Το «κακόφαγο»παιδί

26 Απριλίου 201414:38

Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του όρεξη για το φαγητό και σίγουρα τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Η όρεξη του παιδιού παρουσιάζει διακυμάνσεις και τα περισσότερα παιδιά κάποια στιγμή θα εμφανίσουν δυσαρέσκεια με το φαγητό ή κάποια τρόφιμα (food fals). Αυτό σε γενικές γραμμές θεωρείται φυσιολογικό.

Σε μερικά όμως παιδιά οι παραξενιές διαρκούν για αρκετό διάστημα και αυτό φαίνεται να είναι δύσκολο να το διαχειριστούν οι γονείς.

Υπάρχουν παιδιά που τη μια μέρα τρώνε κανονικά και την άλλη τίποτα, ή που αρνούνται συστηματικά να φάνε. Εάν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία τα παρακάτω θα σας φανούν χρήσιμα.

Ιδιαίτερα βοηθητική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η καταγραφή ενός ημερολογίου με τα φαγητά που καταναλώνει το παιδί ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Αποφύγετε να εστιάζετε την προσοχή σας σε μια μόνο μέρα και κρατήστε ημερολόγιο για αρκετές ημέρες. Αυτό θα σας δώσει μια γενικότερη εικόνα της διατροφής του παιδιού (το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για εσάς).
Μη σκέφτεστε το φαγητό που μόλις πετάξατε (ναι είναι κρίμα) περισσότερο βοηθητικό είναι να σκέφτεστε αυτά που θα κερδίσετε μακροπρόθεσμα.
Σημειώστε τα φαγητά που έχει καταναλώσει το παιδί για τρείς ή τέσσερις ημέρες ως μια εβδομάδα. Μπορεί και να εκπλαγείτε. Με το που έχετε έτοιμη τη λίστα θα είστε σε θέση να κάνετε τη συσχέτιση φαγητού και ωρών της ημέρας που καταναλώνονται.
Ίσως δείτε ότι το παιδί τρώει καλύτερα όταν είναι με την οικογένεια ή όταν επικρατεί ησυχία στο σπίτι…. Με το που θα καταφέρετε να βρείτε ένα «πάτημα» δουλέψτε σε αυτό.
Μπορεί ακόμα να ανακαλύψετε ότι το παιδί τσιμπολογάει γλυκά, σοκολάτες, γαριδάκια ή να έχει πιεί αναψυκτικά όταν είναι εκτός σπιτιού. Σε αυτήν την περίπτωση χορταίνει και δεν πεινάει την ώρα του φαγητού.
Ξεκινάτε πάντα την ημέρα με ένα καλό πρωινό που θα περιλαμβάνει γάλα με δημητριακά και ψωμί με τυρί (1/2 τοστ) και φρούτο. Αυτό μειώνει δραματικά τα τσιμπολογήματα στο σχολείο.
Δώστε κάτι απλό, αλλά σπιτικό για ενδιάμεσα πχ ένα μήλο και ένα μίνι σάντουιτς ή μια μπανάνα και ένα κουλουράκι. Τις περισσότερες μέρες αλλά τουλάχιστον δυο φορές επιτρέψτε του να πάρει ότι θέλει με τη συμφωνία ότι θα έχει φάει πρώτα το φρούτο του.
SOS! μην πανικοβάλλεστε αν το παιδί απορρίπτει το φαγητό. Κάντε υπομονή μέχρι να συμπληρώσετε το ημερολόγιο της εβδομάδας ώστε να καταλήξετε σε λογικά συμπεράσματα.
Συνήθως όταν κάποιος μεγαλώνει ένα παιδί το τρέξιμο η θολούρα και το μπέρδεμα είναι καταστάσεις που συναντά καθημερινά, οπότε είναι λιγάκι δύσκολο να βλέπει τα πράγματα αντικειμενικά! Γι’ αυτό και η τήρηση ενός ημερολογίου φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Και να θυμάστε:
Το παιδί θα φάει ΜΟΝΟ όταν πεινάσει και όχι όταν το θέλετε εσείς να τρώει.
Αν το παιδί ψηλώνει και παίρνει βάρος δηλαδή αναπτύσσεται σωστά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Φάση είναι θα περάσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

ΠΟΤΕ δεν ταΐζουμε το παιδί με το ζόρι και ΠΟΤΕ δεν κάνουμε πεδίο μάχης το οικογενειακό γεύμα.

GET UNPLUGGED (ή αλλιώς βγείτε από τη πρίζα)

Ένα «κακόφαγο» παιδί πραγματικά μπορεί να οδηγήσει τον γονιό σε απόγνωση. Όσο πιο λίγο τρώει το παιδί, τόσο αυξάνεται η ανησυχία του γονιού και αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς γιατί το παιδί αποκτά τον έλεγχο της κατάστασης. Εκτός από την τεχνική «ΑΝΟΙΚΤΟΝ- ΚΛΕΙΣΤΟΝ» που περιγράφω στο βιβλίο μου μπορείτε να ακολουθήσετε και τις εξής οδηγίες ώστε να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο:

Καλέστε το παιδί να συμμετέχει στη διαδικασία του φαγητού (ψώνια, μαγείρεμα, στρώσιμο τραπεζιού)
Ετοιμάστε μαζί το φαγητό και πάτε κάπου διαφορετικά να φάτε (πικ νικ)
Αν είναι χειμώνας μπορείτε να στήσετε μια μικρή σκηνή στο σαλόνι και να κάνετε εκεί πικ νικ!
Και μην ξεχνάτε ότι αυτό που είναι σημαντικό (για την ώρα) δεν είναι το αν θα φάει το παιδί ή όχι αλλά το να σπάσει ο φαύλος κύκλος (Το παιδί κλαίει και δεν τρώει- η μαμά ανησυχεί- το παιδί κλαίει και δεν τρώει- η μαμά ωρύεται κτλ)

PEER TO PEER MARKETING

Το να παρουσιάσετε το γεύμα σαν ιδιαίτερο γεγονός όπως το πικ νικ αποσπά τη προσοχή του παιδιού από το άγχος που του δημιουργείτε την ώρα του φαγητού

EXTRA TIP το ίδιο μπορεί να γίνει αν καλέσετε κάποιο «φαγανό» παιδί να φάει μαζί με το παιδί σας. Εσείς απλά καθίστε σε απόσταση και μην επεμβαίνετε και κυρίως μη συγκρίνετε αφήστε τα παιδιά να τα βρούνε….
www.diatrofi.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr