Καθ. Δημ. Μικρούλης: 4.000 επεμβάσεις σε 15 χρόνια στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

20 Μαΐου 201623:05

Περισσότερες από 4.000 μεγάλες επεμβάσεις σε καρδιά και πνεύμονες, πραγματοποίησε η πανεπιστημιακή χειρουργική κλινική καρδιάς και θώρακος του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου από το 2000 έως σήμερα, ενώ στα 15 χρόνια λειτουργίας της κανένα περιστατικό δεν προωθήθηκε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Για το έργο και τη δυναμική της κλινικής, τις νέες τεχνολογίες της καρδιολογίας και της χειρουργικής των πνευμόνων, καθώς και για την αύξηση του ποσοστού των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της, καθηγητής Δημήτρης Μικρούλης, στο περιθώριο των εργασιών του 8ου συμποσίου της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργών Καρδιάς-Θώρακα-Αγγείων που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη.

mikroulisΣύμφωνα με τον κ. Μικρούλη, η πιο συχνή επέμβαση στη χειρουργική των πνευμόνων και του θώρακα είναι για τον καρκίνο του πνεύμονα ενώ στην καρδιοχειρουργική η στεφανιαία παράκαμψη (μπάι πας).

«Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί μία αύξηση της στεφανιαίας νόσου και του καρκίνου του πνεύμονα της τάξης του 10% και ως εκ τούτου έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά που απευθύνονται στην κλινική μας», επισημαίνει ο κ. Μικρούλης αποδίδοντας την αύξηση στην κακή διατροφή και στον τρόπο ζωής όσον αφορά στη στεφανιαία νόσο, ενώ όσον αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα ως αιτία αναγνωρίζει την αύξηση του ποσοστού των καπνιζόντων στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής καρδιάς-θώρακα, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα εν λόγω ποσοστά θα σταθεροποιηθούν και εντός της επόμενης δεκαετίας θα αρχίσουν να μειώνονται ως αποτέλεσμα της εκστρατείας που γίνεται στον πληθυσμό για σωστή διατροφή, μείωση του καπνίσματος καθώς και την φαρμακευτική αγωγή μείωσης της χοληστερίνης και της υπέρτασης.

Περιγράφοντας την ταυτότητα των ασθενών εξηγεί πως η μέση ηλικία τους είναι περίπου τα 65 χρόνια, δεδομένου ότι για την ανάπτυξη τόσο της στεφανιαίας νόσου όσο και του καρκίνου του πνεύμονα χρειάζεται μια μακροχρόνια έκθεση σε αιτιολογικούς παράγοντες. Όσον αφορά το φύλο είναι πιο συχνή η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου στον ανδρικό πληθυσμό, με τις γυναίκες να προστατεύονται για αρκετά χρόνια λόγω των οιστρογόνων που παράγουν ενώ όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα οι άνδρες ασθενείς αγγίζουν το 70% έναντι 30% των γυναικών, «επειδή τουλάχιστον στην περιοχή μας οι καπνιστές είναι κυρίως άνδρες».

Ερωτηθείς για τις νέες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση των δύο νόσων ο κ. Μικρούλης ανέφερε πως τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους περίπου 100 διακεκριμένους επιστήμονες-συμμετέχοντες στο συμπόσιο, ήταν οι θωρακοσκοπικές επεμβάσεις που γίνονται στον πνεύμονα όχι πλέον με τομές αλλά μέσα από μικρές οπές, με χρήση κάμερας και ειδικών εργαλείων και η παραγωγή νέων τεχνητών βαλβίδων της καρδιάς που τοποθετούνται πιο γρήγορα . Κύρια πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών, που σιγά-σιγά επεκτείνονται και εφαρμόζονται και στην κλινική της Αλεξανδρούπολης, είναι η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, η επιτάχυνση της ανάρρωσης των ασθενών και η μείωση κινδύνου μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Αναφορικά με το κόστος των νέων βαλβίδων και τη δυνατότητα κάλυψής του από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Μικρούλης εξηγεί πως «έχουν ένα αυξημένο κόστος σε σχέση με τις βαλβίδες της παλιάς τεχνολογίας και ως εκ τούτου η χρήση τους γίνεται με κάποια φειδώ στα περιστατικά που είναι υψηλού κινδύνου για μια κλασσική επέμβαση» και διευκρινίζει πως «τηρούνται κάποιες διαδικασίες για να ελέγχεται ότι πράγματι θα τοποθετηθούν εκεί που πρέπει ώστε να μη γίνεται άσκοπη σπατάλη πόρων από το σύστημα υγείας που ξέρουμε ότι σ’ αυτή την περίοδο που περνάει η χώρα μας δεν περισσεύει τίποτα».

Σημειώνεται ότι το δυναμικό της κλινικής αυτή τη στιγμή είναι δύο πανεπιστημιακοί και τρεις επιμελητές του ΕΣΥ, ένας επικουρικός επιμελητής και δύο ειδικευόμενοι.

Αρθρογράφος