Ιλχάν Αχμέτ: Πλήγμα για την επιχειρηματικότητα της περιοχής το κλείσιμο της ΕΤΕ σε Ίασμο και Σάπες

15 Ιανουαρίου 201922:54
Κατατέθηκε σήμερα από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ η κοινοβουλευτική ερώτηση με αριθμό  πρωτοκόλλου 4866  15/01/19, για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των υποκαταστημάτων την Εθνικής Τράπεζας σε Σάπες και Ίασμο της Π.Ε. Ροδόπης. Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς κ.κ. Φλαμπουράρη και Δραγασάκη και με αυτήν ζητείται η παρέμβασή προς την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για την αλλαγή αυτής της απόφασης που καταγγέλθηκε ομόφωνα από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Μαρωνείας -Σαπών και Ιάσμου.    
 
Σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης οι επιπτώσεις μιας ανάλογης απόφασης είναι προφανές ότι δεν συνάδουν με τα μεγαλεπήβολα σχέδια που εκφράστηκαν δια χειλέων του Πρωθυπουργού και σχεδόν σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή το Νοέμβριο του 2017, για ένα μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής ανάταξης φθινουσών περιοχών όπως η δική μας, με μεγάλα φυσικά πλεονεκτήματα, τεράστια γεωστρατηγική σημασία και εβρισκόμενη στο κέντρο αναδυόμενων αγορών και αγωγών μεταφοράς ενέργειας.
 
Στην συνείδηση των πολιτών η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την δυνατότητα παρέμβασης του κράτους προς ικανοποίηση της κοινωνικής αλλά και αναπτυξιακής αποστολής της σε ευαίσθητες, απομακρυσμένες μα και άκρως κομβικές περιοχές για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, όπως είναι η Θράκη και η Ροδόπη ειδικότερα“.
 
Παρατίθεται ως συνημένο το πλήρες κείμενο της ερώτησης.          

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΒουλευτήςΡοδόπης

 

Αθήνα 15-1-2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Θέμα: Αναστολή λειτουργίας υποκαταστημάτων Εθνικής Τράπεζας σε Σάπες και Ίασμο της Π.Ε. Ροδόπης    

Προς: Α) Υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Φλαμπουράρη, Β) Υπουργό Οικονομίας &Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη

Οι τοπικές κοινωνίες των δήμων Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης είναι ανάστατες μετά την εξαγγελία της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος περί αναστολής εντός των προσεχών δύο μηνών της λειτουργίας των υποκαταστημάτων των πόλεων των Σαπών και του Ιάσμου, που είναι και τα μοναδικά στην περιοχή υποκαταστήματα της συγκεκριμένης τράπεζας εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κομοτηνής.

Οι πόλεις των Σαπών και του Ιάσμου στα ανατολικά και δυτικά της Π.Ε. Ροδόπης αποτελούν σημαντικότατες ημιαστικές δομές και σημεία αναφοράς της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας 60.000 πολιτών εκατέρωθεν, γεγονός που καθιστά άκρως απαραίτητη την λειτουργία των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας για την ομαλή εξυπηρέτηση και διεκπεραίωση των συναλλαγών και των υποθέσεών τους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι περιοχές αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιχειρηματικότητα της ευρύτερης Περιφερειακής Ενότητας, με ενδεικτικότερη την περίπτωση λειτουργίας του Βιοτεχνικού Πάρκου στις Σάπες.Παράλληλα, εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων ορεσίβιων πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένουςοικισμούς της Ροδόπης, πολύ κοντά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα,έχοντας ως μοναδικά προσβάσιμα σημεία επικοινωνίας και συναλλαγών τις πόλεις των Σαπών και του Ιάσμου.

Τα δημοτικά συμβούλια και των δύο αυτών δήμων της Π.Ε. Ροδόπης με ομόφωνες αποφάσεις τους καταγγέλλουν την συγκεκριμένη εξέλιξη ως προϊόν μιας ακατανόητης και άδικης συμπεριφοράς του τραπεζικού συστήματος έναντι των κοινωνιών τους, που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της εγκατάλειψης τους και θα επισφραγίσει τον οικονομικό μαρασμό τους.      

Επιπλέον με την αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων δύο υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, το μοναδικό πλέον ενεργό υποκατάστημα της Κομοτηνής, θα κληθεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μίας πόλης 60.000 κατοίκων, ενός ευρύτερου νομού 120.000 κατοίκων και οικισμούς που εκτείνονται σε ακτίνα έως και 80 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή!

Να σημειωθεί επίσης ότι η Κομοτηνή ως διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έδρα του Εφετείου Θράκης, έδρα του Δ.Π.Θ. και όλων των σημαντικών υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, εφεξής προορίζεται να εξυπηρετείται από ένα υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας που θα είναι και για όλο τον υπόλοιπο νομό!          

Οι επιπτώσεις μιας ανάλογης απόφασης είναι προφανές ότι δεν συνάδουν με τα μεγαλεπήβολα σχέδια που εκφράστηκαν δια χειλέων του Πρωθυπουργού και σχεδόν σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή το Νοέμβριο του 2017, για ένα μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής ανάταξης φθινουσών περιοχών όπως η δική μας, με μεγάλα φυσικά πλεονεκτήματα, τεράστια γεωστρατηγική σημασία και εβρισκόμενη στο κέντρο αναδυόμενων αγορών και αγωγών μεταφοράς ενέργειας.

Στην συνείδηση των πολιτών η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την δυνατότητα παρέμβασης του κράτους προς ικανοποίηση της κοινωνικής αλλά και αναπτυξιακής αποστολής της σε ευαίσθητες, απομακρυσμένες μα και άκρως κομβικές περιοχές για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, όπως είναι η Θράκη και η Ροδόπη ειδικότερα.         

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Σκοπεύετε να παρέμβετε άμεσα και δραστικά, ασκώντας την επιρροή της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να αναιρέσετε την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος περί αναστολής λειτουργίας των υποκαταστημάτων των Σαπών και του Ιάσμου στην Π.Ε. Ροδόπης;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης

 

Αρθρογράφος