Λόγω άγνοιας νόμου ο Δήμος Κομοτηνής κρατούσε τα λεφτά των σχολείων;

19 Δεκεμβρίου 202008:26

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με παλαιότερο κείμενό μας στις 23/11/2020 είχαμε αναρωτηθεί για το εάν Ο ΔΗΜΟΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ με αφορμή την επιστολή που έστειλαν 15 Διευθυντές Σχολείων στον Δήμο Κομοτηνής αλλά και σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δείχνει ότι από το 2017 (παρα)κρατούνται τα χρήματα των σχολείων και τα διαχειρίζεται ο Δήμος κατά το δοκούν.

Το θέμα αν και πολύ σοβαρό δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον των τοπικών μέσων ενημέρωσης που τήρησαν μία περίεργη στάση και σιωπή, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής έκτοτε άρχισε να στέλνει δελτία τύπου με τα έργα που εκτελούνται σε αυλές και δώματα σχολείων.

Στο μεταξύ ενδεικτικά παραθέτουμε τις αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών με τις 4 κατανομές των ποσών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2020, σε όλους τους Δήμους της Χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους.

apofasi_83378_2020_ypes

Ω7ΦΞ46ΜΤΛ6-7Γ6

6Κ1Χ46ΜΤΛ6-9ΕΛ

604Ρ46ΜΤΛ6-ΔΑΓ

Να σημειωθεί ότι κάποια από τα έργα που εκτελούνται στα σχολεία έχουν ενταχθεί σε προγράμματα με σχετικές μελέτες και δεν δαπανούνται τα χρήματα από τις σχολικές επιτροπες. Άλλωστε οι ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ είναι έργο του Δήμου και όχι των Σχολικών Επιτροπών.

Το παράδειγμα των καθηγητών της Ββάθμιας ακολούθησαν και οι Εκπαιδευτικοί της Αβάθμιας με παρότρυνση όπως μάθαμε και του Διευθυντού κ. Μαρίνου Κωνσταντινίδη.

 

Στο μεσοδιάστημα είχαμε και απάντηση στου Υπουργείου Εσωτερικών στην επιστολή των καθηγητών της Ββάθμιας Εκπαίδευσης

85752_signed

Το θέμα προκάλεσε έναν σχετικό εκνευρισμό στην σημερινή διοίκηση του Δήμου Κομοτηνή ενώ άρχισε να συζητείται έντονα και από τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων.

Τελικά τέθηκε όπως επισημαίνει και η τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ (Ο Δήμος Κομοτηνής διαχειρίζεται παράνομα εδώ και δύο χρόνια χρήματα για τις σχολικές μονάδες!) το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου η δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής» Δήμητρα Τσιμπιρίδου, η οποία κατέθεσε αίτημα προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης.

Η κ. Τσιμπιρίδου όπως τόνισε κατά την εισήγηση κατέθεσε ερώτημα για τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Κομοτηνής από τις 19 Οκτωβρίου, το οποίο ωστόσο παρέμεινε αναπάντητο κατά παράβαση της νομοθεσίας μέχρι και την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Φωνή της Ροδόπης  ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης , απαντώντας στο ερώτημα της Δήμητρας Τσιμπιρίδου  ενημέρωσε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου πως δεν γνώριζαν  στο Δήμο Κομοτηνής ότι άλλαξε η νομοθεσία και ότι έχει ξεκινήσει τώρα η διαδικασία ανοίγματος λογαριασμών.

Εν αναμονή εξελίξεων, απαντήσεων και σχετικής ενημέρωσης παραθέτουμε και μία φωτογραφία από τα “καινούργια έργα μόνωσης” σε ένα από τα σχολεία της Κομοτηνής…

 

Αρθρογράφος