ΚΚΕ: Ανατροπή κατακτήσεων δεκαετιών στα εργασιακά και την ασφάλιση

23 Ιανουαρίου 202109:40

Το νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζουν σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων συζήτησαν σε  τηλεδιάσκεψη ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Στο επίκεντρο ήταν τρία νομοσχέδια που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την κατάρτιση και τις επικουρικές συντάξεις. «Μιλάμε για πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να συνδυάσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων» ισχυρίστηκε ο Κ. Χατζηδάκης σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο και τα τρία νομοσχέδια πλήττουν καίρια τους εργαζόμενους.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες προβλέπει 10ωρη εργασία και χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα.

Για τις επικουρικές συντάξεις ετοιμάζεται μία ακόμα …«μεταρρύθμιση» με αμιγώς ιδιωτικό και κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης με στόχο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση στον κουμπαρά των επικουρικών. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι με «τη σταδιακή μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό» όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, που παρουσίασε τους βασικούς άξονες στην τηλεδιάσκεψη.

Όσο για την κατάρτιση πρόκειται για νομοθετικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την παροχή δωρεάν εργασίας στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα, όπως είπε ο υπουργός εργασίας, «οι σχετικές δράσεις είναι καλοί “αγωγοί” απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ» επίσης για τις επιχειρήσεις που ήδη απολαμβάνουν σχετικό πρόγραμμα με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας σημειώνει:

«Ο “εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας”, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η 10ωρη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, ο μισθός των 200 ευρώ, ο “γολγοθάς” της τηλεργασίας, η συστηματική υπονόμευση των συλλογικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Είναι, δηλαδή, η ανατροπή των κατακτήσεων δεκαετιών γιατί αυτό επιβάλλουν οι σύγχρονοι όροι της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, με το πρόσχημα της επιτάχυνσης στην απονομή των συντάξεων, προωθούνται περαιτέρω οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Κρίσιμο ζήτημα όμως για χιλιάδες συνταξιούχους δεν είναι μόνο πότε θα πάρουν τις συντάξεις τους, αλλά και το αν αυτές οι συντάξεις θα αρκούν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Η “ανταποδοτική ασφάλιση” σηματοδοτεί τον ενταφιασμό της κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των συντάξεων και το τζογάρισμα των κόπων των εργαζομένων, με τραγικές συνέπειες τόσο για τους σημερινούς συνταξιούχους, όσο κυρίως για τους νέους εργαζόμενους. Εκεί οδηγούσαν άλλωστε οι διαδοχικοί νόμοι Κατρούγκαλου – Βρούτση, που είναι γραμμένοι από το “ίδιο χέρι”, από την μεγάλη εργοδοσία, τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης και την ΕΕ.

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι επιστρατεύοντας τη συκοφαντία, την καταστολή και τον περιορισμό των διαδηλώσεων θα περάσει “άβρεχτη” αυτά τα τερατουργήματα θα διαψευστεί. Το λόγο τον έχουν οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα τους, ο λαός».

Αρθρογράφος