Υπερψηφίστηκε ο Εθνικός Συντονιστής για το μεταναστευτικό και Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων

14 Δεκεμβρίου 201909:47

Θέση Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, καθώς και Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ) υπό την εποπτεία του ίδιου, συστήνονται με τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων.

Την τροπολογία του Εθνικού Συντονιστή για το μεταναστευτικό και τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων υπερψήφισε η Νέα Δημοκρατία, ενώ η αντιπολίτευση σύσσωμη ψήφισε όχι.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο Εθνικός Συντονιστής είναι μέλος της κυβέρνησης, υπαγόμενος απευθείας στον Πρωθυπουργό και μπορεί να είναι και υφυπουργός, ενώ ο ΕΝΦΕΣ έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ελληνικής επικράτειας. Για τη στελέχωσή του μάλιστα επισημαίνεται ότι επιτρέπεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης η απόσπαση πολιτικού και ένστολου προσωπικού από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη και διατίθενται για την εκπλήρωση του σκοπού του επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα.

Α. Στεφανής: «Η ευθύνη απαιτεί και να ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί»

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, παρουσιάζοντάς την εν λόγω τροπολογία στην Ολομέλεια, στόχος της είναι να θέσει το ακριβές πλαίσιο συντονισμού, ώστε να μπορεί «θεσμοθετημένα, συντονισμένα και άμεσα να εφαρμόζεται το κυβερνητικό σχέδιο και να ξεπερνιέται κάθε εμπόδιο για τον στόχο μείωσης των ροών και ελέγχου προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας».

Ως προς τον ΕΝΦΕΣ, ο κ. Στεφανής, χαρακτήρισε τη σύστασή του «αδήριτη», για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και γενικότερου δημοσίου συμφέροντος με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. «Η ευθύνη πρέπει να έχει και τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί», κατέληξε ο ίδιος.

Τζανακόπουλος: «Στρατικοποίηση της χώρας και της Δημοκρατίας»

Η τροπολογία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Νίκο Βούτση να ζητά την απόσυρσή της υπογραμμίζοντας ότι αφορά μείζον εθνικό θέμα το οποίο χρήζει διεξοδικής συζήτησης, ενώ ακόμη πιο οξύς εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση δημιουργία ενός νέου σώματος υπό τις εντολές του Υπουργού που οδηγεί σε στρατικοποίηση της ζωής της χώρας.

Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η τροπολογία αφήνει να διαφανεί ότι εφόσον υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες και εντολές από την πλευρά των αρχηγών των διαφόρων σωμάτων ασφαλείας, τότε θα υπερισχύει η εντολή του υπουργού και κατέληξε: «δημιουργούνται πραγματικοί όροι κινδύνου για τις προϋποθέσεις λειτουργίας του κράτους δικαίου. Μην επιτρέψετε να παιχτεί πάνω σας το παιχνίδι στρατικοποίησης της ελληνικής Δημοκρατίας».

Ν. Παναγιωτόπουλος: Το ΥΠΕΘΑ αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη του μεταναστευτικού – κανένας στρατός μέσα στο στρατό

Των προβλέψεων της τροπολογίας υπεραμύνθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αποκρούοντας κατηγορηματικά και ανάλογες βολές του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου περί δημιουργίας «ενός στρατούς μες τον στρατό», επισημαίνοντας ότι αποκλειστικό αντικείμενό της είναι η διαφύλαξη των συνόρων και της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

«Από πού κι ως πού προκύπτει ότι η θέσπιση Εθνικού Συντονιστή και του ΕΝΦΕΣ με στελέχη από τρία υπουργεία συνιστούν στρατό μέσα στο στρατό; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ΥΠΕΘΑ αναλαμβάνει επιπλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια. Και θα κάνουμε κι άλλα αν μας ζητηθεί. Θα δείτε σε λίγο διάστημα πόσο πιο καλά αποτελέσματα θα υπάρχουν», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Α. Λοβέρδος: Ποιο είναι το κόστος;

Θετικός απέναντι στην ουσία των ρυθμίσεων, αλλά εξαιρετικά προβληματισμένος από το γεγονός ότι προκύπτει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα απόσχει από την ψηφοφορία της.

Την τακτική της νομοθέτησης μέσω εκπρόθεσμων τροπολογιών στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατέστρεψε το κλίμα σύμπνοιας που υπήρχε για το νομοσχέδιο αναβάθμισης των F-16.

Ποιός (;) θα είναι ο Εθνικός Συντονιστής για το μεταναστευτικό

Στα ενδιαφέροντα καταγράφηκε ότι παρά την πεποίθηση όλων ότι το ρόλο του Εθνικού Συντονιστή για το μεταναστευτικό θα έχει ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο ίδιος απέφυγε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει, παραπέμποντας για το πρόσωπο σε απόφαση του Πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει ανακοινωθεί ως συντονιστής για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Η δήλωσή του, ωστόσο, ερμηνεύθηκε ως πιστή τήρηση των τύπων, προκειμένου η επίσημη ανακοίνωση να γίνει από τον πρωθυπουργό.

Κατά παρέκκλιση συμβάσεις μέχρι 30/6/2020

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η δυνατότητα στο δημόσιο και τους λοιπούς φορείς που διαχειρίζονται την προσφυγική κρίση, να προβαίνουν μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020 κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης σε απευθείας αναθέσεις, για την αντιμετώπιση αύξησης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, κυρίως στους τομείς μεταφοράς. Διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης και ιδίως σε ότι αφορά στις δομές υποδοχής/φιλοξενίας και τα προαναχωρησιακά κέντρα.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και τη στήριξη των Mirage, που συζητείται ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται σήμερα.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά/ΣΚΑΪ 

Αρθρογράφος