Ιωάννα Λιούτα: Έγκλημα, υποκρισία και προπαγάνδα

21 Μαρτίου 202307:30
Ο εξευτελισμός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στην συνεδρίαση μετά το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών δεν έχει προηγούμενο.Ψελλίζοντας ένα συγνώμη, δήθεν θλιμμένοι, λέγοντας ότι «όλοι φταίμε» αλλά και αναμασώντας το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, δεν έπεισαν κανέναν για την ειλικρίνεια τους

Η αγωνία τους να περιορίσουν το πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών δεν κρυβόταν.Αντί για ειλικρινή μεταμέλεια και ανάληψη ευθυνών εμφανίστηκαν στις κάμερες σκυφτοί, τάχα μου στενοχωρημένοι ,με βλέμμα λυπημένο και με τρεμάμενη φωνή, ακολουθώντας ευλαβικά τις οδηγίες των ακριβοπληρωμένων επικοινωνιολόγων.

Με συμμάχους γνωστούς καλοπληρωμένους ντελάληδες της εξουσίας που στα τηλεοπτικά δελτία δίνουν συμβουλές στην κυβέρνηση πώς θα την «γλυτώσει» στις εκλογές και ταυτόχρονα κουνάνε το δάχτυλο σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους, όταν αυτά που ξεστομίζουν δεν συμφωνούν με το Κυβερνητικό αφήγημα και το κάδρο των ευθυνών μεγαλώνει και δείχνει ότι οι πραγματικοί υπαίτιοι είναι πολύ ψηλά.

Φταίνε οι προηγούμενοι,ο Σταθμάρχης,ο νεκρός μηχανοδηγός ,ο γιατρός αλλά όχι η Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός που δεν ήξερε,ο Υπουργός που παραιτήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, το μπλάνκο που έσβησε και η αναρρωτική που δόθηκε. Ούτε λέξη για τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων που επιμελώς δρομολογούνται.

Η συνταγή των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωφελών οργανισμών είναι γνωστή:σταδιακή υποχρηματοδότηση ,απαξίωση, διαφθορά και πελατειακές σχέσεις.Ώστε το ξεπούλημα στους ιδιώτες να φαντάζει σωτήριο και αναπόφευκτο και βαφτίζεται «εξυγίανση’». Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν γνώμονα την δημόσια ωφέλεια αλλά τα κέρδη. Οι μέτοχοι ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την κερδοφορία τους και για την υψηλότερη απόδοση της επένδυσης τους.Γι αυτό και το πρώτο τους βήμα είναι οι σημαντικές αυξήσεις των τιμολογίων και οι περικοπές μισθών και προσωπικού.

Για τον ΟΣΕ η «εξυγίανση» άρχισε το 2010 με πρώτο και κύριο την απαλλαγή του οργανισμού από έμπειρους εργαζόμενους όπως όρισαν οι μνημονιακές συμβάσεις,με επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και με αποτέλεσμα την τραγική υποστελέχωση.Καταργήθηκαν γραμμές, σταθμοί,δρομολόγια και αυξήθηκαν αδικαιολόγητα τα εισιτήρια (Ν.3891/2010).

Οι ελλείψεις στις υποδομές και στην συντήρηση του δικτύου,οι μόνιμα επεκτεινόμενες συμβάσεις για τα ηλεκτρονικά συστήματα που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν,οι εργαζόμενοι που ποτέ δεν εισακούστηκαν και τα ρουσφέτια ανειδίκευτων σε νευραλγικές θέσεις,ένωσαν τις τελείες που οδήγησαν στο μοιραίο.Ούτε λέξη για το βαθύ πελατειακό κράτος που δημιούργησαν

Πουλάνε θέσεις στο Δημόσιο και οι πολίτες τις αγοράζουν με την ψήφο τους και την παντοτινή αφοσίωσή τους.Γι αυτό αναβαθμίζονται τυχάσπαρτοι και διεφθαρμένοι και βασιλεύουν οι Γκρούεζες σε κορυφαίες επιτελικές θέσεις.
Για τους ισχυρούς φίλους τους τα εμπορεύματα είναι άλλα, δημόσια έργα, προμήθειες,τηλεοπτικές συχνότητες.Σε αυτήν την πελατειακή σχέση στηρίζουν την εξουσία και τα κέρδη τους.Και θα συνεχίσουν αν δεν τους σταματήσουμε.

(Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια)

Πηγή:.ieidiseis.gr

Αρθρογράφος