Υψηλές προσδοκίες, χαμηλές πληρότητες στα καταλύματα- Χάνεται η τουριστική σεζόν;

2 Ιουλίου 202009:21

Αντιδράσεις προκάλεσε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η απόφαση να γίνεται από χθες η ροή των τουριστών που περνούν τα χερσαία σύνορα της χώρας μόνο μέσω Προμαχώνα και όχι από τους υπόλοιπους σταθμούς (Εξοχής, Νυμφαίας, Ορμενίου και Κυπρίνου), όπως ίσχυε από τις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο λόγος που παραμένει ανοιχτός μόνο ο σταθμός του Προμαχώνα είναι για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος στους ταξιδιώτες δεδομένου και του επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει στην Ξάνθη.

Από τις 21.000 Βρετανούς που πέρυσι έκαναν τις διακοπές τους στη Θάσο, φέτος το καταπράσινο νησί του Βορείου Αιγαίου, δεν ελπίζει ούτε σε έναν μετά και την ανάκληση των οργανωμένων ταξιδιών της TUI Bρεταννίας.

Η Θάσος για φέτος χάνει τη δεύτερη μεγαλύτερή της αγορά οργανωμένων γκρουπ εξωτερικού και αρχίζει από την 1η Ιουλίου, που ανοίγει και το αεροδρόμιο Καβάλας, να ξανακτίζει σταδιακά τον αεροπορικό τουρισμό από το μηδέν.

Ως και σήμερα, έχει ανοίξει σχεδόν το 70% των ξενοδοχείων του νησιού, με πληρότητες όμως απογοητευτικές αφού στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν το 20% και, στη χειρότερη, το 1%, όπως τονιζει σε δηλώσεις του o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου κ. Πάρης Παρασχούδης.

«Εδώ και δύο μήνες έχουμε πει σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ότι βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο. Ο πόλεμος με τον νέο κορονοϊό είναι πραγματικός καθώς κάθε μέρα αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και εξαιτίας αυτού υπάρχουν αστοχίες στη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν στον τουρισμό», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Για τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής είπε πως με τα τωρινά στοιχεία, οι πληρότητες Ιουλίου και Αυγούστου «αγγίζουν» μόλις το 25%. «Από τα 540 ξενοδοχεία έχουν λάβει βεβαίωση υγειονομικού πρωτοκόλλου τα 326, γεγονός που δείχνει ότι το 40% των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξει στο νομό», πρόσθεσε. Σοβαρό θέμα αφίξεων τουριστών και πληρότητας ξενοδοχείων αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων τα οποία αποτελούν την ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνη Ηλιόπουλο η πληρότητα των ξενοδοχείων στο νησί αγγίζει σήμερα μόλις το 15 με 20%. Ενδεικτικό, επίσης, είναι ότι την Τετάρτη οπότε και ξεκινούν οι διεθνείς πτήσεις σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, η Σαντορίνη θα υποδεχτεί μόλις έξι πτήσεις από το εξωτερικό τη στιγμή που κάθε μέρα μέχρι πέρσι προσγειώνονταν 30 πτήσεις από διεθνείς προορισμούς.

Πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν όπως στην περιοχή της Περίσσας και στο Καμάρι καθώς παραμένουν κλειστές οι αγορές της Κίνας, της Αμερικής, της Ρωσίας αλλά και των Αραβόφωνων χωρών που επέλεγαν το ηφαιστειογενές νησί για τις διακοπές τους.

Την ίδια ώρα κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν θα προσεγγίσει τη Θήρα μέχρι και τον Σεπτέμβριο τη στιγμή που πέρσι καταγράφηκε ρεκόρ στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που έδεσαν στο λιμάνι της (592), μεταφέροντας 980.771 επιβάτες.

Ρευστή είναι η κατάσταση και στην Πάρο και την Αντίπαρο όπου δεν έχουν ανοίξει ούτε μισά ξενοδοχεία μέχρι στιγμής από τα συνολικά 150 σύμφωνα με την πρόεδρο των Ξενοδόχων του νησιού Μάνια Αμπατζή. «Η πληρότητα κυμαίνεται στο 30% και ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε στο 40% της περσινής περιόδου. Έχουν πρόβλημα όλες οι Κυκλάδες» δήλωσε η κ. Αμπατζή.

