Μνήμες από την Κατοχή «ξυπνούν» στη Θεσσαλονίκη

28 Οκτωβρίου 201419:02

Έκθεση τεκμηρίων-φωτογραφιών με θέμα «Μνήμες Κατοχής – απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης» θα φιλοξενηθεί έως τις 2 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Την έκθεση, που θα συνοδεύεται από έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, διοργανώνουν η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας και ο «Όμιλος φίλων αρχείου Μάνου Μαλαμίδη», τιμώντας τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί (30-10-1944).

Τα τεκμήρια διασώθηκαν παρά τα εβδομήντα χρόνια που πέρασαν και τη λήθη που τα σκέπασε.

Πρόκειται για έγγραφα σχετικά με δοσίλογους, ανθρώπους που πλούτισαν επί κατοχής, κατοχικές αγοραπωλησίες, δράσεις συνεργατών των Γερμανών, τάγματα ασφαλείας, διώξεις κατά των Εβραίων, κατασχέσεις ακινήτων, συσσίτια, ζημιές από τον πόλεμο, ξενοδοχεία, ταβέρνες, βομβαρδισμούς εκπαίδευση, μετακινήσεις, απελάσεις, και άλλα θέματα από την καθημερινότητα της Κατοχής.

Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να φυλλομετρούν 18 τόμους με τα σχετικά έγγραφα, καθώς και πλήθος βιβλίων που αναφέρονται στην περίοδο της Κατοχής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr