Μία “διερευνητική” επίσκεψη…

4 Μαΐου 202111:55

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στις 5 Μαΐου 2021 η Αθήνα αμήχανη για μία ακόμη φορά θα παρακολουθήσει μία ακόμη επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου στην Θράκη. Αυτή τη φορά θα μας επισκεφθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν και μάλιστα μία εβδομάδα πριν το Μπαϊράμι.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο eleftherostypos.gr, αναφέρει πως ο Τούρκος αξιωματούχος θα φτάσει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Μαΐου, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν.Μαζί θα αναχωρήσουν για τη Θράκη, με πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση στην Κομοτηνή όπου θα δει τον “ψευτομουφτή “και παράγοντες της μειονότητας.Θα επισκεφτεί επίσης το 1ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της πόλης και θα διανυκτερεύσει στην πρωτεύουσα της Ροδόπης.Την Πέμπτη 6 Μαΐου θα αναχωρήσει για την Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό “ψευτομουφτή” και θα επισκεφτεί το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης.Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Διδυμότειχο όπου θα επισκεφτεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο αναστυλώνεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017 και θα αναχωρήσει οδικώς για την Τουρκία.

Το κράτος των Αθηνών θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει, όπως συνήθως συμβαίνει, με σκοπούμενες διαρροές και βαθύστοχαστες εκτιμήσεις που είτε αποσκοπούν στην συγκάλυψη της εδώ πραγματικότητας είτε θα ενστερνισθεί την “νιρβάνα” που διακατέχει την τοπική ηγεσία της Θράκης η οποία προσποιείται ότι “φυλάσσει Θερμοπύλες” αφήνοντας όμως το κλειδί πάνω στην αφύλακτη πόρτα….

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Ο κ.Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δεν είναι ένας τυχαίος υφυπουργός, δεν πρόκειται δηλ. για κάποιον που ελέω οικογενείας, κόμματος ή λόμπυ ανέλαβε ένα χαρτοφυλάκιο ανέξοδου πολιτικού τουρισμού! Κατάγεται από το Ordu (στρατόπεδο), τα ελληνικά Κωτύωρα, από όπου εκδιώχθηκε με πολύ σκληρό τρόπο ο Ελληνισμός το 1917 με την συνδρομή και των Ρώσων.(Από τα Κωτύωρα κατάγεται και ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης).

Γεννημένος το 1985 και χωρίς ιδιαίτερη κατάρτιση στις σύγχρονες διπλωματικές και διεθνείς σχέσεις (όπως θα το προσδιορίζαμε στην “προηγμένη δυτική διπλωματική σκέψη”) εξελίσσεται σε άνθρωπο του καθεστώτος που αναλαμβάνει δουλειές πεδίου έχοντας το κάλυμμα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πάει όπου τον “καλεί το καθήκον” και ειδικά μετά τον διορισμό του το 2018 αυτό έγινε εμφανέστατο, αφού επί ευρωπαϊκού εδάφους (Ελβετία) εικάζεται ότι είχε ενεργό συμμετοχή στις απαγωγές των Γκιουλενιστών και βρισκόταν σε ειδική σχέση με στελέχη της μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ στο εξωτερικό.

Στο ενεργητικό του έχει επίσης “αποστολές” για την υπεράσπιση μουσουλμανικών μειονοτήτων σε “κρίσιμες” ζώνες όπως: οι Ροχίνγκια της Δυτ. Μιανμάρ, οι τουρκόφωνοι ταταρικοί πληθυσμοί της Κριμαίας, οι ομάδες των τζιχαντιστών στην επαρχία Χατάϊ, οι τουρκοοκοσοβάροι και οι εξισλαμεσθέντες Ρομά του Κοσσυφοπεδίου που συμμετείχαν και στο δίκτυο αντι-Γκιουλέν μέσω της οργάνωσης TOKOB. Επίσης, φαίνεται ότι έχει αναπτύξει ενεργό δράση σε τομείς της εναλλακτικής διπλωματίας (διπλωματία κορωνοϊού, πολιτιστική διπλωματία, ανθρωπιστική αναπτυξιακή διπλωματία, οικονομική διπλωματία) μέσω των οργανώσεων ΤURKSOY, TÜSSİDE, TÜBİTAK,ΤΙΚΑ. Ιδιαίτερη δράση ανέπτυξε στο προηγούμενο διάστημα και στην Αφρική.

Η εμφάνισή του στην Θράκη μόνον τυχαία δεν είναι και βεβαίως έχει καλά προετοιμασθεί σε αυτήν την φάση από τους δορυφόρους του τουρκικού παρακράτους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και μέσα από ένα καλοστημένο προπαγανδιστικό μηχανισμό δημιουργεί κατά καιρούς θέματα εκ του μη όντος προκειμένου να δημιουργεί ένταση ανάμεσα στα σύνοικα στοιχεία αλλά και να παράγει τίτλους συζήτησης στα επίσημη ή κρυφά διπλωματικά τραπέζια.

Βεβαίως, έχει και στα καθ’ημάς προϋπηρεσία ήδη από την εποχή της Μάχης του Έβρου

Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΦ.ΥΠΕΞ. ακολουθεί την περίοδο της “διπλωματίας του καβγά” και όσο κι αν αποτελεί μία πράξη διπλωματικής συναινετικής αβρότητας δεν παύει να αποτελεί και μία “προειδοποιητική βολή” έστω σε ώτα μη ακουόντων που νομίζουν ότι τα “διμερή μειονοτικά ζητήματα” μπορούν να μπουν στην ζυγαριά των εξισώσεων χάνοντας το “στρατηγικό βάθος” της τουρκικής διπλωματίας!

Ας μην διαλάθει της προσοχής μας ότι αυτή την στιγμή στη Ν/Α Ευρώπη συζητείται ακόμη το non-paper για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια με την Τουρκία να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περιοχή αφού οποιαδήποτε ματαίωση των σχεδίων για διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι προς όφελος της Άγκυρας η οποία ενορχηστρώνει τις “σιωπηλές εξελίξεις” προς την κατεύθυνση της θεωρίας των “μαλακών συνόρων”.

 

Η επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Τουρκίας δεν είναι απλώς μία ακόμη φολκλορική επίδειξη του μειονοτικού παραϊερατείου αλλά εντάσσεται σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική όχι μόνον για την χειραγώγηση και την εργαλειοποίηση της μειονότητας (που εντάσσεται στην σφαίρα της πολιτικής και της κοινωνιολογίας) αλλά κυρίως στην δημιουργία θυλάκων με αυτόνομη πολιτισμική και οικονομική ισχύ που αποτελούν το προαπαιτούμενο για άλλες μορφές (γεω)πολιτικής δράσης.

Στην Θράκη, η (κάθε) Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει πλέον να προχωρήσει σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο δίνοντας έμφαση στην “ασφάλεια της καθημερινότητας” με ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του κράτους, την θωράκιση της οικονομίας, την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών, την ενίσχυση των υποδομών και κυρίως την σύσταση μιας ομάδας δράσης τοπικού χαρακτήρα μακριά από την πρακτική του εθνοσωτηρίου λάιφ-στάιλ ή των διακομματικών κάθε είδους.

Αρθρογράφος