Ισοπαλία Τσίπρα – Μητσοτάκη στο διαδίκτυο

10 Ιανουαρίου 201918:37

 

Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *

Καθώς το πολιτικό «θερμόμετρο» ανεβαίνει και επανεμφανίζονταισενάρια για εκλογές ενδιαφέρον αποτελεί το πως η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη αξιολογεί τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δυο πολιτικές άνδρες εκτίθενταικαθημερινάστους χρήστες των SocialMedia.

Συγκεκριμένα, τα query«Αλέξης Τσίπρας» και «Κυριάκος  Μητσοτάκης» κατέγραψαν στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics10.711 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο  1- 7 Ιανουαρίου 2019. Oαριθμός των αναφορών για τον Αλέξη Τσίπρα είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαιτίας της ιδιότητας του πρωθυπουργού. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές για τα δυο queriesκαι το κοινό τους σημείο είναι η πλειοψηφία των ουδέτερων συναισθημάτων. Η ανάλυση βασίστηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εξετάζοντας τoimpactτων αναφορών στο διαδίκτυο, τις αναπαραγωγές των αναφορών και τα retweets, τους influencersκαι τους referrers.

 

Θεματολογία

Η θεματολογία για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα MainTopicsτου PaloProστις ακόλουθες αναφορές:

  • Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σαμοθράκη για τον εορτασμό των Θεοφανείων.
  • Στη ρήξη μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμένου.
  • Στα σενάρια για διενέργεια πρόωρων  εκλογών.
  • Στο πως θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από το κοινοβούλιο και ποιες πολιτικές ισορροπίες θα διαμορφωθούν.
  • Στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε την επίσκεψη της Θεσσαλονίκης για γιόρτασε τα Θεοφάνεια στην Αθήνα.
  • Στηκριτική του Κυριάκου Μητσοτάκηπρος τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του.

 

Συμπεράσματα

Η ανάλυση περιεχομένου του PaloPro δείχνει ότι η πλειοψηφία της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης είναι επιφυλακτική και καχύποπτη προς  Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναλυτικότερα:

  • Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει σύμφωνα με κάποιους χρήστες του διαδικτύου να αντέχει παρά τηφθορά που έχει υποστεί από τη φοροεισπρακτική πολιτική και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
  • Το Μακεδονικό εμφανίζει σύμφωνα με κάποιους χρήστες των SocialMediaτο σοβαρό έλλειμμα του πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα εξαιτίας της ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και τους κάνει να πιστεύουν ότι θα του στοιχήσει κατά πολύ σε ψήφουςστις εκλογές.
  • H διαχείριση του Μακεδονικού θεωρείται και δικαίωσησύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου για την εξωτερική πολιτική του Τσίπρα καθώς πείθει βουλευτές από ΑΝΕΛ και Ποτάμι να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απογοητεύει σύμφωνα με κάποιους χρήστες του διαδικτύου τη δεξιά βάση της Νέας Δημοκρατίας με τους χειρισμούς του στο Μακεδονικό καθώς δεν στήριξε από την αρχή την πολιτική των συλλαλητηρίων.Αντέδρασε εκ των υστέρων κάτι που κάνει ένα τμήμα του διαδικτύουνα αμφιβάλλει για τον αν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα εθνικά θέματα. Τον θεωρούν φιλελεύθερο πολιτικό.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει την εντύπωση σε χρήστες του διαδικτύου ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ένα αυτόνομο πολιτικό λόγο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
  • Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για τα Θεοφάνεια με αφορμή την κακοκαιρία έκανε κάποιους χρήστες των SocialMedia να το εκλάβουν ως κίνηση αδυναμίας που δεν συνάδει με μια ισχυρή ηγετική προσωπικότητα. Αντιπαράθεσαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαμοθράκη που έγινε υπό τις ίδιες καιρικές συνθήκες.
  • Ο Κυριακός Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει σύμφωνα με κάποιους χρήστες των SocialMediaνα κεφαλοποιήσει την κυβερνητική φθορά του Αλέξη Τσίπρα.
  • Ο Κυριακός Μητσοτάκης δεν εμφανίζεται σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου να είναι ο απόλυτος ηγέτης μέσα στο κόμμα του εξαιτίας των ανταρτών που έχουν δηλώσει υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζεται σύμφωνα με κάποιους χρήστες των SocialMediaο πιο κατάλληλος για να φέρει επενδύσεις στη χώρα.
  • Ο Αλέξης Τσίπραςδιατηρεί σύμφωνα με χρήστες των SocialMediaένα πιο ανθρώπινο επικοινωνιακό προφίλ συγκριτικά με εκείνο το «ατσαλάκωτο» που εμφανίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Η πλειοψηφία των χρηστών τωνδιαδικτύου δεν εμπιστεύεται Τσίπρα και Μητσοτάκη γιατί δεν διαφοροποιούνται στην ουσία της πολιτικής τους. Εκτιμούν ότι ο Τσίπρας αποδέχτηκε τα μνημόνια και ότι ο Μητσοτάκης θα τα εφαρμόσει.
  • Οι χειρισμοί της Συμφωνίας των Πρεσπών από  Τσίπρας και Μητσοτάκηδείχνουν σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να  την αποτρέψουν εξαιτίας των ισχυρών ξένων κέντρων εξουσίας που επιθυμούν την υλοποίησή της. 

 

 

____________________

*ΟΝίκοςΑρβανίτηςείναι Content Director τηςPalo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά,  βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.

*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Sr. DataAnalyst της PaloServices. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό.ΈχειπαρακολουθήσειπιστοποιημέναcoursesκαιseminarsγιαDigitalMedia, SocialMediaStrategies, DigitalMarketing&Advertising.

Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό PaloPro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των social media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

 

 

 

 

 

 

 

Αρθρογράφος