Μεγάλη καταστροφή για τους ελαιοπαραγωγούς του Έβρου

12 Ιουλίου 201908:47

Ισοπεδωμένες καλλιέργειες άφησε πίσω του ο κυκλώνας που έπληξε χθες τον Έβρο και κυρίως το νότιο τμήμα του. Μάκρη και Δίκελλα είναι οι δυο οικισμοί που δέχτηκαν τη μανία του φαινομένου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από 40 οχήματα με σπασμένα τζάμια, οικίες με σπασμένα τζάμια επίσης, χωράφια και και κήποι με τεράστιες ζημιές.

Σε Φέρες, Τραϊανούπολη, Κόμαρο, Πέραμα Συκορράχη και γύρω περιοχές, μεγάλες ζημιές υπάρχουν επίσης σε καλλιέργειες.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν έχουν πληγεί και κοπάδια κτηνοτρόφων.

Δέντρα έχουν καταρρεύσει σε όλες τις περιοχές του νότιου Έβρου, σε κάποιες περιπτώσεις πάνω σε σταθμευμένα οχήματα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης, Δημοσθένης Χατζηνικολάου, μιλώντας στο ΑΠΕ, σημείωσε πως η σφοδρή κακοκαιρία με την έντονη χαλαζόπτωση έχει πλήξει το 90% των ελαιόδεντρων. «Από τη Μεσημβρία μέχρι την περιοχή του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης η ζημιά είναι στο 105%. Όλος ο καρπός κάτω. Από τις ελιές της Μάκρης να έχει μείνει μόλις το 10%. Μεγάλη η ζημιά, δεν έχω ξαναζήσει κάτι ανάλογο. Ήδη περιμένουμε γεωπόνους του ΕΛΓΑ για μία πρώτη εκτίμηση της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου.

Σημειώνεται πως ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μάκρης Έβρου αριθμεί 145 μέλη και δραστηριοποιείται σε μία περιοχή με πλούσια ελαιοκομική παράδοση, παράγοντας λάδι που ξεχωρίζει για την «οξύτητα, τη γεύση, την υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες», που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει σημαντικό αριθμό πανελλαδικών και διεθνών διακρίσεων.

Το κακό όμως, δεν σταματά εδώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ελαιόλαδο της Μάκρης έχει ενταχθεί ήδη στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών καθώς έχει δρομολογηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης), του συγκεκριμένου προϊόντος, η ζημία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και πολυεπίπεδα.

Ο ΕΛΓΑ εκτίμησε την καταστροφή και θα καταβάλλει κάποιες αποζημιώσεις, όμως αυτές θα καλύπτουν το ελάχιστο της ζημιάς. Ένας χρόνος χωρίς παραγωγή λαδιού, βγάζει αυτομάτως τη Μάκρη εκτός αγοράς και έτσι χάνεται μία «θέση» που κερδήθηκε με πολύ κόπο. Με βάση τους νόμους της αγοράς, προφανώς το κενό που θα δημιουργηθεί από την απουσία του ελαιολάδου Μάκρης, θα καλυφθεί από κάποιο άλλο, το οποίο μετά θα είναι δύσκολο να εκτοπιστεί.

Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι «η σφοδρή κακοκαιρία με την έντονη χαλαζόπτωση έχει πλήξει το 90% των ελαιόδεντρων και από τις ελιές της Μάκρης να έχει μείνει μόλις το 10%», που είπε ο κος Χατζηνικολάου, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι μακροπρόθεσμα, η οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Μάκρης είναι μάλλον ανυπολόγιστη.

Ο Συνεταιρισμός έχει εφαρμόσει εδώ κι ένα χρόνο σχέδιο επέκτασης των ελαιώνων, προς τη βόρεια περιοχή της Μάκρης, με σκοπό να συξηθούν κατά 2.000-2.500 ετησίως τα ελαιόδεντρα και να προστεθούν στα περίπου 150.000 δέντρα, που ήδη υπάρχουν ώστε να αυξηθεί η παραγωγή.

Όσον αφορά τις ποσότητες που ετησίως παράγουν τα μέλη του Συνεταιρισμού, αυτές κυμαίνονται από 500 έως 900 τόνους, ανάλογα με την καρποφορία της χρονιάς. Ο Συνεταιρισμός εξετάζει παράλληλα και τρόπους βελτίωσης της τυποποίησης του ελαιολάδου που παράγουν τα μέλη του, ώστε το προϊόν να γίνει ελκυστικότερο στο καταναλωτικό κοινό, που σήμερα περιορίζεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνο πολιτικής προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιώργο Κουκουράβα, θα υπάρξει άμεσα διαδικασία για αποζημιώσεις, με μικτή επιτροπή της Περιφέρειας και του Δήμου. Οι ζημιές που αφορούν οικοσκευές μπορούν να αποζημιωθούν με διαδικασίες μέσω του Δήμου ενώ οι ζημιές που αφορούν επιχειρήσεις μπορούν να αποζημιωθούν με διαδικασία μέσω της Περιφέρειας.
Διαβάστε το έκτακτο δελτίο τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το θέμα

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μεγάλης έντασης βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από​​ ισχυρή χαλαζόπτωση και θυελλώδεις ανέμους σημειώθηκε τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019, σε περιοχές των Δημοτικών Κοινοτήτων Μάκρης και Συκκοράχης του δήμου Αλεξανδρούπολης.​​ 

Αποτέλεσμα της κακοκαιρίας​​ – χαλαζόπτωσης​​ ήταν η πτώση δέντρων,​​ ενώ​​ υλικές ζημιές​​ υπέστησαν​​ κατοικίες,​​ αυτοκίνητα,​​ αποθήκες και επιχειρήσεις.​​ 

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρούν​​ από πρώτη στιγμή​​ στην περιοχή με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επίσης άμεσα θα μεταβεί κλιμάκιο του δήμου προκειμένου να γίνει μια πρώτη καταγραφή και εκτίμηση της έκτασης των ζημιών.​​ 

Οι δημότες που επλήγησαν από την καταστροφική χαλαζόπτωση μπορούν να υποβάλουν​​ αίτηση εκτίμησης των ζημιών που υπέστησαν,​​ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες​​ (07:00 -15:00),​​ στο κεντρικό δημαρχείο​​ και​​ στον 1ο​​ όροφο,​​ στο​​ γραφείο πρωτοκόλλου.  ​​ ​​​​ 

 

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας

 

 

Κουκουράβας Γεώργιος

Αντιδήμαρχος Τ.Υ​​ -​​ Υπηρεσιών Δόμησης

& Πολιτικής Προστασίας

 

 

Αρθρογράφος