Λωρίδα της Γάζας: Ρουκέτες , Χαρταετοί και Proxy War

14 Μαΐου 202110:44

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας και τις συγκρούσεις Χαμάς – Ισραήλ όλα δείχνουν ότι διευρύνεται ο νέος κύκλος βίας που μπορεί να πυροδοτήσει μια κλιμακούμενη περιφερειακή σύγκρουση η οποία θα ενεργοποιούσε συμβατικές δυνάμεις αλλά και πλήθος τρομοκρατικών οργανώσεων ή ισλαμιστικών και παραστρατιωτικών ομάδων στο πεδίο, με μία παράλληλη κλιμάκωση ενός “πολέμου δια αντιπροσώπων” (proxy war) με απρόβλεπτο στοιχείο αριθμό των δρώντων και το φάσμα των υφιστάμενων συμφερόντων.

Πριν οποιαδήποτε ανάλυση θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την UNCTAD ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ έχει κοστίσει σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του παλαιστινιακού θύλακα, του οποίου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 27% και η ανεργία αυξήθηκε κατά 49% μεταξύ 2007 και 2018, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.Η Γάζα σήμερα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο γύρω στο 52%.Η επένδυση “έχει σχεδόν εξαφανιστεί” και δεν αντιπροσώπευε παρά το 2,7% του ΑΕΠ το 2018.

Να θυμίσουμε ότι η έκτασή της Λωρίδας της Γάζας είναι 362 τ.χλν., μήκους 41 χλμ. και πλάτους 6 έως 12 χλμ. Εκεί ζουν στοιβαγμένοι και εγκλωβισμένοι περί τα 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Το ερώτημα που αιωρείται είναι για το αν μπορούν η Παλαιστινιακή Αρχή ή οι ένοπλες συμμορίες ν’αναλάβουν την σύσταση ενός κράτους , που είναι όχι μόνον ανεπιθύμητο για τους Άραβες Ηγέτες αλλά και προβληματικό για την επιβίωσή του;

Πρόκειται για μια σύγκρουση σε διάφορα επίπεδα που τροφοδοτείται από πολλές πηγές: έχει να κάνει με τη διεκδίκηση της εξουσίας μεταξύ των Παλαιστινίων, το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλκαι -τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό- αφορά τις σχέσεις με εκείνα τα αραβικά κράτη, με τα οποία το Ισραήλ ξεκίνησε προσπάθεια συμφιλίωση.

Δεν πρέπει, βεβαίως, ν’αφήνουμε εκτός εξισώσεως και την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν που πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της στη Μέση Ανατολή ειδικά σε αυτή τη στιγμή που τελείωσε η περίοδος Ντ. Τράμπ κατά την οποία ο Νετανιάχου μπόρεσε να εφαρμόσει τις ιδέες του για ένα ‘Mεγάλο Ισραήλ’ και οι Παλαιστίνιοι με τη σειρά τους μπόρεσαν να παγιώσουν την αμυντική θέση τους.

 

Από τη μία έχουμε “τα όπλα των φτωχών” με μπαλόνια και χαρταετούς με εκρηκτικά που είναι ένα νέο μέσο αντίστασης , φθηνό και πολύ επικίνδυνο ενώ από την άλλη οι Ισραηλινοί είναι σε θέση να πατάξουν τις επιθέσεις των Παλαιστινίων με υψηλής ποιότητας πολεμική τεχνολογία αλλά και μία πανίσχυρη κοινότητα πληροφοριών που είναι σε θέση να δρα με χειρουργικές μεθόδους και να καταφέρνει καίρια χτυπήματα στους αντιπάλους της ακόμη και σε καιρό πανδημίας.

Τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πόλεων του Ισραήλ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενημέρωσε ο ισραηλινός στρατός μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 523.Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, επίσης, τον θάνατο 15 μελών της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας άλλης ένοπλης οργάνωσης. Ανάμεσά τους οι Bassem Issa, Jumaa Tahle,, Jamal Zibde, Hazem Hatib, όλοι τους σχετιζόμενοι με την τεχνολογία ανάπτυξη όπλων των Παλαιστινίων. Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε εξάλλου ότι ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν πάνω από 650 θέσεις των τρομοκρατών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης ρουκετών και δέκα υπόγειων στοών που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις», ενώ «σκότωσαν πάνω από 100 μαχητές της Χαμάς και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 620 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές.Στη διάρκεια της νύχτας, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ανέφεραν πως εκτόξευσαν πάνω από 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ.Οι αρχές της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, και περισσότεροι από 106 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα που έγιναν σε αντίποινα για τις ρουκέτες που ερρίφθησαν από τον παλαιστινιακό θύλακα στο Ισραήλ.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και σίγουρα βλέπει με ανησυχία τον ρόλο της Τουρκίας που διεκδικεί τον ρόλο της ηγετικής δύναμης των απανταχού μουσουλμάνων, εξοπλίζοντας και βοηθώντας οικονομικά και πολιτικά (π.χ. χορηγώντας διαβατήρια σε τρομοκράτες) ομάδες που βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισραήλ για χρόνια (Χαμάς, Χεζμπολάχ) , ενώ ο Ερντογάν φαίνεται να ωθεί τους Τούρκους σε δυναμική στήριξη της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Την τελευταία περίοδο , ειδικά επι Κυβέρνήσεως Κυρ. Μητσοτάκη οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ έχουν ενισχυθεί και αναβαθμιστεί και μάλιστα σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ στα πλαίσια της διπλωματίας του κορονοιού τα ζητήματα του τουρισμού, της πανδημίας, του εμβολιασμού και των φαρμάκων για τον κοροναϊό έκαναν ακόμα στενότερη τη συνεργασία των δύο χωρών.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν για το αν Ισραήλ και η Χαμάς οδεύουν σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας, όπως προειδοποίησε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Αρθρογράφος