Και οι Εθνοφύλακες του Ν. Ροδόπης συμμετείχαν στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019

5 Οκτωβρίου 201919:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Εκπαιδεύομαι όπως θα πολεμήσω, πολεμώ όπως εκπαιδεύθηκα”

Αυτό είναι το δόγμα που ακολουθούν οι Εθνοφύλακες αλλά και το ΓΕΣ,η ηγεσία του οποίου θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το θεσμό της Εθνοφυλακής και θέλησή του είναι η γενικότερη αναβάθμισή του, η βελτίωση της εκπαιδεύσεως και η αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Μονάδων Εθνοφυλακής, διότι πέραν του επιχειρησιακού, διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του ηθικού του τοπικού πληθυσμού, καθώς η ύπαρξή της και η διατήρησή της είναι συνυφασμένη με τη σύγχρονη ιστορία, παράδοση και συνείδηση των κατοίκων, ιδίως των ακριτικών-παραμεθόριων περιοχών.

Επιπλέον, τα Τάγματα Εθνοφυλακής αποτελούν καταλυτικό συντελεστή στη μαχητική ισχύ των Μονάδων του ΣΞ και συμβάλουν στην άμυνα της χώρας και η ενεργή συμμετοχή των Εθνοφυλάκων στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων του ΣΞ, επαυξάνει τους δεσμούς των πολιτών με τον ενεργό Στρατό, δημιουργώντας πνεύμα συνεργασίας και στόχευσης στο κοινό σκοπό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι δύο μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες του Ελληνικού Στρατού αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα ισχύος στην περιοχή, καθώς οι Έφεδροι αριθμούν τους 42.000 άντρες ενώ στις Δυνάμεις Εθνοφυλακής συμμετέχουν 7.500 Εθνοφύλακες.

Σε επίπεδο επικρατείας, έκπληξη προκαλεί η ετοιμότητα που επιδεικνύουν στις προσκλήσεις του Ελληνικού Στρατού οι 1.150.000 Έφεδροι και οι 25.000 Εθνοφύλακες σε όλη τη Χώρα που αποτελούν το 58% και το 12% στελέχωσης ενεργών μονάδων στην επικράτεια.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα έτη 2017 και 2018 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε μεγάλη σημασία στην δυναμική αυτών των δύο ομάδων που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της χερσαίας άμυνας της Χώρας στη Θράκη, έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αν ποτέ χρειασθεί!

Το φρόνημα, το αξιόμαχο και η μαχητικότητα των μονίμων στελεχών και των εθελοντών Εθνοφυλάκων που στελεχώνουν τα τμήματα ΤΕΘ του Δ’ΣΣ προκάλεσαν για μία ακόμη φορά τον θαυμασμό της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας με αφορμή την διεξαγωγή της διακλαδικής άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019.

Οι Εθνοφύλακες των τμημάτων ΤΕΘ του Δ’ΣΣ της 9ης Μ/Π ΤΑΞ, της 12ης Μ/Κ ΜΠ, της 29ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ όπως και οι Εθνοφύλακες των υπολοίπων ακριτικών περιοχών και νήσων συμμετείχαν με αντιπροσωπευτικές διμοιρίες σε διάφορες φάσεις της διακλαδικής άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ.

Να τονίσουμε ότι ιδιαίτερο ρόλο είχαν στην άσκηση και οι Εθνοφύλακες του Ν. Ροδόπης συμμετέχοντας στην ΤΑΜΣ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ από την 29η Μ/Π ΤΑΞΠΖ για την αντιμετώπιση μικρής κλίμακας αποβατικής ενέργειας στα παράλια της Θράκης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με το πέρας του νυχτερινού σκέλους της άσκησης ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία του παρέδωσαν την ελληνική σημαία που κυμάτιζε στο Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στον Έβρο, βράβευσε τους Εθνοφύλακες που ήταν παρόντες στην άσκηση και προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Με το τέλος, λοιπόν, αυτής της άψογης άσκησης που φέρει μάλιστα το όνομα του μεγάλου Μακεδόνα Στρατηγού, μπορώ να το πω ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας -και πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας- μπορώ να το πω με σιγουριά και με υπερηφάνεια: Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, αγαπητοί συμπολίτες μας μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η άμυνα της χώρας μας βρίσκεται σε καλά, σε στιβαρά, σε στέρεα χέρια».

Αρθρογράφος