Πλαφόν απο την Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδια σε ηλεκτρικό ρευμα και αεριο

24 Σεπτεμβρίου 202215:24

της ΙΩΑΝΝΑΣ ΛΙΟΥΤΑ

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει από τον Οκτώβριο πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις Το ανώτατο όριο των τιμών έχει οριστεί σε λιγότερο, από το μισό των τιμών χονδρικής,που προβλέπονται.. Θα εφαρμοστεί από την 1-10-22 έως την 31-3 2023 και αφορά επιχειρήσεις,σχολεία,δημόσιο τομέα,νοσοκομεία και γενικά όλους εκτός από τους οικιακούς χρήστες.Η Βρετανία παρεμβαίνει προκειμένου να προστατεύσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους και να περιορίσει την άνοδο των τιμών των προϊόντων.Η τελική  τιμή θα ανακοινωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ανώτατο όριο  στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, για τα συμβόλαια από τον Γενάρη του 2023, για την προστασία των καταναλωτών, στις συνεχείς ανατιμήσεις των τιμών ενέργειας .

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση μαζί με τον προϋπολογισμό του 2023,.ο οποίος θα περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% και υψηλότερες επιδοτήσεις για τα  ενοίκια και την υγειονομική περίθαλψη.Οι δαπάνες θα καλυφθούν κυρίως από αύξηση της  φορολογίας μεγάλων επιχειρήσεων και πλούσιων Ολλανδών..

 Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση ”σκέφτεται΄΄ να επιβάλει  πλαφόν στο ποσοστό κέρδους στις τιμές καυσόξυλων και πέλλετ. Επίσης με το νέο σύστημα που εξήγγειλε οι επιδοτήσεις θα μειωθούν σημαντικά. Οι καταναλωτές θα λάβουν λογαριασμούς αρκετά υψηλότερους .Το βασικό κριτήριο στο νέο μοντέλο είναι η κατανάλωση .Όσο περισσότερο καταναλώνουμε , τόσο λιγότερο θα μας επιδοτούν

Αρθρογράφος