Κορύφωση των πιέσεων του Νίκου Δένδια προς τη Λιβύη

6 Δεκεμβρίου 201916:35

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τη στρατηγική πιέσεων προς την  αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης της Λιβύης, για την υπογραφή του μνημονίου με την Τουρκία για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας ενώπιον των διπλωματικών συντακτών ανακοίνωσε  ότι δόθηκε προθεσμία 72 ωρών στο πρέσβη της Λιβύης να εγκαταλείψει την  Ελλάδα. Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε:

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα». Με αυτές τις λέξεις ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης μετά την άρνηση της χώρας του να δώσει στην Ελλάδα την συμφωνία με την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας, μίλησε με σκληρά λόγια για την συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και προκλητική. Διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει.

Περαιτέρω, σημείωσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμισε.

Επίσκεψη

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αν και εκφράζει με τον πιο επίσημο τρόπο την αντίδραση του προς τη Λιβύη,  συνεχίζει να συνομιλεί με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Ωστόσο, στο πλαίσιο των πιέσεων προς αυτήν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Τομπρούκ Ακύλα Σαλέχ, της ανατολικής κυβέρνησης, που στηρίζεται από το στρατάρχη  Χαλίφα Χαφτάρ , αναμένεται να μεταβεί την Τετάρτη στην Αθήνα και να συναντηθεί με το Νίκο Δένδια.Ο Σαλέχ έχει στείλει επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη για να αποσύρουν τηναναγνώριση στηνκυβέρνησης της Τρίπολης

Ολόκληρη η δήλωση Δένδια έχει ως εξής:

Η ανάρτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.

Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Πέραν των τυπικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων  αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο» καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο  των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.

Τόνισε επιπλέον ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Μετά λύπης μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί, ο Λίβυος Πρέσβυς στην Αθήνα εκκλήθη στο Υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.

Θα ήταν σκόπιμο, ως προς αυτό, να διευκρινήσουμε τα εξής:

α) η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη λιβυκή.

β) Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαν τεθεί.

γ) Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ της Λιβύης.  Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

δ) Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Σας ευχαριστώ.

(Πηγή: Komotinipress/Ν.Α..-Γ.Π., Ανταπόκριση από Αθήνα/ΥΠΕΞ)

Αρθρογράφος