Κινητοποίηση εργαζομένων του Δήμου που καταγγέλλουν πολύμηνο εμπαιγμό από τον εργολάβο

29 Σεπτεμβρίου 202306:04

Σε κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΙΑΑΜΑΘ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ΑΕ) προχώρησε τη Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο της μεταφοράς των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας της Αλεξανδρούπολης. 

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πολύμηνο εμπαιγμό από την πλευρά του εργολάβου σε βάρος των δημοτικών υπαλλήλων όλων των δήμων του Νομού Ροδόπης, που εργάζονται στην αποκομιδή, καθώς οδηγοί και συνοδοί απορριμματοφόρων περιμένουν 2-3 ώρες καθημερινά στον σταθμό μεταφόρτωσης, για να μπορέσουν να εκφορτώσουν τα απορριμματοφόρα τους. 

Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων απαιτεί ο εργολάβος να διαθέσει για το Νομό Ροδόπης τα πέντε φορτηγά που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), άμεσες προσλήψεις οδηγών που είναι απαραίτητοι για την σωστή και έγκαιρη μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας της Αλεξανδρούπολη, την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας από τη ΔΙΑΑΜΑΘ για την επίβλεψη και τον καθαρισμό του χώρου εκφόρτωσης του ΣΜΑ όπως και μέριμνα για τη δημιουργία κατάλληλου χώρου αποθήκευσης και διαχείρισης των υγρών απόβλητων που προέρχονται από τα απορριμματοφόρα ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κομοτηνής με επικεφαλής τον Γιάννη Λεβέντη, υποψήφιο δήμαρχο Κομοτηνής και αποτελούμενο από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους Χρύσα Γκουντέλα και Βαγγέλη Ευαγγελοπουλο

Είναι στο χέρι των πολλών να τελειώνουμε με την εμπλοκή των ιδιωτών

Σε δήλωσή του για το ζήτημα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Διονύσης Κλάδης ανέφερε: «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Κομοτηνής έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν στην απαράδεκτη διαχείριση του εργολάβου που έχει αναλάβει από τη ΔΙΑΑΜΑΘ τη μεταφορά των απορριμμάτων. Η πολύωρη αναμονή για την εκφόρτωση των απορριμματοφόρων στη ΜΕΑ της Αλεξανδρούπολης είναι αποτέλεσμα της έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού και μέσων.

Οι διοικήσεις της Περιφέρειας και των Δήμων – μετόχων της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση, αφού αυτές υπέγραψαν μέσω της ΔΙΑΑΜΑΘ τις συμβάσεις με τον εργολάβο, που προβλέπουν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που δεν επαρκεί. Εκτός των άλλων του παρέχονται τα μέσα μεταφοράς δωρεάν, ενώ τα εργασιακά δικαιώματα των εργατών στη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης αποτελούν …όνειρο θερινής νυκτός!

Πάνω από όλα είναι υπεύθυνες γιατί υπηρετούν με συνέπεια αυτήν την πολιτική για τα απορρίμματα την οποία συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Μια πολιτική που χαρατσώνει το λαό αφού μόνο την τελευταία τετραετία τα δημοτικά τέλη τριπλασιάστηκαν για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ. Η κοροϊδία των Δημάρχων, που πρώτα έβαλαν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους και έπειτα διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών στη ΔΙΑΑΜΑΘ, πρέπει να πάρει αποφασιστική απάντηση στις 8 Οκτώβρη από το λαό της περιοχής.

Όπως βεβαίως και η κοροϊδία της διοίκησης της Περιφέρειας και των υπόλοιπων παρατάξεων του συστήματος που ανοιχτά μιλούν για το πόσο “κερδοφόρα μπίζνα” είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, που συμφωνούν με την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που προκρίνει τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων αντί για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, της καρκινογόνας καύσης για την παραγωγή ενέργειας, αφού και αυτή αποφέρει κέρδη για τους αντίστοιχους εργολάβους. Με καμία πρόβλεψη για τα υγρά απόβλητα και τα επικίνδυνα βιομηχανικά και νοσοκομειακά απόβλητα.

Είναι στο χέρι των πολλών να τελειώνουμε με την εμπλοκή των ιδιωτών, να διεκδικήσουμε πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα μέσα, ανασχεδιασμό της πολιτικής για τα απορρίμματα προς όφελος του λαού και του περιβάλλοντος.

Είμαστε σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν τα αυτονόητα. Ανυπόκριτα και χωρίς προεκλογικές σκοπιμότητες, όπως αυτών που τώρα τους χτυπούν την πλάτη, αφού όμως πρώτα έβαλαν το χεράκι τους στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. Ήμασταν χτες, θα είμαστε και αύριο!»

(πηγή: 902.gr)

Αρθρογράφος