Κική Κωνσταντινίδου: “Φοροελαφρύνσεις, ενοίκια και χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιβίωση του εμπορικού κόσμου”

16 Μαΐου 202010:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με χαμόγελο ενθουσιασμού και ικανοποίησης υποδέχθηκε η τοπική αγορά τους καταναλωτές, τηρώντας απόλυτα τα μέτρα Υγειονομικής Προστασίας, φροντίζοντας πάνω από όλα για την υγεία καταναλωτών και εργαζομένων, αναδεικνύοντας ταυτοχρόνως και την ωριμότητα του συνόλου του εμπορικού κόσμου της Κομοτηνής που παίρνει “θέση μάχης” για την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης.

Η καταναλωτική κίνηση, όπως αναμενόταν, ήταν μουδιασμένη και οι πωλήσεις της πρώτης ημέρας είχαν σίγουρα αρνητικό πρόσημο, αφού ξεκινάμε από το σημείο 0, με ένα αγοραστικό κοινό διστακτικό και ακόμη ανήσυχο αφού ο καθένας από εμάς περιμένει να μετρήσει τις συνέπειες που θα έχει το lockdown στο δικό του νοικοκυριό.

Οι πρώτες μέρες λειτουργίας της αγοράς κατέγραψαν αύξηση τζίρου σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη κι ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με καλλυντικά και γυναικεία είδη περιποίησης και ομορφιάς, ενώ κανοποιητική απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, είχαν και τα παιδικά είδη.

Ζητήσαμε από την πλέον αρμόδια, την κα Κική Κωνσταντινίδου, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής να μας δώσει την δική της αποτίμηση της πρώτης εβδομάδαας λειτουργίας της αγοράς και τις εκτιμήσεις για την περίοδο που ακολουθεί:

Επιτελους ανοίξαμε και είμαστε όλοι καλά, κι εμείς και οι πελάτες μας! Αυτό είναι το πρώτο καλό νέο για την τοπική οικονομία της οποίας μοχλός ανάπτυξης είναι η σχέση εμπόρου-καταναλωτή! Το 1/3 περίπου ιδιοκτητών και υπαλλήλων επέστρεψε στην αγορά δίνοντας την μάχη της επανεκκίνησης χωρίς να περιμένουμε φυσικά να καταγράψουμε υψηλούς τζιρους αυτές τις πρώτες ημέρες. Το 33% των εργαζομένων της χώρας επανήλθε στην εργασία του με το άνοιγμα του 35% των καταστημάτων , και με στόχο την αξιοπιστία και την ασφάλεια όλων των καταστημάτων για να μπορέσουν να υποδεχτούν τους καταναλωτές και να τους προσφέρουν ποικιλία σε εμπορεύματα και καλές τιμές.

Τα κλειστά καταστήματα εστίασης, οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, τα κλειστά σχολεία , η αναστολή/αναβολή κοινωνικών εκδηλώσεων, οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής, συμβάλλουν στην μειωμένη επισκεψιμότητα και κατανάλωση συμβάλλουν στη μείωση της αγοραστικής κίνησης. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που περιμένουμε για τις πρώτες μας εκτιμήσεις.

Όλος ο εμπορικός κόσμος της Κομοτηνής αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις αφού σε μία νύχτα άλλαξαν οι θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς προς το χειρότερο χωρίς να γνωρίζει κανείς την πραγματική διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Για αυτό πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα που θα επιδοτήσουν την εργασία κι όχι την ανεργία.Σε διαφορετική περίπτωση, επιχειρήσεις θα κλείσουν, χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι και χρέη που δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ θα συσσωρεύονται σε τράπεζες, εφορία και ταμεία.

Ενώ το σύνολο της οικονομίας  στην ΠΑΜΘ υφίσταται τις συνέπειες της δίμηνης και πλέον βίαιης παύσης της οικονομικής δραστηριότητας, ο εμπορικός κλάδος έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, έχει ανάγκη από την άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης, αφ’ ενός για την μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Φοροελαφρύνσεις, ενοίκια και χρηματοδοτικά εργαλεία, αποτελούν τους τρεις κύριους άξονες που θα βοηθήσουν την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και την διατήρηση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας που τόσο έχουμε ανάγκη.

Ένας στους δύο εμπόρους της Κομοτηνής κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας της επιχείρησής του, την επέκταση της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος τουέτους και ως δεύτερο την χρηματοδότηση μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Ακολουθούν τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ,η κατάργηση προκαταβολής φόρου, η κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, η μείωση φορολογικών & ασφαλιστικών εισφορών,η μείωση συντελεστών ΦΠΑ κοκ

Σημαντική είναι και η στήριξη που λαμβάνουμε από τον Δήμο Κομοτηνής, με κοινές δράσεις που στόχο έχουν την τόνωση της αγοράς και της δημιουργίας ενός θετικού κλίματος εξωστρέφειας.

Ο Ε.Σ.Κ και εγώ προσωπικά θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε δυναμικά σε συνεργασία με τους τοπικούς θεσμικούς φορείς αλλά και τα συνδικαστικά μας όργανα και με κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτουμε, ώστε να ληφθούν έγκαιρα τα ρεαλιστικά και θαρραλέα μέτρα που απαιτούνται και όλοι μαζί, κατά τα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης, να ξεπεράσουμε τον σκόπελο και να μπούμε με αισιοδοξία στο 2021. Οι Έλληνες επιχειρηματίες που στάθηκαν όρθιοι μέσα στην δεκαετή κρίση, δικαιούνται να κερδίσουν τον τίτλο της βιώσιμης επιχείρησης. Το έχουν ανάγκη και εμείς αντίστοιχα έχουμε την υποχρέωση να τους τον προσφέρουμε”.

Αρθρογράφος