Λέσβος: Γιορτάζει ο Ταξιάρχης στο Μανταμάδο – Πάνω από 40 χιλιάδες οι προσκυνητές

23 Απριλίου 201811:32

Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν και φέτος τον Ταξιάρχη στο Μανταμάδο που έφτασαν στο ιερό προσκύνημα με κάθε μέσο. Χιλιάδες ήταν αυτοί που και φέτος έκαναν «το τάμα τους» και έφτασαν με τα πόδια, ενώ άλλοι με άλογα, ακόμα και με ποδήλατα.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο εφημέριος του Ναού πατήρ Χρήστος Τσιτμιδέλλης υπολογίζεται ότι τη χάρη του φέτος την τελευταία εβδομάδα, προσκύνησαν πάνω από 40.000 πιστοί. Περίπου 3,5 χιλιάδες έφτασαν με τα πόδια , ενώ ξεχωριστή θέση έχει για τους ΡΟΜΑ ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου όπου έφτασαν κατά χιλιάδες στο νησί με τα πλοία της γραμμής από Πειραιά και Καβάλα περπατώντας 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης μέχρι το προσκύνημα του Ταξιάρχη.

Το Σάββατο το πρωί στη Μυτιλήνη έφτασαν και 800 Τούρκοι επισκέπτες , πολύ από τους οποίους βρέθηκαν και στο προσκύνημα του Ταξιάρχη.

Το ιερό προσκύνημα εορτάζει δύο φορές τον χρόνο, στις 8 Νοεμβρίου και την Κυριακή των Μυροφόρων, που είναι η επέτειος των εγκαινίων του ναού. Ο εορτασμός αυτός προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών που συρρέουν στο νησί από όλη Την Ελλάδα.

Συνεχόμενα είναι από χθες και σήμερα τα δρομολόγια με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ από και προς το Μανταμάδο, για να μπορέσουν όσοι θέλουν να φτάσουν στο προσκύνημα.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή υπήρχε ήδη τον 10ο αιώνα στην τοποθεσία Λεσβάδος και προς το τέλος του δέχθηκε επίθεση Σαρακηνών πειρατών, που κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις της και σφάγιασαν τους μοναχούς της. Σώθηκε μόνο ένας δόκιμος μοναχός, ο Γαβριήλ, ο οποίος από το αίμα των μοναχών και πηλό κατασκεύασε την θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη που από τότε την συνοδεύουν πλήθος καταγραφών για την τέλεση θαυμάτων .

Το πρωί μετά τη λειτουργία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία και προσφέρθηκε το παραδοσιακό φαγητό «κισκέτς» με κρέας και ρεβίθια.

Αρθρογράφος