Μαθήματα Stratego για τους έλληνες πολιτικούς από την Θράκη

13 Μαρτίου 201807:39

Γράφουν οι Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

 

Η κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη – ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της τουρκικής προκλητικότητας – θέτει προς των ευθυνών τόσο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ όσο και την αξιωματική αντιπολίτευσηγια το πως θα πρέπει να χειρίζονται κρίσιμα εθνικά θέματα. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη επικρίνει κυβέρνηση και αντιπολίτευση και τηρεί στάση αναμονής. Παράλληλα δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Το query «Σύλληψη στρατιωτών – Κόμματα» κατέγραψε σύμφωνα με το εργαλείο PaloPro 2.383 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 5 – 12 Μαρτίου 2018. Τα ποσοτικά δεδομένα δείχνουν ότι οι περισσότερες αναφορές προέρχονται από τα news και τα blogs. Τα συναισθήματα των αναφορών είναι στην πλειοψηφία τουςουδέτερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναλύσεις μας («Αιχμάλωτοι ενός αθέατου πολέμου» και «Θεατές στον «ακήρυχτο πόλεμο» του Αιγαίου») όπου και κυριαρχούν τα αρνητικά.Ταυτόχρονα παρατηρείται για πρώτη φορά και μια αύξηση του ποσοστού των θετικών συναισθημάτων που είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη πάντα σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναλύσεις μας.

Θεματολογία

Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο5 – 12 Μαρτίου 2018 επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα MainTopics του PaloProστις ακόλουθες αναφορές:

 • Την περιπολία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή στη μεθόριοΈβρου – Τουρκία.
 • Την απόφαση για υπερδιπλασιασμότων δυνάμεων των περιπόλων των ελλήνων στρατιωτών στη μεθόριο.
 • Τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν«ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα».
 • Το συλλαλητήριο συμπαράστασης στηνΟρεστιάδα για τους δυο έλληνες στρατιωτικούς.
 • Τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής Το Ποτάμι Σταύρου Θεοδωράκη με θέμα τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.
 • Τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου «περιμένω το συντομότερο δυνατό να τελειώσει η ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών».
 • Το ελληνικό μποϋκοτάζ στην Ανδριανούπολημε αφορμή την κράτηση των δυο στρατιωτικών μας.
 • Την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να επικοινωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των δυο στρατιωτών.
 • Τη κριτικήτης επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην κυβέρνηση «αν έχουν γραμμή να συγκαλέσουν επιτέλους Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ειδάλλως να κλείσουν το στόμα τους…».
 • Την αναβολή της δίκης των δυο στρατιωτικών μας στην Ανδριανούπολη
 • Τη δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ότι «είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν είναι αυτό το μείζον θέμα σήμερα» αναφορικά με τη σύλληψη και κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.
 • Τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά«η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

 

Συμπεράσματα

Ημελέτη των ποσοτικών δεδομένων του εργαλείου PaloProκαι η ανάλυση περιεχόμενου των αναφορών δείχνει ότι η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη επικεντρώνεται στα ακόλουθα συμπεράσματα:

 • Το ελληνικό διαδίκτυο και τα socialmediaστηρίζουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και τις θεωρούν εγγύηση της εθνικήασφάλειας. Ηπεριπολία του αρχηγού του ΓΕΣ αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή στη μεθόριοΈβρου – Τουρκία αντιμετωπίστηκε θετικά από το διαδίκτυο (θετικά συναισθήματα). Παράλληλα εκφράστηκε και μια δυσαρέσκεια για τη μετάθεση των διοικητών των δυνάμεων που ανήκαν οι δυο έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν.
 • Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικρίνεται από τους χρήστες των socialmediaγια τους χειρισμούς της. Εκτιμούν ότι γίνονται άστοχες και χωρίς ουσία δηλώσεις που δεν βοηθούν την επίλυση του θέματος των δυο στρατιωτών μας.
 • Την οργή και το θυμό της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης για την τουρκική προκλητικότητα φαίνεται να τον έχει διαδεχτεί η αποφασιστικότητα, κάτι το αυθόρμητο που δεν υποκινείται ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε από την αντιπολίτευση.
 • Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα και από μια αναμονή, περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η τουρκική προκλητικότητα (ουδέτερα συναισθήματα).Δεν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο που ενδέχεται να οδηγήσει και σε μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας.
 • Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρεθήκαν απροετοίμαστες απέναντι στο περιστατικό της σύλληψης των δυο στρατιωτών μας. Οι έλληνες πολιτικοί δεν έχουν ακόμημάθειαπό τις κρίσεις των προηγούμενων ετών – Ίμια 1996- πως να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις.
 • Ηκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι νέαστη διακυβέρνηση, δεν έχει εμπειρία στη διαχείρισηκρίσεων.Όμως από την άλλη πλευράΝΔ καιΠΑΣΟΚ με πολυετή εμπειρία στη διακυβέρνησητης χώραςθα έπρεπε να επιδείξουν περισσότερήωριμότητα.
 • Οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔσύμφωνα με την ελληνική διαδικτυακή γνώμη δείχνουν ότιδεν έχουνκοινή γραμμή για το θέμα των δυο στρατιωτών – ενδέχεται να οφείλεται σε μη επαρκή πληροφόρηση και μη σωστή αξιολόγηση της κατάστασης.Παράλληλα ηπρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ερντογάν αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά.
 • Εκτιμάται ότι δεν είναι ώρα για επικρίσεις της αντιπολίτευσηςπρος την κυβέρνηση αλλά ότι είναι ώρα εθνικής ενότηταςμε ένα αρραγές μέτωπο προς τον Ταγίπ Ερντογάν.
 • Το έλλειμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το χειρισμό των εθνικώνθεμάτων παραμένει έντονοκαι συνεχίζει να προβληματίζει την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη (αρνητικά συναισθήματα). Η σύσταση ενός συμβούλιου εθνικής ασφάλειας με σωστή λειτουργία αντιμετωπίζεται θετικά από το σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης.
 • Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη περίμενε και μια ενναλακτική αντίδραση στο θέμα των δυο στρατιωτών μας, όπως τη σύσταση μια ειδικής ομάδας διαπραγμάτευσης εμπειρογνώμων και στρατιωτικών.
 • Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των αναφορών προήλθε από news και blogsδείχνειμια δημοσιογραφία πολιτών που προσπάθησε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Παράλληλα παρατηρήθηκε και αναπαραγωγή ειδήσεων και απόψεων από περιθωριακές και πολιτικά αταξινόμητεςιστοσελίδες και blogs με κύριο χαρακτηριστικό την πατριδοκαπηλία.
 • Αδιάφορο αφήνουν το σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης οι σχολιασμοί απόστρατων αξιωματικών καθώς παρατηρείται πολύ χαμηλό ποσοστό αναπαραγωγής των αναφορών τους.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία PaloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: [email protected]

 

__________

ΟΝίκοςΑρβανίτηςείναι Content Director τηςPalo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεταιμε διεθνή ειδησεογραφικά,  βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.

ΟΓιώργοςΠρωτόπαπαςείναιSr. DataAnalystτηςPaloServices. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα.Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. ΈχειπαρακολουθήσειπιστοποιημέναcoursesκαιseminarsγιαDigitalMedia, SocialMediaStrategies, DigitalMarketing&Advertising.

Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό PaloProαποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των social media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

 

 

 

Αρθρογράφος