…Και οι Δήμαρχοι Ροδόπης τίμησαν την 98η επέτειο ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας στην Κομοτηνή

30 Οκτωβρίου 202108:34
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Οι Δήμαρχοι του Νομού Ροδόπης παρέστησαν στην εκδήλωση του τουρκικού προξενείου με αφορμή την 98η επέτειο ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας.
 
Η Συνθήκη της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου 1923 οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση της κυριαρχίας της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Τουρκίας ως κράτους-συνέχειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η δημοκρατία ανακηρύχθηκε επίσημα στις 29 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, τη νέα πρωτεύουσα της χώρας. Τότε ξεριζώθηκαν 1,1 εκατ. Έλληνεςενω 380.000 Μουσουλμάνοι που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία στα πλαίσια της προβλεφθείσης ανταλλαγής πληθυσμών.
 
Θεωρώντας αυτονόητη την συμμετοχή των μουσουλμάνων δημάρχων δόθηκε ιδιαίτερη σημασία κατά την προσφώνηση στην παρουσία Γκαράνη-Χαριτόπουλου.
 
Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Τουρκίας η ΑΕ Πρόξενος ΤΔ ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου ΡΤ Ερντογάν χωρίς βεβαίως να υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά.
 
Δεν γνωρίζουμε εάν το είχαν διαβάσει οι Έλληνες Δήμαρχοι πριν μεταβούν στον αύλειο χώρο του προξενείου.
Μεταξύ άλλων το μήνυμα (βλ το αγγλικό κείμενο συνημμένο) αναφερόταν “στην ισχυρή υποστήριξη που δώσαμε στους Λίβυους αδελφούς μας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τις επιθέσεις των πραξικοπηματιών, και στους Τούρκους του Αζερμπαϊτζάν, που πολεμούσαν κατά της κατοχής στο Καραμπάχ, άλλαξε, δόξα τον Αλλάχ, τη μοίρα και των δύο χωρών… και σεένα άλλο σημείο τόνιζε ότι “απεμπολήσαμε επίσης τις προσπάθειες αποκλεισμού της χώρας μας και της ΤΔΒΚ από τους πόρους υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο”
 
Στην διπλωματική λογική είναι αποδεκτή και κατανοητή η ευγένεια και η αβρότητα των δεξιώσεων..
Οιδήμαρχοι όμως της Ροδόπης δεν είναι διπλωμάτες και εκτός από πολιτικάντηδες οφείλουν να εκφράζουν και το κοινό αίσθημα των δημοτών τους, κατά περίσταση.
 
Όταν οι δημοτικές αρχές δεν τιμούν τις Ημέρες Μνήμης των Ποντίων ή των Αρμενίων ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΑΝΙΣΕΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ τότε καταντούν να στολίζουν ως κομπάρσοι εκδηλώσεις των ΣΦΑΓΕΩΝ των Ελλήνων.
 
Εξίσου απαράδεκτος ο συναγελασμός με τον υπόδικο και καταδικασθέντα κατά περίπτωση ψευδομουφτή! Πόσες φορές και πότε οι Δήμαρχοι Ροδόπης είχαν κοινή παρουσία με τον επίσημο Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής;
 
Η παρουσία των τριών μειονοτικών βουλευτών επιβεβλημένη αν και φαίνεται ότι ο Ζευμπεκ είναι ο αγαπημένος του Προξένου όπως και κάποιοι άλλοι σε κοινή φωτογράφιση.
 
Η ιστορική μνήμη δεν είναι συνυφασμένη με την λήθη και η υπεράσπιση των δικαίων του Έθνους είναι η αποστολή όλων μας.
 

Αρθρογράφος