Ν. Γκαρά  – Τ. Χαρίτου στην Ολομέλεια της Βουλής: «Τινάζουν στον αέρα το Δίκτυο Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ»

1 Δεκεμβρίου 201910:14

Ιδιαίτερα επικριτική προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η Βουλευτής Έβρου, Ν. Γκαρά, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Μια συζήτηση που γίνεται στη σκιά των αποκαλύψεων για γαλάζια ρουσφέτια και συναλλαγές – μάλιστα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη – κατά τις τοποθετήσεις νέων διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας.

Μάλιστα, η Βουλευτής από τον Έβρο κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δώσει άμεσα απαντήσεις κι εξηγήσεις για τις συναλλαγές και τα ρουσφέτια που καταγγέλλονται – από δικούς του μάλιστα πολιτευτές –  αλλά τον κάλεσε να απολογηθεί και στη νέα γενιά και τους νέους επιστήμονες που αναζητούν σήμερα με αξιοπρέπεια δουλειά και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους αγνοεί.

Η κ. Γκαρά επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Χατζηδάκη λέγοντας του πως με αυτά που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησής του (παραχώρηση όλου του δικτύου φυσικού αερίου σε έναν και μόνο ιδιώτη χωρίς καμία ρήτρα για κάλυψη όλων των περιοχών και ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες) τινάζεται στον αέρα η εγκεκριμένη ήδη από το 2018, από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επέκταση του Φυσικού Αερίου σε όλη την ΑΜ-Θ, στην Αλεξανδρούπολη, στην Ορεστιάδα.

«Αφαιρείτε από τους Εβρίτες, από τους Θρακιώτες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, σε οικονομική θέρμανση στα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Αφαιρείτε τη μείωση του κόστους παραγωγής σε ακριτικές περιοχές, της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης των περιοχών μας» τόνισε χαρακτηριστικά η Ν. Γκαρά, απαιτώντας από τον κ. Χατζηδάκη να δεσμευτεί προσωπικά ότι θα συνεχιστεί το έργο των δικτύων φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Παράλληλα, η Βουλευτής τόνισε ότι δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα από την επιλογή της Κυβέρνησης να μεταφερθεί στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και όχι στη ΔΕΠΑ Υποδομών ή Διεθνών Έργων ο σταθμός υγροποιημένου αερίου της Αλεξ/πόλης (FSRU), που αποτελεί μια βαριά υποδομή και πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα.

Επιπλέον, η Βουλευτής από τον Έβρο στάθηκε στο ιδιαίτερα προβληματικό άρθρο 24 του Σ/Ν που επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, διερωτώμενη αν η πρόταση της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών περιοχών είναι να «καλλιεργούμε φωτοβολταϊκά».

Ταυτόχρονα, η κα. Γκαρά στάθηκε στην ομιλία της στην τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία, έστω και καθυστερημένα, δίνεται μεν παράταση 2 έτη για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου, μέχρι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.), δημιουργείται όμως σύγχυση και ασάφεια ως προς την οριστική λύση. Τόνισε πως η μετάθεση εξειδικευμένων ρυθμίσεων από τον Φορέα Διαχείρισης στο υπό έκδοση Π.Δ., τελικά θα καταστήσει την συγκεκριμένη διάταξη ανεφάρμοστη και κενό γράμμα.

Η κ. Γκαρά κατήγγειλε ότι η ίδια είχε καταθέσει τροπολογία που έδινε διέξοδο για τις καλύβες και τους χρήστες τους, πριν λήξουν οι προθεσμίες, που όμως ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πως σχεδιάζει να καταργήσει τους Φορείς Διαχείρισης Natura, εξέλιξη που θα είναι ολέθρια συνολικά για τον Έβρο.

Κλείνοντας, η Βουλευτής Έβρου υποστήριξε πως με το παρόν νομοσχέδιο αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ο αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός χαρακτήρας του προγράμματος της σημερινής Κυβέρνησης. «Η χώρα γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, λυπάμαι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο, «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και Στήριξη των ΑΠΕ»., αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε ένα μείζον ζήτημα που αφορά την περιοχή της Ροδόπης και απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, που βρισκόταν στα υπουργικά έδρανα, τον ρώτησε ευθέως: «Αν πράγματι έχετε σχέδιο και πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ΔΕΗ, γιατί δεν προχωράτε στην κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων εκεί όπου υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις; Γιατί δεν αναπτύσσετε την δεύτερη μονάδα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, που άλλωστε με αυτήν την προοπτική αρχικά κατασκευάστηκε, διαθέτει τις προϋποθέσεις για να υποδεχτεί και δεύτερη μονάδα, σε μία κρίσιμη και με μεγάλη  γεωπολιτική σημασία περιοχή όπως η Θράκη; Εσείς, όμως όπως φαίνεται άλλα έχετε στο μυαλό σας κύριε υπουργέ. Όχι την ανάπτυξη της ΔΕΗ, αλλά τον ακρωτηριασμό της, γιατί την ίδια στιγμή προχωράτε στην αδειοδότηση νέων, ιδιωτικών συμφερόντων, μονάδων στην ίδια περιοχή, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, με πολύ μεγαλύτερο κόστος».

Για το θέμα της ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων και η Κομοτηνή, ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ανέφερε, καταρχήν, ότι «οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέμεναν να δουν, επιτέλους, το φυσικό αέριο, καθώς όλοι οι αγωγοί διασχίζουν την περιοχή, όμως ακόμη τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν έχουν δει ούτε ένα κυβικό εκατοστό φυσικού αερίου» και συνέχισε απευθυνόμενος στον υπουργό Ενέργειας κο Χατζηδάκη «με τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο που ξεπουλάει την ΔΕΠΑ στο ιδιωτικό μονοπώλιο φέρνετε τα πάνω κάτω. Σας ρωτάω ευθέως κύριε υπουργέ θα προχωρήσει ο δημόσιος διαγωνισμός της ΔΕΔΑ για την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της ΑΜΘ ή θα παγώσει και θα αναλάβει την ανάπτυξη των δικτύων το ιδιωτικό μονοπώλιο, όπως σήμερα νομοθετείτε;». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής ρώτησε τον υπουργό «σε κάθε περίπτωση, κύριε υπουργέ, οι εγγυήσεις που έδινε ο δημόσιος φορέας ΔΕΔΑ για χαμηλό κόστος εγκατάστασης των δικτύων για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για την κάλυψη όλων των περιοχών, θα συνεχίσουν να ισχύουν ή θα τροποποιηθούν από το ιδιωτικό μονοπώλιο κατά το δοκούν;».

 

Αρθρογράφος