Κορωνοϊός: Ποιους χτυπάει -Τα κρούσματα και οι θάνατοι ανάλογα με ηλικία και φύλο

25 Φεβρουαρίου 202007:25

Ο κορωνοϊός φαίνεται πως χτυπάει κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία.

Ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξάνει όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο ασθενής, διαπιστώνει έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Μετάδοσης Ασθενειών της Κίνας, που δημοσιεύτηκε προ ημερών στην επιθεώρηση Chinese Journal of Epidemiology και το οποίο συντάχθηκε βάσει των 72.314 επιβεβαιωμένων και υπόπτων κρουσμάτων, αλλά και εκείνων χωρίς συμπτώματα του COVID-19 στην Κίνα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.

Το ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 βάσει της ηλικίας

*Το ποσοστό θνησιμότητας (αριθμός θανάτων εν σχέσει με τον αριθμό κρουσμάτων) = η πιθανότητα θανάτου αν μολυνθεί κανείς από τον κορωνοϊό %. Η πιθανότητα αυτή διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του ασθενούς. Το ποσοστό που εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα δεν αντιπροσωπεύει επ’ ουδενί τον αριθμό θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά για τον κίνδυνο θανάτου για ένα άτομο δεδομένης ηλικιακής ομάδας αν μολυνθεί με COVID-19.

* Ποσοστό θανάτου = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%).

Γενικώς, σχετικά λίγες τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζεται σε παιδιά.
Ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 ανάλογα με το φύλο

Η πιθανότητα αυτή διαφέρει ανάλογα με το φύλο του ασθενούς. Κατά την ανάγνωση αυτών των αριθμών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κάπνισμα, που αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών επιπλοκών, είναι συχνότερο στους άνδρες στην Κίνα.

* Ποσοστό θανάτου = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%).

Προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας

Ασθενείς που είχαν προϋπάρχοντα ιατρικά θέματα (συννοσηρότητες) είχαν ποσοστό θνησιμότητα 0.9%. Οι προυπάρχουσες ασθένειες που σημαίνουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για ασθενείς που μολύνθηκαν από COVID-19 είναι:

*Ποσοστό θνησιμότητας = (αριθμός θανάτων/αριθμός κρουσμάτων)=πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό(%). Η πιθανότητα αυτή ποικίλλει ανάλογα με την προυπάρχουσα ιατρική κατάσταση. Το ποσοστό που παρατίθεται παρακάτω δεν αντιπροσωπεύει το μερίδιο θανάτων σε προϋπάρχουσες καταστάσης, αλλά τον κίνδυνο θανάτου για έναν ασθενή να πεθάνει, αν μολυνθεί με COVID-19.

* Ποσοστό θανάτου = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%).

Τα τελευταία επιστημολογικά δεδομένα

Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins για τον κορονοϊό το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2020 είχαν επιβεβαιωθεί 79.561 κρούσματα και 2.619 θάνατοι σε 33 χώρες παγκοσμίως.

Η Κίνα σαφώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σχετική μείωση στο ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Αντίθετα, ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες εκτός Κίνας και συγκεκριμένα στη Νότια Κορέα, στην Ιταλία και στο Ιράν, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση των περιστατικών με 763 κρούσματα στη Νότια Κορέα, 157 στην Ιταλία και 43 στο Ιράν.

Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι αποδιδόμενοι στον κορωνοϊό είναι 7, 3 και 8 για τη Νότια Κορέα, την Ιταλία και το Ιράν αντίστοιχα. Υπό το φόβο ότι το χρονικό και το γεωγραφικό παράθυρο να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19 στενεύει, η Νότια Κορέα αύξησε σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδος το επίπεδο απειλής για τη δημόσια υγεία και αποφάσισε τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η κατάσταση στο Ιράν, όπου το σύστημα υγείας είναι σαφώς υποδεέστερο των υπολοίπων χωρών που αντιμετωπίζουν συρροή κρουσμάτων και αποτελεί ένα καθοριστικό τεστ για τη διαχείριση της επιδημίας από χώρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Το Πακιστάν και η Τουρκία αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων τους με το Ιράν, ενώ το Ισραήλ δε θα υποδέχεται εφεξής μη Ισραηλινούς υπηκόους που έχουν ταξιδέψει σε περιοχές με συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφιστά την προσοχή στις Αφρικανικές χώρες, και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, για τη λήψη προληπτικών μέτρων και την ανάγκη εγρήγορσης για έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.

Στη γειτονική Ιταλία τα καταγεγραμμένα κρούσματα προς το παρόν είναι περιορισμένα στο βόρειο τμήμα της χώρας και οι ιταλικές αρχές έχουν ήδη λάβει δραστικά μέτρα ώστε να προλάβουν γενικευμένη μετάδοση του κορωνοϊού και έχουν κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού.

Στις περιφέρειες Βένετο και Φριούλι Βενέτσια Τζούλια θα παραμείνουν κλειστά πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, σχολεία, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι, ενώ είναι πολύ πιθανό να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το ιστορικό καρναβάλι της Βενετίας διεκόπη 2 ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

(πηγή:iefimerida/healthfarma/onmed)

Αρθρογράφος