Να μην εξισωθεί η ειδική αγωγή με τα αναλώσιμα!

24 Αυγούστου 201709:56

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Διαβάζουμε συχνά «κατευθυνόμενα» δημοσιεύματα που επιχειρούν την «αγιοποίηση» της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα του Προέδρου του κ.  Σωτήρη Μπερσίμη  όσον αφορά στο ζήτημα των ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ κονδυλίων για την ειδική αγωγή  (που τα βαφτίζουν εξορθολογισμό).

Όλα δείχνουν ότι ο κ. Σωτήρης Μπερσίμης , βλέπει το όλο ζήτημα ως “project” με απώτερο στόχο τη ΜΕΙΩΣΗ των δαπανών ( που αποτελεί και ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ) και θέλει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί με τα νεότευκτα κι αμφιβόλου ποιότητας  Κέντρα Αποκατάστασης και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας για την παροχή υπηρεσιών στο χώρο της ειδικής αγωγής.

Η εξίσωση της Ειδικής Αγωγής με τα  αναλώσιμα είδη για τον σακχαροδιαβήτη ή τα γυαλιά και το αναμάσημα περί προκλητών θεραπειών αναδεικνύουν την ΑΜΗΧΑΝΙΑ τωναρμοδίων να αντιμετωπίσουν ΚΑΤΑΜΑΤΑ το ζήτημα της ειδικής αγωγής, αγνοώντας και περιφρονώντας ταυτόχρονα μία άλλη ΑΟΡΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ που αγωνιά και αγωνίζεται ενάντια στην κοινωνική περιθωριοποίηση.

Παράλληλα  εκκρεμεί (σκοπίμως;) το πόρισμα της Επιτροπής για την Ειδική Αγωγή  κάτι που απαιτεί προαπαιτούμενο, άλλωστε, για την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση και ρύθμιση!

Να θυμίσουμε ότι η ιστορία με την Ειδική Αγωγή, δεν έχει κλείσει ακόμη, δηλαδή το υπουργείο Υγείας έχει συστήσει μία Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα έπρεπε κανονικά, να παραδώσει τα πορίσματά της στο τέλος Φεβρουαρίου. Είναι Ιούνιος, και η Επιτροπή δεν έχει δώσει ακόμη κάποιο σήμα. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι να μην μπορούν να κλείσουν οι συμβάσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τους επικεφαλής της Ειδικής Αγωγής (ενώ έχουν κλείσει και έχουν προχωρήσει όλες σχεδόν οι συμβάσεις με τους παρόχους υγείας) και έτσι ταλαιπωρούνται γονείς και παιδιά.

Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, είχε ορισθεί ο κύριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος και Γραμματέας η κυρία Σιαμέτη Αγλαϊα, Υπάλληλος στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας. Το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν μεταξύ άλλων:

– Η διαμόρφωση του πλαισίου για τις συμβάσεις ειδικών θεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ

– Η τροποποίηση των διατάξεων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) σε θέματα ειδικής αγωγής και θεραπείας

– Η διαμόρφωση προτάσεων για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής

– Η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε όλο το φάσμα της Ειδικής Αγωγής

– Η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων

– Η διαμόρφωση πρότασης προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή.

Ο κύριος Σωτήρης Μπιρσίμης και οι σύμβουλοί του οφείλουν να μην διαπράξουν το εγκληματικό λάθος να  δημιουργήσουν για μία ακόμη φορά ειδική αγωγή πολλών ταχυτήτων  δημιουργώντας σύγχυση σε γονείς και κηδεμόνες.

Ας μη συνδέσει ο κ. Σωτήρης Μπερσίμης το όνομά του με την ΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ της Ειδικής Αγωγής!

Αρθρογράφος