αρθρογράφος