Μείωση συντελεστών ΦΠΑ και φορολογίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων προανήγγειλε ο Γ. Στουρνάρας

25 Μαΐου 201317:48

Μετά το σήμα Σαμαρά για μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15% ο υπουργός Οικονομικών πήρε τη σκυτάλη και προανήγγειλε μείωση συντελεστών ΦΠΑ και μείωση φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Όπως είπε μιλώντας στη συνέλευση των βιομηχάνων από τη Βόρεια Ελλάδα η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος της κυβέρνησης θα επιτρέψει σταδιακά, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, να εξεταστεί η αναθεώρηση ορισμένων φορολογικών συντελεστών.
«Για παράδειγμα, διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία» είπε ο κ Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει διανύσει περισσότερο από τα2/3 της απόστασης όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

Η μείωση των spreads κοντά στις 700 μονάδες που δίνει «την ευχέρεια να εξετάζουμε την επάνοδο της χώρας μας στις χρηματαγορές, πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε αρχικά», η μείωση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή και η πορεία του ελλείμματος είναι τα βασικά στοιχεία που σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών χαρακτηρίζουν «ικανοποιητική» τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και «μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Την ίδια ώρα, όμως, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι παρά το γεγονός ότι «τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αναφέρονται πλέον σε έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, αλλά σε έξοδο από την κρίση, για την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας, η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα».
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία σε συνδυασμό με την τάση επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες θα αποκαταστήσει την ομαλή ροή πιστώσεων και ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ο υπ. Οικονομικών είπε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους.

Μιλώντας, τέλος, για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «το δημόσιο έστω και σταδιακά θα πάψει να “διαφεντεύει” και θα αρχίσει να υπηρετεί τον πολίτη και τον επιχειρηματία».
www.protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr