Με περικοπές αμυντικών δαπανών θα καλυφθεί το κενό του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου

13 Ιουλίου 201808:14

Αρνητικά ψήφισε η Γερμανία στην σύνοδο των διοικητών του ESM, στο θέμα της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Έτσι μπλόκαρε – προσωρινά όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Θεσμών – την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Ο λόγος είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου του ESM (όπως ειπώθηκε από εκπροσώπους των Θεσμών στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε), ζήτησαν και έλαβαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή είναι και η απώλεια από την παράταση κατά έξι μήνες του χαμηλού συντελεστή. Επίσης, όπως επισήμαναν οι Θεσμοί, πρόκειται για μία προσωρινή παράταση που λήγει στο τέλος του έτους.

Ο ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε διαβεβαιώσεις με αναλυτική κοστολόγηση για την περικοπή 28 εκατ ευρώ από την πλευρά των αμυντικών δαπανών.

Στη σημερινή Σύνοδο του ESM (που έλαβε χώρα στο περιθώριο του Eurogroup), ψήφισαν 18 κράτη υπέρ της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και ένα κράτος – η Γερμανία – κατά.

Όπως αναφέρθηκε, αυτό θα έχει ως συνέπεια αύριο στη νέα σύνοδο του ESM που θα γίνει σε επίπεδο EWG με στόχο την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ η Γερμανία και πάλι να ψηφίσει αρνητικά και έτσι η δόση να μην μπορεί να εκταμιευθεί μέχρι να αρθεί το “βέτο” της Γερμανίας.

Αντί λοιπόν για εκταμίευση δόσης γύρω στις 15 Ιουλίου (που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός), πλέον σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σεντένο και ο κ. Ρέγκλινγκ, η εκταμίευση αναμένεται στις αρχές του Αυγούστου.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να καθησυχάσει ότι σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση θα καταστεί εφικτή πριν το τέλος του μνημονίου, ενώ επισήμανε ότι τα 28 εκατομμύρια ευρώ υστέρησης που προκαλεί η διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα δεν διαταράσσουν με τίποτα το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ καθώς, όπως επισήμανε, κάθε χρονιά η Ελλάδα καταγράφει ούτως ή άλλως υπεραπόδοση.

(πηγή:capital)

Αρθρογράφος