Αναιμική είναι η κίνηση στα περισσότερα ξενοδοχεία μέσα στις πόλεις με τους περισσότερους πελάτες να ταξιδεύουν κυρίως για επαγγελματικά ταξίδια και όχι για αναψυχή.

Στη Θεσσαλονίκη όπου οι περισσότεροι Βαλκάνιοι έκαναν τουλάχιστον μία μέρα στάση πριν καταλήξουν σε καταλύματα της Χαλκιδικής και της Πιερίας η πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες κυμαίνεται μόλις στο 15% ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο άγγιξε το 85%.

Συνολικά έχουν ανοίξει τα μισά ξενοδοχεία ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να μπουν σε λειτουργία κάποια ακόμη-όχι όμως όλα.

«Ο κόσμος φοβάται να πάει σε κλειστούς χώρους. Δεν είναι ψυχολογικά έτοιμος να μπει μέσα στην πόλη. Προτιμάει τα ανοιχτά μέρη. Και αυτή η ψυχολογία μετατρέπεται σε ελάχιστες κρατήσεις μέσα στην πόλη με τις περισσότερες να αφορούν business ταξίδια» είπε o πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.
Στον τουρισμό, οι επαφές με τις ξένες αγορές, που θα ενταθούν ως το τέλος Ιουλίου, είναι αυτές που θα δώσουν την πραγματική εικόνα για τις φετινές κρατήσεις.

Μέχρι στιγμής, οι τουριστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για περιορισμένες κρατήσεις σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κως, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση σε άλλα νησιά όπως π.χ. η Θάσος, όπου ο τουρισμός που αναμένεται εκεί και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα θα είναι οδικός από χώρες των Βαλκανίων.

Τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων από το εξωτερικό για την Κρήτη, κάνουν τους ξενοδόχους του νησιού να είναι συγκρατημένοι. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, αρχικά θα ανοίξει το 30% των ξενοδοχείων και εφόσον στην πορεία αυξηθούν και οι κρατήσεις, θα προστίθενται νέες μονάδες. Η εκτίμηση είναι ότι τον Αύγουστο θα λειτουργεί περίπου το 60% των ξενοδοχείων του νησιού.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του προέδρου τής Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη, περίπου το 30% των ξενοδοχείων που λειτουργούν εποχικά, ανέβασε ρολά σήμερα, με το επίσημο άνοιγμα των διεθνών πτήσεων.

Οι πληρότητες δε είναι πολύ χαμηλές, μη ξεπερνώντας το 10-15%. Το ευτυχές σενάριο θέλει 200.000 τουρίστες να καταφθάνουν μέσα στον Ιούλιο, ενώ πέρσι το αντίστοιχο διάστημα στο Ηράκλειο είχαν προσγειωθεί πάνω από 600.000 άτομα.

Σημειώνεται ότι έχουμε και πολλές συμπτύξεις πτήσεων.

Στη Σαντορίνη, οι κρατήσεις της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου μαζί με αυτές της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας, θα κρίνουν ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Το νησί, δεδομένου ότι δουλεύει με τουρίστες από Κίνα, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία και έχει επίσης το χαρακτηριστικό του χαμηλού αριθμού διανυκτερεύσεων, προβλέπεται να δουλέψει με πληρότητες γύρω στο 30% – 35% για όλη τη σεζόν.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, η μέση πληρότητα που αναμένεται να έχουν τον Ιούλιο τα ξενοδοχειακά καταλύματα δεν θα ξεπεράσει το 30%. Το γεγονός αυτό, έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες να μεταθέσουν το άνοιγμα των μονάδων τους για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου ή ακόμη και για τα τέλη του ίδιου μήνα, κρατώντας δυνάμεις για το δυναμικό restart του Αυγούστου.

 

Αρθρογράφος