poreia1

Με αυξημένη συμμετοχή η πορεία για το Πολυτεχνείο

18 Νοεμβρίου 201109:59

poreia1Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η πορεία για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου, στην Κομοτηνή.

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τους ήρωες της δικτατορίας συμμετείχαν η τοπική πολιτική ηγεσία, φορείς και πολίτες.  Τον δικό τους παλμό έδωσαν οι φοιτητικές παρατάξεις κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Για άλλη μια φορά δεν προγραμματίστηκε μια ενιαία πορεία, αλλά δυο.

Η κεντρική πορεία ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις της παλιάς νομικής και με κατεύθυνση προς το μνημείο για τους ήρωες της εθνικής αντίστασης. Ξεκίνησε από την Κακουλίδου και πέρασε από την Συμεωνίδη , την Δημοκρίτου, την Ορφέως, την πλατεία και κατέληξε  στη Δημοκρατίας, όπου βρίσκεται το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη δική του συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα προς τιμήν των αγωνιστών αλλά και καταγγελτικά προς το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.

Όταν οι πορείες κατέληξαν στο ηρώο, έγινε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των αγωνιστών. Κατά τη διάρκεια της πορείας και την κατάθεση στεφάνων ακούγονταν εκατέρωθεν συνθήματα από τις φοιτητικές παρατάξεις, εντούτοις δεν προκλήθηκε μεγάλη ένταση.

Μέλη της νεολαίας του Συνασπισμού και της Αριστερής Ενότητας φοιτητών τοποθέτησαν πανό μπροστά από την είσοδο της εθνικής τράπεζας,το “νέο μέγαρο μαξίμου” όπως την αποκάλεσαν, στο οποίο αναγραφόταν «Νέα Κυβέρνηση με τραπεζίτη πρωθυπουργό».

Τα μέλη της αντιεξουσιαστικής κίνησης συγκεντρώθηκαν στο σπαθί, ξεχωριστά από τους υπόλοιπους και πραγματοποίησαν και δεύτερη πορεία προς τις φυλακές Κομοτηνής με το σύνθημα «φυλακές παντού, δικαιοσύνη πουθενά» .

Τα μηνύματα της σημερινής επετείου

Πιο επίκαιρα από ποτέ δήλωσαν ότι είναι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου οι εκπρόσωποι αρχών, φορέων, αλλά και φοιτητικών παρατάξεων που συμμετείχαν στην μεγάλη πορεία. Όπως τόνισαν και σήμερα οι πολίτες αγωνιούν για το ψωμί, ανησυχούν για την παιδεία και διεκδικούν την ελευθερία, 38 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Παντελής Μαγαλιός, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου: «Να λάβουν αυτοί που διοικούν τη χώρα τα μηνύματα των καιρών»

«Το Πολυτεχνείο, αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή,  έχει αφήσει τα μηνύματά του. Συνήθως, τα μηνύματα αυτά τα παίρνουν μόνο οι εργαζόμενοι. Αυτοί που πρέπει να πάρουν τα μηνύματα είναι αυτοί που διοικούν τη χώρα, δυστυχώς όμως δεν έχουν πάρει τα μηνύματα. Δε μπορεί να πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι, δε μπορεί να πληρώνει όλους τους φόρους η μισθωτή εργασία και κάποιοι να διαφεύγουν. Πρέπει να λάβουν τα μηνύματα των καιρών».

Γιώργος Ιωαννίδης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης: «Οι αφανείς ήρωες είναι εκείνοι που πρέπει να τιμώνται και γι’ αυτούς αγωνιζόμαστε»

«Σήμερα πραγματικά έχει αξία η μνήμη του Πολυτεχνείου καθώς αγωνιζόμαστε πάλι με τα ίδια αιτήματα. Στην κυριολεξία για ψωμί, γιατί τα μέτρα λιτότητας φτάνουν στο σημείο με την ανεργία, να μην έχουν οι άνθρωποι ούτε το καθημερινό ψωμί.  Για παιδεία, γιατί η παιδεία οδηγείται στα χέρια των ιδιωτών.  Για  ελευθερία, γιατί κατ’ επίφαση δημοκρατία υπάρχει σήμερα στη χώρα μας και το ότι οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, κάποιοι εξ’ αυτών εξαργύρωσαν τους αγώνες τους ενώ οι περισσότεροι έμειναν αφανείς αποδεικνύει ότι  οι αφανείς ήρωες είναι εκείνοι που πρέπει να τιμώνται και γι’ αυτούς αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον».

Γιώργος Μανανάς, γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ: «Μια επέτειος που μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία για να  προχωρήσουμε»

«Είναι μια μεγάλη επέτειος σήμερα. Δεν είναι σίγουρα γιορτή. Περνάει δύσκολες μέρες η πατρίδα μας, δεν είναι ούτε καιρός για ευχολόγια αλλά για πράξεις. Πολλές φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε αλλά σαν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπώ σήμερα αυτό το μεγάλο κόμμα που γεννήθηκε μετά την πτώση της δικτατορίας, πραγματικά θα δώσουμε ό, τι έχουμε και δεν έχουμε για να σωθεί η χώρα. Πέρα από τα λάθη, πέρα από τις αρρυθμίες είναι μια επέτειος που μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία για να  προχωρήσουμε περισσότερο. Τιμή και δόξα στους αγωνιστές όλους και τους γνωστούς και τους αγνώστους και σ΄ αυτούς που έπεσαν για να  είμαστε σήμερα ελεύθεροι και να τιμούμε αυτή την επέτειο».

