John Andrews:«Οι μεταναστευτικές ροές είναι πραγματικά ασταμάτητες»

15 Ιανουαρίου 202010:55

Ο John Andrews συγγραφέας – δημοσιογράφος και σύμβουλος έκδοσης του αγγλικού περιοδικού The Economist, με πολυετή εμπειρία στην κάλυψη παγκόσμιων υποθέσεων, μίλησε αποκλειστικά στο περιοδικό ΆΜΥΝΑ & Διπλωματία και στον διεθνολόγο-δημοσιογράφο Γιώργο Πρωτόπαππα στο περιθώριο του Συνεδρίου για τη Δημογραφική Κρίση που διοργάνωσαν τα The Economist Events στις 11 -12 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα.

O John Andrews αναλύει για το τι επιφυλάσσει στη Βρετανία,η μετά-Brexit εποχή, αναφέρεται στις σχέσεις Βρετανίας – ΗΠΑ, σε Ντόναλτ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον, στην μεταναστευτική κρίση, στο πως μπορεί να τη διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τέλος σχολιάζει τις ελληνό-τουρκικές σχέσεις.

KeyPoints της συνέντευξης

  • Σε δεύτερο δημοψήφισμα, η πλειοψηφία των Σκοτσέζωνθα ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίαςτης για να συνδεθούν με την ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή θέλω να επισημάνω δυο προβλήματα: η Σκωτία εκτός Βρετανίας θα υστερήσει οικονομικά σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, διότι την παρούσα στιγμή βασίζεται σε επιχορηγήσεις από την Αγγλία.Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι, ότι η Ισπανία μπορεί να ασκήσει βέτο σε αίτηση της Σκωτίας για ένταξη στην ΕΕ, καθώς η Σκωτία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την Καταλονία. Είναι κάπως περίπλοκο.
  • Οι βρετανοί νομίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ, χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρείται ειδική μόνο για εμάς, δεν νομίζω ότι την αντιλαμβάνονται έτσι και οι ΗΠΑ. Οι βρετανοί πολίτες ενθουσιάζονται όταν αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την Αγγλία, αλλά η σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ δεν είναι ισότιμη.
  • Οι μεταναστευτικές ροές είναι πραγματικά ασταμάτητες και το ερώτημα είναι πως μπορεί να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατάσταση.Η συμφωνία που έκανε η ΕΕ με την Τουρκία, που αφορά την Ελλάδα, θεωρείται βραχυπρόθεσμη λύση. Η μακροπρόθεσμή λύση θα είναι κατά τη γνώμη μου, η ΕΕ να γίνει λιγότερη ελκυστική για τους μετανάστες και να επενδύσει στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
  • Η ασφάλεια της Ελλάδας βασίζεται στο ΝΑΤΟ σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την Τουρκία, η οποία έχει 80 εκατ. πληθυσμό, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις,είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ.

Αρθρογράφος