Λαϊκή Συσπείρωση: 4 δημοτικές παρατάξεις στηρίζουν τους ατελέσφορους κυβερνητικούς χειρισμούς!

24 Μαΐου 201817:27

Στο χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  προηγήθηκε της συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, η συζήτηση  πρότασης ψηφίσματος, της παράταξης «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» , που είχε διανεμηθεί 2-3 μέρες νωρίτερα, σχετκά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Πριν διαβαστεί το ψήφισμα διαβάστηκαν ανακοινώσεις δέκα μειονοτικών συμβούλων από την παράταξη του Δημάρχου και της κας Καζάκου όπου δήλωναν ότι δεν πρέπει να συζητηθεί τέτοιο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και επέκριναν έντονα την παράταξη «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» για δημοσιεύματα σε blogs ,όπου διατύπωναν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, προς του μειονοτικούς συμβούλους του Δήμου Κομοτηνής. Οι συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν απόντες από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Επίσης διαβάστηκε ανακοίνωση των μειονοτικών συμβούλων της παράταξης της κας Λαφτσή  με το οποίο ζητούσαν την επιστροφή των στρατιωτικών από την Τουρκία, στήριζαν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και επέκριναν την παράταξη «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» για τα προσβλητικά δημοσιεύματα. Οι δύο από τους τρείς αυτούς συμβούλους της κας  Λαφτσή απουσίαζαν επίσης.

Το ψήφισμα της παράταξης ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ  έκφραζε την συμπαράσταση προς του στρατιωτικούς, σχολίαζε αρνητικά την δημοκρατικότητα του  καθεστώτος στην Τουρκία και ζητούσε από τον κ. Ερντογκάν να εξασφαλίσει δίκαιη δίκη για τους στρατιωτικούς ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα.  Στην τοποθέτησή του ο κ.Καραϊσκος ανέφερε απαντώντας στις επικρίσεις  για τα προσβλητικά δημοσιεύματα, είπε  ότι  ένας λόγος που έφερε το ψήφισμα στο Δημοτικό συμβούλιο, ήταν να αποδειχθεί η σύνδεση του  Τουρκικού Προξενείου με τους μειονοτικούς δημοτικούς συμβούλους.  Η τοποθέτηση αυτή συνιστούσε από μόνη της ακύρωση της πρότασης να εκδοθεί ψήφισμα για τους δύο στρατιωτικούς.Αλλά και  το ίδιο το αίτημα  για δίκαιη δίκη των στρατιωτικών στην Τουρκία, όταν  η κράτησή τους συνδέεται επίσημα με την κράτηση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο  στην Ελλάδα, καθιστά το  αίτημα το λιγότερο αφελές.

Αν δε εκτιμήσει κανείς τη σύλληψη σαν ένα ακόμα πετραδάκι στο μωσαϊκό της επιθετικότητας της Τουρκικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των  ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το φυσικό αέριο της περιοχής, τότε  συνειδητοποιεί ότι η απελευθέρωση δεν είναι θέμα απόδοσης δικαιοσύνης, αλλά θέμα  διευθέτησης  των ανταγωνισμών.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος παρουσίασε ψήφισμα που στη συνέχεια  αποδείχθηκε ότι ήταν ψήφισμα των τριών παρατάξεων του Δημάρχου, της κας Καζάκου και της κας Λαφτσή, στο οποίο εκφράζονταν η συμπαράσταση προς τους δύο στρατιωτικούς  η στήριξη προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης και διατυπώνονταν το αίτημα για την απελευθέρωση των στρατιωτικών .

Η « ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» διαφώνησε ως προς το σκέλος της στήριξης προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης, διότι είναι σε όλους γνωστό ότι η κυβέρνηση στην αρχή έλεγε ότι σε μια εβδομάδα θα επιστρέψουν οι στρατιωτικοί και όταν αυτό δεν έγινε απευθύνθηκε και εξακολουθεί να απευθύνεται στο ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ και την Ε.Ε  για να ζητήσουν παρέμβαση, που φυσικά δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει, αφού  όλοι αυτοί ( ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε ) δήλωναν, ότι η Ελλάδα και Τουρκία να τα βρούνε μεταξύ τους και στην καλύτερη περίπτωση εκφράζανε ευχές.

Και σε τελική ανάλυση ,πόσο καλοί είναι αυτοί οι χειρισμοί ,που πρέπει να τους στηρίξουμε, όταν τρείς μήνες μετά  οι δύο στρατιωτικοί εξακολουθούν να κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας;.

Τέλος σε ότι αφορά την απουσία των συγκεκριμένων συμβούλων, είναι πολιτική η στάση τους, που κρίνεται!

Όσον αφορά δε την ενότητα που επικαλούνται  κάποιοι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για να ψηφιστεί η άποψή τους , η απάντηση που δίνουμε έρχεται  μέσω ερωτήματος και είναι διαχρονική « ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;»  Οι τέσσερεις παρατάξεις που ενέκριναν  το ψήφισμα που κατέθεσε ο κος Δήμαρχος(τελικά και η παράταξη ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ το ψήφισε) απαντά στο ερώτημα. Ενότητα για να στηριχθούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο συγκεκριμένο θέμα και έρχεται σαν συνέχεια της ενότητας των τεσσάρων παρατάξεων στα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους δημότες και το Δήμο.

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» πρότεινε να διατυπωθεί ένα ψήφισμα ως εξής:: « Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής εκφράζει την συμπαράστασή του προς τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και τις οικογένειές τους, ζητά δε την άμεση απελευθέρωσή τους ,χωρίς όρους και προϋποθέσεις.»  Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή.

Αρθρογράφος