Κ.Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεχνά συνειδητά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

8 Ιουλίου 202008:54

Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και το πλήγμα που δέχεται ο Τουρισμός και η τοπική οικονομία στη Ροδόπη, κυριάρχησαν στην επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στην Π.Ε. Ροδόπης η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία μαζί με τον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου είχαν συνάντηση με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στο Φανάρι.

Στη συνέχεια συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Κομοτηνή με την συμμετοχή των Δημάρχων Κομοτηνής, Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου, του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, των προέδρων Επιμελητηρίων, του προέδρου ΟΕΒΕΣ, εκπροσώπων του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης και άλλων.

Οι αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς κατέθεσαν την εκτίμηση πως με το κλείσιμο της Νυμφαίας η μεταχείριση της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μοιάζει άνιση και άδικη ενώ ο κόσμος του Τουρισμού και της εστίασης αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως το κλείσιμο της Νυμφαίας δεν φαίνεται να συνδέεται με επιδημιολογικά κριτήρια. Χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και επιπλέον επιβαρύνει την είσοδο από τον Προμαχώνα όπου σχηματίζονται ουρές οχημάτων με μεγάλη αναμονή.

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η αναγκαιότητα να αυστηροποιηθούν οι περιορισμοί όταν το κρίνουν οι ειδικοί δεν αμφισβητείται.

«Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη λειτουργία των συνοριακών σταθμών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκαλεί ζημιά στον Τουρισμό της περιοχής που βασίζεται κυρίως στον Οδικό Τουρισμό. Σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε Τουρισμό και Επισιτισμό όπως και την εγκατάλειψη της Τοπικής αυτοδιοίκησης που καλούνται να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή χωρίς στήριξη απο την Πολιτεία, σκηνοθετούν ένα θρίλερ για την περιοχή.» δήλωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Παράλληλα τονίζοντας ότι «ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο σχέδιο που έχει είναι να διαλύσει τον ελληνικό Τουρισμό. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά πως ο αρμόδιος υπουργός δε δίστασε να κατηγοριοποιήσει τα νησιά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε Γ´ κατηγορίας, υπονομεύοντας εδώ και το Τουριστικό προϊόν της περιοχής αντί να εκπονήσει ένα σχέδιο στήριξης του Τουρισμου στην περιοχή».

«Με τη γεωστρατηγική της θέση, την πολυπολιτισμικότητα και τη φυσική της ομορφιά, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αποτελέσει «μαγνήτη τουρισμο» μέσα απο ένα σχέδιο ανάπτυξης ήπιας τουριστικής δραστηριότητας στη μετά-COVID εποχή. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση της ΝΔ ξεχνούν και αδικούν συνειδητά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Καταλήγοντας, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη στην οποία έχει επιμείνει το κόμαμ της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πρώτη ημέρα της πανδημίας για «ετοιμότητα του ΕΣΥ, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας ώστε να επιδείξουν αποτελεσματικά αντανακλαστικά» αλλά και στην «ανάγκη εγκατάστασης κινητών υγειονομικών μονάδων στις πύλες εισόδου».

Βουλευτής Δ.Χαρίτου: «Το μήνυμα που εισπράξαμε είναι ότι η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη Νυμφαία προκαλεί βαρύ πλήγμα στον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη»

Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου ευχαρίστησε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, τους δημάρχους, τον αντιπεριφερειάρχη για την συμμετοχή και σημείωσε «ακούσαμε γόνιμους προβληματισμούς, αλλά διαπιστώσαμε και την ανησυχία των φορέων της περιοχής μας για όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την πύλη εισόδου της χώρας τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας. Τόσο στη συζήτηση με τους επαγγελματίες του τουρισμού στο Φανάρι όσο και στη σύσκεψη σχηματίσαμε μία πολύ καλύτερη εικόνα από αυτήν που είχαμε και γνωρίζαμε για το πώς εξελίχτηκε η κατάσταση, ενώ το μήνυμα που εισπράξαμε είναι ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει ένα βαρύ πλήγμα στον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη. Γι’ αυτό και δεν μπορεί παρά να συντασσόμαστε με το αίτημα που διατύπωσαν όλοι οι φορείς και σήμερα και τις προηγούμενες μέρες να ανακληθεί το ταχύτερο δυνατόν αυτή η απόφαση της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής σημείωσε ακόμα «δεν έχουμε πειστεί ότι τα κριτήρια που κυριάρχησαν για την απόφαση να κλείσει η Νυμφαία είναι αμιγώς επιδημιολογικά, πράγμα άλλωστε που ενίσχυσαν με τις παρεμβάσεις τους οι παρευρισκόμενοι φορείς. Η αίσθηση που αποκομίσαμε είναι ότι κυριάρχησαν άλλα κριτήρια, η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα από τον χώρο του τουρισμού και αποδέχτηκε η σημερινή κυβέρνηση. Θα αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί για να αναδείξουμε τα αιτήματα και τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι φορείς. Δεν υποτιμούμε την υγειονομική διάσταση του θέματος, γι’ αυτό άλλωστε είχαμε ζητήσει και θα επιμείνουμε να υπάρξει κινητή μονάδα ελέγχου του ΕΟΔΥ στη Νυμφαία, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουμε το αίτημα όλων των φορέων της περιοχής να ανοίξει αυτή η πύλη εισόδου της χώρας».

Ο βουλευτής ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Κατερίνα Νοτοπούλου τομεάρχη τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την ανταπόκριση στην πρόσκληση να επισκεφτεί την περιοχή μας, να ακούσει τους τοπικούς φορείς και τους επαγγελματίες της Ροδόπης και να αναδείξει το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει μετά το κλείσιμο της Νυμφαίας.

Αρθρογράφος