Ν. Φίλης:Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εναντίον αυτών των διατάξεων που έχει φέρει για τη Μουφτεία η Κυβέρνηση.

29 Ιουλίου 202207:36

Μπαίνω τώρα στο νομοσχέδιο, στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη διαδικασία για τη Μουφτεία. Το νομοσχέδιο έχει πολλά πράγματα μέσα. Επικεντρώνομαι σε αυτό.

Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εναντίον αυτών των διατάξεων που έχει φέρει για τη Μουφτείαη Κυβέρνηση. Είμαστε εναντίον, διότι δεν έχει υπάρξει καμία, μα καμία συνεννόηση και διάλογος με τη μειονότητα.Όταν νομοθετείς ερήμην των ενδιαφερομένων, δεν κάνεις καλή νομοθεσία.Δεν υπήρξε τίποτα που να επισπεύσει αυτή τη διαδικασία. Ο θάνατος ενός μη αναγνωρισμένου μουφτή δεν συνιστά σοβαρή αφορμή για να προχωρήσουμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, χωρίς διάλογο με τη μειονότητα.

Επίσης, υπάρχει και ένα θέμα. Στην επιτροπή για τη Θράκη είχαμε συμφωνήσει στην αρχή ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο θέμα αυτό -και άλλα για τη μειονότητα- προϋποθέτουν διάλογο και διαβούλευση με τη μειονότητα, τουλάχιστον να ανέβει στη δημόσια διαβούλευση, όπως όλα τα νομοσχέδια, για έναν μήνα, να δούμε τι λέει ο κόσμος για θέματα τα οποία αφορούν ευαίσθητα ζητήματα του θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού των μειονοτικών Ελλήνων πολιτών.Τίποτε από όλα αυτά.Βιαστικά προχωρούν σε νέα ρύθμιση.

Αυτή η ρύθμιση έχει πολλά προβλήματα.

Πρώτον, συγκροτείται μια συμβουλευτική, όπως λέγεται, επιτροπή, η οποία, όσοι γνωρίζουμε, τελεί υπό κρατικό έλεγχο. Δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η άποψη των μειονοτικών. Το ξαναλέω, τελεί υπό κρατικό έλεγχο. Και αν προκληθούμε, θα έχουμε και στοιχεία.

Δεύτερον καθιερώνονται κωλύματα, τα οποία μπορείσε άλλες περιπτώσεις θρησκευτικών λειτουργών να μην είναι ουσιαστικά, όπως η απείθεια. Πράγματι κανείς θρησκευτικός λειτουργός ορθοδοξίας στη χώρα μας ή του καθολικισμού δεν έχει συλληφθεί και καταδικαστεί για απείθεια κατά της αρχής. Όμως, όταν μπαίνει η απείθεια για την Θράκη, έχουμε πολλές περιπτώσεις μειονοτικών οι οποίοι αντιμετώπισαν την κατηγορία αυτή. Άρα, είναι κωλύματα τα οποία αποτρέπουν συμπολίτες μας και Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους να διεκδικήσουν τη δυνατότητα να γίνουν Μουφτήδες.Επίσης, υπάρχει το θέμα του μητρώου.

Που εγγράφονται οι εκπρόσωποι Ιμάμηδες από την Θράκη; Σε ποιο μητρώο θρησκευτικών λειτουργών; Χρειάζεται ένα νέο μητρώο θρησκευτικών λειτουργών που θα εγγράφονται κι εκεί και όχι το παλαιό το οποίο δεν το έχουν αποδεχθεί. Χρειάζεται, λοιπόν, μία κίνηση εκ μέρους της πολιτείας, ούτως ώστε να αποτραπεί η συνέχιση του δυισμού στο θέμα του Μουφτή, δηλαδή έναν να εκλεγούν κάποιοι στα τζαμιά και άλλον να διορίζει το κράτος.Δεν γίνονται έτσι αυτά. Πρέπει το κράτος να έχει δικαίωμα διορισμού, διότι ο Μουφτής είναι δημόσιο πρόσωπο με την έννοια ότι έχει δικαιοδοτική αρμοδιότητα όσο υπάρχει Σαρία, αλλά η επιλογή του να γίνεται μέσα από κατά το δυνατόν αντικειμενικές και αποδεκτές από τη Μειονότητα διαδικασίες. Η τελική επιλογή είναι του κράτος βεβαίως.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,είμαστε πολύ πίσω στα ζητήματα αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την διαδικασία της συντρέχουσας αρμοδιότητας για τονΜουφτή με την ελληνική δικαιοσύνη, ώστε να διαλέγουν για οικογενειακά και κληρονομικά ζητήματα οι Μειονοτικοί που θέλουν να πάνε.Ήταν ένα βήμα. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα να το συζητήσουμε τον κατάλληλο χρόνο, να προχωρήσουμε στην κατάργηση της Σαρία, όχι την αποδυνάμωση μόνο, αλλά στην κατάργηση.Και όταν καταργηθεί η Σαρία θα μπορούμε να πάμε σε μια διαδικασία διαφορετική για το θέμα του Μουφτή τότε.Τώρα ανέφερα ποια διαδικασία επιλέγουμε. Πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή, με την ευθύνη του ελληνικού κράτους αλλά όχι υπαγορευμένη με έναν τρόπο που να δημιουργεί δυισμό στο θέμα της Μουφτείας.

Θα πω και κάτι τελευταίο. Ο αναχρονισμός, δυστυχώς, μέσα από τον φόβο για την Τουρκία, είναι εις βάρος της ελληνικής δημοκρατίας, εις βάρος των δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων που λένε ότι έχουν τουρκική καταγωγή, άλλοι λένε ότι έχουν πομακική, άλλοι λένε ότι έχουν αθιγγανική, Ρομά. Όμως, όταν δεν αναγνωρίζεις στους ανθρώπους το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και του θρησκευτικού για το θέμα του Μουφτή, τότε δυστυχώς δημιουργείς προϋποθέσεις για να παρεμβαίνει η «μητέρα» πατρίδα.

Να θυμίσω και κάτι άλλο. Επί Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, το 1997, αν θυμάμαι καλά, η Ελλάδα προσυπέγραψε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων. Από τότε, τριάντα χρόνια μετά, δεν έχει κυρωθεί στην ελληνική Βουλή.Πιστεύετεότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε προβλήματα συνοχής,προβλήματα δημοκρατικής τάξης και προβλήματα ισονομίας στη χώρα μας;Οι διατάξεις που αφορούν τονΜουφτή είναι άτολμες, δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα. Γι’ αυτό και τις καταψηφίζουμε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Αρθρογράφος