Γιάννης Νικολαϊδής, περιφερειακός σύμβουλος, πρόεδρος Αναπτυξιακής Ροδόπης: «Το μήνυμα της νεολαίας να περάσει σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του ελληνισμού, των πολιτικών και της διοίκησης»

«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό καθώς μιλάει για ισονομία-ισοπολιτεία, δημοκρατία, ειρήνη, δίκαιους αγώνες, διεκδίκηση. Είναι το μήνυμα της δωρεάν παιδείας για όλους και της πρόσβασης στα αγαθά, της δημοκρατίας ίσα προς όλους. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σε μια ειρηνική πορεία που μέσα σ’ αυτή τη δίνη της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, πράγμα που σημαίνει ότι  η νεολαία αντιλαμβάνεται πολύ καλά την πραγματικότητα, το τι συμβαίνει γύρω της και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Αρκεί αυτό το μήνυμα που στέλνει η νεολαία να περάσει σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του ελληνισμού, των πολιτικών και της διοίκησης».

Γιώργος Πετρίδης, Δήμαρχος : «Οι μορφές πάλης έχουν διαφοροποιηθεί. Δεν πρέπει να αλλάξει όμως η διάθεση και αγωνιστικότητα του λαού να αντισταθεί»

«Μια μέρα μνήμης για την αντίσταση του λαού μας, έτσι όπως εκφράστηκε με την κινητοποίηση  της νεολαίας, κυρίως της εποχής εκείνης. Παράλληλα είναι και μια μέρα περισυλλογής και αντιστοίχησης της μνήμης εκείνης σ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας. Συγκρίσεις των πολιτικών συνθηκών δε μπορούν να γίνουν, αυτό όμως που μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει είναι η συνειδητοποίηση ότι και σήμερα η πατρίδα μας περνάει μια δύσκολη πολιτική, οικονομική και κοινωνική περίοδο. Οι μορφές πάλης και αντίστασης έχουν διαφοροποιηθεί. Αυτό όμως που δεν πρέπει να διαφοροποιηθεί και δεν πρέπει να αλλάξει είναι η διάθεση και η αγωνιστικότητα του λαού να αντισταθεί απέναντι σε  ό, τι προσβάλει τις στοιχειώδης συνθήκες αξιοπρέπειας του ίδιου, της οικογένειάς και των παιδιών του αλλά κυρίως να δει και να βάλει «πλάτη» σ’ αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας, έναν νέο βηματισμό πιο έντονο, πιο δυνατό και αποφασιστικό για το μέλλον κάνοντας όμως παράλληλα, ο καθένας από εμάς, είτε μιλάμε για πολιτικούς είτε για λαό, τη δική του αυτοκριτική. Χωρίς να διαπιστώσουμε τι έφταιξε και κυρίως που φταίξαμε εμείς οι ίδιοι δε μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και δε μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα. Σήμερα επομένως, είναι μια μέρα που πρέπει να σκεφτούμε παράλληλα με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Να σκεφτούμε και το μέλλον».

Δημήτρης Μαραμπούτης, Φοιτητής ΠΑΣΠ: «Το Πολυτεχνείο με τους αγώνες του μας δείχνει πως πρέπει να πορευθούμε»

«Φέτος το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.  Το σύνθημα «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» ζει όσο ποτέ. Η χώρα βιώνει μια δύσκολη κατάσταση και το Πολυτεχνείο με τους αγώνες του μας δείχνει πως πρέπει να πορευθούμε. Μας δείχνει ότι πρέπει να είμαστε μπροστά ώστε να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε εδώ, αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε για τα δικαιώματά μας» .

Ξενοφών Ζημοζιώγας, μέλος της νεολαίας Συνασπισμού: «Να αγωνιστούμε για την οικονομία των αναγκών μας και όχι του κεφαλαίου, να χτίσουμε μία κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης»

«Πλέον μιλάμε για μια δημοκρατική εκτροπή από τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ μ’ έναν τραπεζίτη πρωθυπουργό έχουν δημιουργήσει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας χωρίς συνταγματική και λαϊκή νομιμοποίηση. Ο λαϊκός παράγοντας εκτοπίζεται, τα δημοκρατικά δικαιώματα καταστρατηγούνται, η καταστολή οξύνεται, οι κοινωνικοί αγώνες ποινικοποιούνται και το δικαίωμα της κοινωνίας να εκφραστεί θεωρείται καταστροφή. Οφείλουμε να ανατρέψουμε εκείνες τις πολιτικές που διαλύουν τις ζωές μας. Σήμερα, θα πρέπει να προτάξουμε ένα δρόμο όπου οι ανάγκες μας θα μπαίνουν πάνω από τα κέρδη τους, να αγωνιστούμε για την οικονομία των αναγκών μας και όχι του κεφαλαίου, να χτίσουμε μία κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης».

 

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης

poreia2 

poreia3 

poreia4 

poreia5 

poreia6 

poreia7 

poreia8 

poreia9 

poreia10 

poreia-trapeza 

poreia13

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr