Κρίση και ευθυκρισία

10 Φεβρουαρίου 202114:33

του Γιώργου Κυμπαρίδη, τ.Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης

Βασική αρχή για την λειτουργία του κράτους δικαίου είναι αυτή της Αρχής του «Συνταγματικού Κράτους Πρόληψης» ή του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η κρίση που δημιούργησε η πανδημία σαφώς έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα ανασφάλειας και φόβους.

Όμως για να είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η κρίση αυτή δεν επηρεάζει, όσον αφορά τις συνέπειες της, όλους με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση. Αυτό σημαίνει ότι αναδεικνύεται με τρόπο εμφανή ότι μέσα από την πανδημία προβάλλονται ξεκάθαρα όλες οι κοινωνικές ανισότητες, αφού στην αξιολόγηση των συνεπειών λόγω του κορονoιού, διαπιστώνεται ότι πλήττονται περισσότερο και δυσανάλογα οι ασθενέστεροι αλλά και οι μέσοι οικονομικά πολίτες που βλέπουν να στενεύει ολοένα και περισσότερο το πεδίο των εναλλακτικών λύσεων για την προστασία της επιβίωσης και του βιοπορισμού τους.

Η εικόνα της 80χρονης γιαγιάς χθες στα δελτία ειδήσεων που της επιβλήθηκε πρόστιμο 300€ για παραβίαση των κανόνων υγειονομικής προστασίας και η ορθή ανάκληση του προστίμου μετά την δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ, ίσως αποτελεί ένα από τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Όμως ακόμη και έτσι υπάρχουν πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια αδιέξοδα που μένουν άγνωστα.

Τα οικονομικά αδιέξοδα αποτυπώνονται επίσης και στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Στο χώρο της δικαιοσύνης στον οποίο υπηρετώ, η κατάσταση είναι πλέον οριακή για το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων, αφού κατά παράδοξο τρόπο υποστηρίζεται ότι τα Δικαστήρια της χώρας λειτουργούν, ενώ στη ουσία η λειτουργία τους περιορίζεται σε ελάχιστο αριθμό υποθέσεων οι οποίες φυσικά δεν αφορούν το σύνολο των Δικηγόρων αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών. Κι ενώ η κοινή λογική θα επέβαλε την λήψη σοβαρών αποφάσεων και την έκφραση δημόσιας διαμαρτυρίας εν προκειμένω, με έκπληξη διαπιστώνω αμηχανία που περιορίζεται απλά σε διαπιστώσεις.

Τα λάθη και οι αστοχίες τόσο από την πλευρά της πολιτείας όσο και από τους θεσμικούς εκπροσώπους των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων είναι δεδομένα, χωρίς να καταλογίζεται πρόθεση, όμως είναι καιρός για επανόρθωση και διάλογο στη βάση την αλήθειας και του ρεαλισμού. Άλλωστε η ενότητα και η συνεργασία με όρους ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης σε δύσκολες εποχές, απέδειξε ιστορικά ότι αποτελεί το πιο ισχυρό αντίδοτο.

Είναι λοιπόν καιρός η αρχή του «Συνταγματικού Κράτους Πρόληψης» ή του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων να έχει ουσιαστικό νόημα για όλους, ώστε η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη να γίνει συνείδηση στην λογική της διαχείρισης της κρίσης.

«Οι καιροί ου μενετοί ………» Θουκυδίδης

Αρθρογράφος