ΗΠΑ: Η Τουρκία να επιτρέψει την επανέναρξη της Θεολοχικής Σχολής της Χάλκης

31 Ιουλίου 202112:59

Τη συμπλήρωση πενήντα ετών από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας υπενθύμισε χθες με ανακοινωθέν του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε αυτό σημειώνεται ότι «η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν σε λειτουργία για 127 χρόνια και το κλείσιμό της στέρησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια σχολή για την εκπαίδευση του ορθόδοξου κλήρου στην Τουρκία, όπου βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο για 1.690 χρόνια. Μετά το κλείσιμο της σχολής, όσοι επιθυμούν να γίνουν ορθόδοξοι κληρικοί υποχρεώνονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους».
Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Τουρκία να επαναλειτουργήσει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και καλούν την κυβέρνηση «να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύουν ξανά τους κληρικούς τους εντός της χώρας».

Μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Ταντζού Μπιλγκίτς, απάντησε, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Φανάρι, καθώς ανέφερε ότι «έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αρνείται να ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης υπό την αιγίδα Σχολής Θεολογίας στην Κωνσταντινούπολη, σε συμμόρφωση με την τουρκική νομοθεσία».

Αρθρογράφος