xartis_ellada_apok_dioikiseis_aftodioikisi

Κατάληψη Δημάρχων στην έδρα της Αποκεντρωμένης

10 Απριλίου 201217:09

xartis_ellada_apok_dioikiseis_aftodioikisiΜε κεντρικό σύνθημα «καταγγέλλουμε και δεν ανεχόμαστε άλλο την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» οι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας έκαναν το μεσημέρι συμβολική κατάληψη στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Θύμιου Σώκου..


{loadposition likebox}   {loadposition tweet}

στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ.Κ.Μ. για δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο την υπεράσπιση του κύρους του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περίπου 70 αιρετοί από όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ κ. Σίμο Δανιηλίδη επέδωσαν στον κ. Σώκο το ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου, με το οποίο αξιώνουν σεβασμό στην Αυτοδιοίκηση και τους λειτουργούς της, τερματισμό της προπαγάνδας εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απόδοση στους Δήμους των θεσμοθετημένων πόρων που παρανόμως σήμερα παρακρατούνται με αποτέλεσμα να στραγγαλίζονται οι Δήμοι και να συρρικνώνονται οι υπηρεσίες που προσφέρουν προς τους πολίτες.

Ο κ. Δανιηλίδης, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του κ. Σώκου έναν άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης, τον κάλεσε, ως εκπρόσωπο της Κεντρικής Εξουσίας στην περιοχή μας, να μεταφέρει στην Κυβέρνηση και τους φορείς της τα σημεία τα οποία θίγει η Αυτοδιοικητική Οικογένεια της Κεντρικής Μακεδονίας στο ομόφωνο ψήφισμά της.

«Θα πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τουλάχιστον από τους θεσμικούς φορείς. Αρνητικά δείγματα όπως αυτά που καταγράφηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να απομονωθούν. Γιατί η Αυτοδιοίκηση είναι από τους λίγους φορείς της Πατρίδας μας που μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και στην τοπική ανάπτυξη. Η Αυτοδιοίκηση έβγαλε ασπροπρόσωπη την Ελλάδα έχοντας αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Συνεπώς απαιτεί, με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΕ, να γίνει μεταφορά κονδυλίων από τα αδιάθετα ποσά του ΕΣΠΑ στα κοινωνικο-προνοιακά προγράμματα των Δήμων, κατά τη φημολογούμενη αναθεώρηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μειοψηφίας του ΔΣ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι ενώ οι Δήμοι όλης της χώρας εισέπραξαν κατά το 2009, το συνολικό ποσό των 2,845 δισ. ευρώ για το 2012 έχει προϋπολογιστεί να εισπράξουν μόλις 1,415 δισ. ευρώ ποσό που όμως δεν είναι εξασφαλισμένο και σίγουρο, καθώς ήδη καταγράφονται παρακρατήσεις 185,3 εκ. ευρώ!

Ο Γενικός Γραμματέας από την πλευρά του αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων και σημείωσε για τα θέματα της νομιμότητας ότι, όπως προκύπτει από τον έλεγχο που ασκεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις αποφάσεις των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων, οι παρατυπίες αφορούν «σταγόνα στον ωκεανό» και καμία από αυτές δεν έγινε με δόλο αλλά οφείλονται σε λάθη επί των διαδικασιών!

Σημείωσε ότι θα προωθήσει το ψήφισμα στους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς φορείς και ότι οι αιρετοί έχουν δίκιο όταν μιλούν για αδικαιολόγητες επιθέσεις. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε το κράτος. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, που είναι μία πονεμένη υπόθεση για την Ελλάδα, οι καλύτερες προτάσεις έχουν προέλθει από τους Δήμους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σώκος, που κάλεσε τους Δημάρχους να εργαστούν για την ωρίμανση των έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ γιατί «αυτές ουσιαστικά θα είναι οι μόνες δημόσιες επενδύσεις».

Μετά τη σημερινή κινητοποίηση η Π.Ε.Δ.Κ.Μ. προχωρά σε διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης, αμέσως μετά το Πάσχα, για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο θα αναζητήσει τις φόρμουλες προσφυγής στην ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, στο Ευρωκοινοβούλιο, την «Κομισιόν» και την Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (C.E.M.R.) για τις υποθέσεις κατά τις οποίες η ελληνική Πολιτεία παρανομεί σε βάρος της Αυτοδιοίκησης.

 

Η ΚΕΔΕ

Οι θέσεις της ΠΕΔΚΜ, όπως υποβλήθηκαν από τον κ. Δανιηλίδη για τις προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά όργανα όπως και της σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από την ΚΕΔΕ. Η Κεντρική Ένωση θα απαιτήσει από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να προσέλθουν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να δεσμευτούν για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr