Υπεγράφη η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» στις Πρέσπες

17 Ιουνίου 201807:17

Και επισήμως πλέον τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Τις υπογραφές στο κείμενο της συμφωνίας έβαλαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ και διαμεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς στις Πρέσπες.

Λίγο πριν μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον» και «καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών».

Ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η οποία μπορεί να μετατοπίσει βουνά και επισήμανε ότι «γινόμαστε σήμερα ξανά φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι με την Ελλάδα».

Ο Μάθιου Νίμιτς έκανε λόγο για μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία και τόνισε ότι «η επίλυση του προβλήματος απαίτησε πολιτικό θάρρος και ηγετική ικανότητα».

Αυτήν την ώρα, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι μεταβαίνουν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της ΠΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Με 153 ψήφους απορρίφθηκε η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 127 βουλευτές, σε σύνολο 280 βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι από τη συζήτηση και την ψηφοφορία απείχε το ΚΚΕ, ενώ είχε τεθεί εκτός συζήτησης η Χρυσή Αυγή, μετά τις αθλιότητες Μπαρμπαρούση.

Υπέρ της πρότασης μομφής της ΝΔ ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, με αποτέλεσμα να τον διαγράψει από το κόμμα ο Πάνος Καμμένος.

Προηγήθηκε σκληρή κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, ενώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση για το Σκοπιανό.

Σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, υπογράφεται την Κυριακή η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Την ίδια ώρα πάντως τόσο στην ελληνική πλευρά, όσο και στην πλευρά της ΠΓΔΜ έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια από πολίτες που δηλώνουν την κάθετη αντίθεσή τους στην συγκεκριμένη συμφωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για προστασία από καιρικά φαινόμενα.

Οι προετοιμασίες το Σάββατο ήταν πυρετώδεις για το στήσιμο της εξέδρας και χρειάστηκε η μεταφορά υλικών με φορτηγά προς το μικρό χωριό των Ψαράδων, όπου όλα και όλοι κινούνταν στους ρυθμούς της τελετής.

Σε αυτή την εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς.
Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

(in.gr, euronews)

Αρθρογράφος