Καταλήψεις σε 200 σχολεία – «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή»

24 Σεπτεμβρίου 202012:42

Περισσότερα από 200 σχολεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη με βασικά αιτήματα την αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, τη μείωση των μαθητών ανά τάξη, αλλά και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα περίπου 100 που είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων  Covid19 μόλις 10 ημέρες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους τότε η κατάσταση περιπλέκεται για την προσεχή περίοδο.

«Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή» και «χωρίς καθηγητές σε αίθουσες κλουβιά- αυτό δεν είναι μέτρα, είναι μια τρολιά!» βροντοφώναξαν οι μαθητές της Αθήνας στο μαζικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν ύστερα από το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών.

Έδωσαν δυναμική απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα τους για μέτρα προστασίας των ίδιων, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Στο πλευρό τους είχαν τους γονείς τους μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και τους εκπαιδευτικούς.

Τις φωνές τους με τους μαθητές ένωσαν και φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, οι οποίοι παλεύουν για να ανοίξουν τώρα τα πανεπιστήμια με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κονδύλι για καθηγητές – καθαριότητα, λύσεις στο ζήτημα της στέγασης.

Μαθητές – φοιτητές – εκπαιδευτικοί και γονείς συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και από εκεί πορεύτηκαν ως το Σύνταγμα. Η πορεία ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

«Συνεχίζουμε!» το μήνυμα που έστειλαν με το τέλος της κινητοποίησης, με οργάνωση στα σχολεία και με νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση χαιρέτησαν μαθητές εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής και των κατά τόπους Συντονιστικών. Ακόμα χαιρέτησαν ο Νίκος Καλλιακάτσος εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, ο Δημήτρης Αχτύπης μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπρόσωπος της ΑΣΕ και ο Γιώργος Σιδέρης μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Τα αιτήματα εκπαιδευτικών και μαθητών είναι:

– Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

– Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

– Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.

– Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.

– Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Μάλιστα, μαζί με τους μαθητές θα είναι και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα».

Στην ανακοίνωσή της η ΑΣΓΜΕ τονίζει πως απαιτεί τα εξής μέτρα:

  • μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών – 15 μαθητές ανά Τμήμα.
  • μόνιμους μαζικούς διορισμούς δασκάλων και καθηγητών, κανένα εκπαιδευτικό κενό, να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο παντού.
  • μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία (επαρκές προσωπικό καθαριότητας, μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά).
  • Με ευθύνη του Κράτους να μοιραστούν δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς γιατί σήμερα τις πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους.
  • με ευθύνη του ΕΟΔΥ να γίνονται δωρεάν test σε εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχολεία που εντοπίζεται κρούσμα κορωνοϊού.

Αρθρογράφος